Baby tanak bf

Hai nak tanya, baby saya umur sebulan, kadang2 dia mengamuk tanak susu saya, nak baring kan dia je untuk bf dia mengamuk, kadang2 dia hisap okay tak smpai 5 minit dia mengamuk, saya ada bgi susu botol jugak tpi dia suka susu botol lgi, samada dia nipple confuse ke atau susu saya kurang ye, bila pam susu keluar je, selalu basah dekat baju dia kluar sndiri

9 Các câu trả lời

sama kes macam saya. sbb sya czer, warded lama. hospital mtk psetujuan bgi susu botol fm. sbb sya x mpu nk bgun dan susukn bby. (kne sign borang) lpas tu, bby trus xnk direct bF. sedangkan ini ank ke-4 sya. 3org lg semua direct bF. dia sorg jela yg sya tpaksa pam susu masuk botol. kdg mlm2 mlas nk pam susu, sumbat la trus kt mulut dia, dia punya mjerit mcm la kita cubit dia. mgamok sungguh la bila suapkn kita punya dlm mulut dia. bby pn dh nk masuk 2bln. bgitu la hari2 sya mengepam susu masuk botol utk dia. paling seksa waktu malam, bgun 2j sekali utk pam susu. kalau x pam, xleh tdo, sbb bengkak. nampaknya ini la rupanya seksa seorang epmom.. dlu masa bF direct sllu pelik knpe jadi epmom, knpe dia x direct je?. bila dh kne batang idung baru la thuu.. 😂 tp itu bukn alasan kita xnk bg anak bF & trus tukar ke fM. Selagi mampu, bagi la susu ibu, susu tbaik utk dia. hak dia, amanah dari Allah.. Semoga awk sya dan semua ibu² bsabar dan trus smngat slgi susu bdan itu masih ada. lain cerita klu susu kita mmg xde.

Sama dngan sy sis, tp Alhamdulillah skrng ank sy dah tak keliru dah puting botol ngn puting ibu, msa ank newborn memng susu keluar sikit2 sbb bru after 7 hri bru la operasi kilng susu keluarkan susu jd sy bg dada ank sy tknak agak lama jugak sy pam sy bg botol dan jugak susu tmbahan sebb ank kuat nyusu, slepas sebulan sy try balik ngn cara sendiri Alhamdulillah anak nak dua2 nak bf dng botol, satu je sis biarla anak nangis kita bg dada, tahan kejap asal anak dh pndai tangkap puting dada kita Alhamdulillah, tp jngn sampai ank nangis melampau2 la tkut jd sebaliknya, ajar jer sis bagi jer bila anak tenang bagi ajar balik puting insyaallah jngn putus asa

mybe cara bagi tu xbtoi jd bby xdpt isap sebetulnya. actually kes sis sama je mcm saya. jdnya saya just pam susu n buh dlm botol. sbb bf je ngamok. tp mmndgkan bbg sis still sbulan try msuk mana2 class tuk bf bby. saya dlu give up awal xpkir pon nk blja btoi2 cara bf bby. hope kalo de bby lg saya nk full bf bby. tp terpulang awak la mna y awak rasa memudahkan diri.

12mo trước

sama sy jgk.. baby bukak mulut ala kecik sgt, xdpt latch dgn btol.. bile dia kena kuning sy dok fokus pam n bg botol sbb nk monitor brp byk dia minum, last2 flow jd laju dia xnk df.. mase pantang pon dok try bg lg xnk jgk.. sy pn da mls nk paksa2 jd epmom jela 🙃

Latching betul tak? Kadang baby mengamok sbb cara latching tak betul . Position tak selesa. Baby i pun mcm tu dulu rupanya baby tak selesa. Mcm2 style i buat. Baby masuk 3m baru dia nak menyusu cara baring selain tu tanak. Agak susah jugak lah if nak bawak kluar ke apa sbb baby tanak position lain. So baby minum sikit then mengamok.

Baby nipple confuse. kalau betul nak baby directfeed semula. then stop bagi botol. kerap buat oral stimulation dkt baby awak. pujuk baby utk directfeed. pastikan awak offer sebelom 3rd feeding que baby. pastikan lekapan baby awak betul

Bukan susu kurang tapi baby dah nipple confuse sebbtu baby reject df. Flow susu botol dan df tak sama. Bole ajar balik df tp kena kuat semangat. 💪

Kes saya dlu. Sebab air susu tak bnyk keluar. Baby hisap2 kita siok la igt dia kenyang ke apa. Rupanya mngamuk sbb tak bnyk kluar.

Guna breast pad supaya baju tak basah

kdg tu latching xberapa betul