Kongsi tips please hb rendah

Hai salam mommies , harini ada temujanji di klinik and check hb low .. sebelum ni dah makan dah ubat yg dlm gmbr tu .. tapi still turun .. lagi 2 minggu temujanji nurse nak tengok hb naik , kalau x 2 minggu sekali la dia bagi date suruh datang klinik nantii huhu malehh betoll , any tips untuk cantikkan hb x yg mommies boleh share ? Maklumlaa anak first risau jugak , nak anak sihat dan dpt khasiat cukup .. ada pantang larang x bila makan ubat ni ? Share please saya berterima kasih sngt kalau mommies sudi kongsi , semoga dipermudahkan urusan kita semua ya , love 💕🥰 #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #firstmom #bantusharing #seriusnanya

Kongsi tips please hb rendah
27 Các câu trả lời

Sy hb low dr awal pregnant smpi la hjug pregnancy. Stress tp kena kuat mental. Sedih bila tiap kali checkup tgk result rendah kann. Tp nurse ckp jgn stress2 n makan ja ubat dan sy xpnh skip ubat. Ubat bertukar2 dan makan macam2 makanan utk tambah darah tp result still sama. Sampai kna refer utk check talasemia or apa sbb tukar ubat mcm2 tp xnaik banyak. Maintain ja dalam anggaran 10.1- 10.2 mcm tu tau. Bila check mg xdak talasemia tapi anemia dan mg kes sy ni nanti tiap kali pregnant akan mudah ada mild anemia. Gitu la kata doctor. So sy just avoid coklat utk maintain ja la walaupun rendah ja hb sy tu.. sekarang alhamdulillah selamat bersalin n baby dah nak masuk 3bln dan ms lahir takde kuning langsung. Alhamdulillah sngat❤️🤲🏻

2y trước

sama kes dgn saya, memanjang hb rendah je. tp saya baru 34w blm bersalin lagi..harap2 baby sihat smpai kluar

klu makan ubat tmbh darah, makan 2 jam sblm atau slps makan mknn berat. jgn makan ubat atau makan nasi bersilang dgn susu. klu nk minum susu selangkan 2 jam sblm atau slps makan nasi atau ubat. klu tumis sayur jgn campur telur nti zat besi pd sayur hlg. mkn sayur2an hijau bnyk2, kerang, bnykkan portion lauk n sayur2an dlm hidangan. and sy minum air rendaman daun pegaga dn air kelapa muda utk naikkan hb plus elak baby kuning bila lahir. sy dr awal smpi usia kndungn hgga 6 bulan hb dbawah 10. nilah sy amalkan. masuk 7bln hb dh naik n maintain smpi skrg. now nk masuk 9mnth.

Sy awal2 hb cantik sangat then makin drop. Sy rasa puncanya teh ais. Hari2 sy nak teh ais. So sy stop teh ais sementara, air bergas pun tak boleh. Sy banyak makan kurma, buah jambu batu, buah oren dengan jus delima. Alhamdulillah hb sy naik balik. Sis blh cuba 😊 Pasal cara makan ubat tu boleh makan ubat dengan oren sunquick tanpa gula. Makan ubat 2jam sebelum atau selepas makan. Elakkan pengambilan produk susu bila makan ubat.

2y trước

sis, masa minum teh ais tu ada gdm tak?

saya pn baru mengalami HB low ni...nurse cadangkan sy mnom air sunquick tanpa gula masa nk makan ubat... dan makan kerang rebus atau jambu batu...saya hari2 mnom sunquick suam tu tanpa gula,sbb tu je senang nk didapati. ..alhamdulillah,semalam cek HB naik 13.5 dari 10.9.. sebelum g cek sy mkn ubat dgn oren sunquick tu.. cuba lah.. in sha allah,mana tahu berkesan ... semoga dipermudahkan urusan ..

2y trước

ok boleh cuba tips awak .. thanks ye dear .. 💕

saya pregnant memang hb low , sampai 7.6 sebab saya ada thalasemia.. mkn ape2 ubat mmg tk pnh naik, kecuali maltofer naik tapi lambat la.. kali ne pregnant dh sec trimester saya konsisten dgn jus mamariam.. 2 minggu je terus naik . and try minum kopi min kaffe .. sambil tuu boleh mkn ulam2 , and sayur2 hijau mcm brokoli, kailan goreng buat snack.. amalkan mkanan mcm tu je la..

2y trước

saya konsisten jus mamariam je.. sebab tanpa maltofer hb saya naik 🙈 sbp dlm jus mamariam dh ada asid folic..

Saya pun hb low, tiap kali checkup mesti turun takpernah naik sampai kena refer hospital. Paling low 8 je bacaan. Nurse kasi tips,makan ubat time bangun pagi2 & makan dengan air jus jambu baru merah marigold tu. Lepas 2 jam baru boleh breakfast sbb time perut kosong,senang nak serap ubat tu. Saya try alhamdulillah takpernah drop dah.

2y trước

Oh. Kiranya bangun pagi tu terus makan ubat dengan jambu batu ya? Lepas 2 jam baru breakfast? Ohh faham. Thank you sis

awak cuba makan maltofer.. beli dekat farmasi.. maltofer bagus, makan takde loya... hb memang cantik insyallah... rasa chocolate... saya dulu masa pregnant pun hb drop sampai 10.. makan ubat kk semua tak jalan and tak naik pun hb .. nurse suggest makan maltofer, Alhamdulillah terus hb naik 11.7 ... cuba laa beli and try.

Sy mkn maltofer dgn vit c alhamdulilah naik hb klau x sy pny hb turun ja.. Tp klau nak elok tinggalkn milo, kopi, nescafe, teh ais semua.. Tu pnca hb low.. Bnyknn mkn buah sayur yg hijau.. Buah jambu,kurma semua tu elok.. Insyaallah ti mesti naik..

kkdg mkn ubat je xckup.. kne bykkan mkanna yg ada zat besi contohnya kerang rebus.. (segar), buah jambu batu, delima, syur bayam hijau.. mcm sy sehari sblm sy pergi klinik tu sy mkn kerang rebus dgn nasi n ratah skali smpai habis😋😁

awk minum ubt apa x mention pun☺️.. sy minum new obimin aje. waktu mlm sblum tidur. bila chkup pagi hb cantik. incase, awk minum obimin juga hb low, try amik obimin pluz. mahal sikit tp bagus😊.. mkn waktu mlm ye. 😘