Pantang czer

Hai.. sape ade pengalaman pantang sendiri beranak czer..? Boleh tak share barang2 yang perlu ade.. Jadual pantang mcam mane.. Hari ke berape boleh bertungku n urut Pemakanan nk masak ape yg senang simple Ape yg tak boleh mkan..#SeriusTanya #firstmom #ingintahu Btw sy 1stime mommy to be. Rase mcam kene pantang sendiri sbb mak ayah tak sihat.. suami jela ade pon. Tp kne kerje. Tak kerje takde income.. mungkin boleh la cuti 3 hari kot..

9 Các câu trả lời

sy anak 1st pantang sendiri. bengkung sy guna jenis velcro yang separuh badan je. sy pakai atas dari tempat czer agak² di paras pusat. tapi pakai lepas seminggu czer. bila pakai bengkung rasa selesa sikit tak terasa berat perut tergantung 😂 tapi jangan pakai ketat². bukan pakai utk cepat kempiskan perut tapi untuk support perut yang menggeleber lepas bersalin. stokin compression beli sepasang je utk elak darah beku. yg ni saya beli dekat farmasi hospital sebab doktor suruh. ubat cair darah yang kena cucuk tu mesti habiskan. sebaiknya lepas mandi keringkan tempat czer. sy guna kipas tangan je keringkan. spender pun kalau boleh pakai yang tutup sampai pusat sebab nak elak dari bergeser dan pressure tempat czer. param pilis terpulang sis nak beli ke tak. macam sy 2 minggu pertama je pakai lepas tu tak dah sebab malas 😂 saya mula berurut dan tungku lepas 2 minggu bersalin. semua bahagaian boleh urut kecuali perut dan tempat czer. tungku pun takat tepi² tempat czer je agak² 2 inci jarak. untuk makanan, sis masak je yg rebus²/ sup² dulu. tapi elakkan makan ayam 2 minggu lepas bersalin sebab takut gatal dan naik blister tempat czer (pengalaman sy). makan sup ikan + lobak putih. mcm sy makan sup ikan siakap, kerisi, merah, salmon dan selar hitam saja. daging boleh juga kalau nak tapi kena tengok sis sembelit ke tak. kalau sembelit better elakkan. untuk tempoh 2 minggu pertama elakkan makan makanan yg ada halia, kunyit dan black pepper sebab boleh trigger kuning pada baby. ni apa yg nurse bgtau sy la. telur dan segala makanan yg buat gatal sila elakkan. lebihkan makan buah oren untuk cepatkan proses penyembuhan. setiap hari minum air rebusan kurma cina dan longan.

2t trước

jangan risau sis. makan banyak² buah oren dan jgn lasak². angkat berat pun tak boleh melainkan angkat anak sendiri

sye 2x czer tp pantang dgn mak. sye share aje pngalaman ye smoga dpt mmbantu sis brg pantang ibu :- stokin kain batik pilis mnyak angin pad bengkung ( jika berkemampuan). tp sye xpkai pun sbb trasa skit dgn tmpt czer walaupun dh pkai paling longgar. tungku untk org czer,bnyakkan makan buah oren supaya luka cpt baik. untk lauk2 tu sis kne try n error, kdg2 lauk yg slalu kite makan tu tiba2 time pantang jd allergic. cuma kalau boleh elakkan seafood dlu la time pantang. buat bakar pun ok dah. ikan bakar ke ayam bakar ke. lepas mandi, lap kering2 tmpt czer dlu. sye suka keringkan guna hair dryer. lpstu bru la pkai pad dgn spender. untk tungku pulak, lps discharge hospital tu blh je terus buat cumanya jangan buat dkt area perut tu. bahaya. sye tungku 3hari je 😂. ubat cucuk cair darah tu nnt habiskan tau. jgn skip, sangat bahaya untk kesihatan ibu nanti. kalau takut cucuk sendiri, blh je pergi ke kk mntk dorg cucukkan. try amalkan makan lobak putih, air horlick, air milo, air longan. org kata ni milkbooster jugak. semoga membantu untk sis. selamat berpantang.

2t trước

terima kasih.. 😍🥰

Saya pantang sendiri Jadual tak menentu sebab pagi2 saya bawa anak ke KK, sampai habis pantang kena gi KK huhu.. Saya bangun pagi sarapan dengan roti cicah susu full cream je Lunch bubur kosong + ayam bakar air fryer + sup sawi kosong.. kadang2 tak makan sebab saya tak sempat masak. Sedih time ni lapar sangat. Suami cuti seminggu je.. jadi seminggu pertama pantang tu saya kebuluran kalau tengah hari.. Makan malam menu sama macam lunch.. Pagi saya mandi air herba yang suam dan saya susukan anak, suami cucuk heparin.. petang suami mandikan anak, saya pun mandi dan suami cucukkan heparin.. Tak bertungku tak berurut tak berbengkung sebab setiap kali pakai bengkung tempat czer rasa sakit sangat.. Lepas 20 hari baru menu saya berubah.. nasi biasa, ayam bakar madu, buah oren.. Lepas mandi kena pastikan kita baring bawah kipas supaya luka czer kering sebelum pakai kain tu Makanan saya makan sahaja apa2 protein termasuk la telur.. telur la banyak bantu saya..luka cepat kering

2t trước

Saya test je dulu and tengok takde rasa gatal. Saya proceed order telur mata and ok je.. cepat kering luka

saya anak pertama czer berpantang dgn kakak ngn mak dulu dlm wad ado org naik jualan kakak beli anak ikan haruan yg warna kuning tu nk Suh mkn hidup memang idak le..last kakak buh dlm air Milo panas..balik rumah sup belut..haruan bakar sayur sawi..gamat healing..tu ada anak pertama...anak kelima czer pantang sorg2 Alhamdulillah ok..anak xbyk ragam seminggu je husben jaga memasak tuk lauk pantang pastu kita le yg buat hihi tapi ok je sebab husben byk membantu dlm urusan anak..Klau czer ke normal saya memang xtinggal gamat healing..pantang Klau kata sgt jaga pantang tak jgk sebab sekarang ni mak2 akan ulang g kk kan..Klau mkn saya pantang betul..ikan selar bakar..sayur sawi..2 atau 3minggu baru saya mkn sup haruan atau belut..pengalaman anak pertama mungkin asbab MKN terlalu awal haruan dan belut..ado komplikasi masa czer anak kelima..anak ke 2,3,4 normal.

1. belajar cara menyusu yg selesa untuk bersalin csec, and make sure ada bantal kecil atau nursing pillow supaya baby tak direct atas luka csec. 2. vit C & air banyak. vit C tu kalau nak ambil supplement pun boleh nak ambil dari pemakanan pun boleh. antara sayur/buah yg kaya vit C ni moringga, jambu batu, delima, cili. 3. pakai bengkung especially bila nak bangun/berjalan, tapi jangan ketat. dia akan buat perut tu rasa kemas & kurangkan pressure kat luka. 4. bila luka dam makin elok, lepas 2 minggu ke macam tu, biasakan diri sentuh area luka tu. masa ni akan rasa kebas2 sikit kat situ. lepas 2 bulan ke boleh start scar massage untuk minimise scar tissue. 5. kalau tak ada alahan, boleh makan macam biasa. banyakkan kunyit + black pepper dalam masakan untuk bantu cepatkan luka sembuh.

2t trước

terima kasih

sy dlu emergency czer jd barang2 pantang tak ada sangat,beli je set berpantang online,sy tinggal dgn mil tp pantang semua buat sendiri je,masak sup sayur dgn sup ayam je,ulang alik kk jg check kuning baby n suntik ubat cair darah 14hari jd mmg tak la pantang sangat,berurut bertungku tu pn x buat,,hmm 1st time mom kan,mil pn sibuk husb pn kerja jd kena sedia fizikal dan mental,nak ikut pantang 100% pn tak dpt klu pantang sendiri,,minyak angin mesti ada,mlm2 kaki masuk angin wlupn dh pki stokin,klu rajin ada masa sebelum bersalin potong ayam ke ikan bg bungkus sikit2 siap2 utk masak time pantang nti simpan dlm freezer,jd nak masak nti senang,jimat masa nak potong2 kerja pn kurang

2t trước

sakit,nak gerak mmg sakit sangat,salah gerak mmg azab btul sakitnya,2bln jg baru hilang sakit,tp rasa kebas ngilu tu masih rasa wlupun ank umur setahun dah

saya 2 org anak. kena berpantang sendiri.. dua² czer.. tak berpantang mana pun.. semua saya mkn.. tapi byk mkn mknn bersup.. sup ikan, sup sayur.. lepas tu byk mkn buah oren.. suami yg masak sebelum dia pergi kerja.. saya byk berjalan.. tak berurut, tak bertungku.. sebelum pkai stoking, saya akan sapu minyak kayu putih dekat tapak kaki dgn betis.. last hari ni cuti bersalin.. esok saya dah start kerja.. selamat berpantang mommy.. jaga diri..

saya hari ke 5 dh urut .. makan boleh je macm macm pantang normal .. cuma saya amalkan minum air akar kayu sbb nak bagi bekas czer tu cpat elok luar dalam .. name die sepang kederang kalau x silap .. semoga membantu ☺️

2t trước

owhh..trime kaseh..

sya ank 3 czer pantng sendiri