Mengenai Luka Bersalin normal

Hai mummy nak tnya korang yg pernah bersalin normal, berapa lama luka jahit korang dah baik? Cuba share pengalaman korang, saye dh hari ke 18 tpi benang stay ada, bhagian miss v tu masih rsa pedih2, normal ke?😅#ingintahu #bantujawab #bantusharing

17 Các câu trả lời

Pengalaman sy 3 kali bersalin, 11 hari dah ok Alhamdulillah luka dah kering & benang pun dah jatuh. Ni tips yg sy buat drpd midwives, setiap hari buat rendaman sitz bath pg & ptg, kerap tukar pad, jgn biarkan lebih 4jam. Setiap kali buang air kecil/besar, pastikan dab2 bg kering dulu, kemudian guna kipas tgn tu utk keringkan air baru pakai pad semula. Basuh bhgn bwh tu lps buang air kecil sy guna air epsom salt letak dlm hand bidet tu. Setiap hari lebihkan pengambilan fiber & vitamin mcm sayuran berdaun hijau & buah2an. Smg membantu puan 😘

4mo trước

Rmai suruh buat rendaman tu, boleh cuba nnti, tq sharing awk🥰

Saya tak pernah Cuba tengok jahitan Saya.. sye penakut.. sye pun 6 Bulan continue minum ubat yg cair Kan Tahi tu Dari First day bersalin smpai la Anak usia sye 6bulan.. Jd senang sye nak mmbuang tnpe meneran... yg jahitan tu sye keep continue spray losyen kuning tu.. sye xdap dap dengan Kapas..Saya rase ngilu.. Jadi sye Beli spray selepas sye Mandi sye Akan spray kat bhgian jahitan tu.. dlm sebulan juga sye continue je buat Camtu..mase checkup sebulan baby.. nurse cakap dh okay.. benang pun dh tanggal.. huhu..

Sy msa brslin 2 thn lepas. Sbb jhit bnyak 2mnggu bru jhitan sembuh n dlm pda tu xigt hri keberapa msa nurse cek dia ckp mcm ade longkang 🫠🫠 xterbuka jhitan nya tpi mcm ade isi xcntum..dia cuma sruh husb tgk n beli cream luka dkt farmasi. Plus minus betul² sembuh luka sy lebih kurng 3mnggu mcm tu 🥲🥲 Sy xtau la klau luka da smbuh lebih awal ke sbb sy ni jnis pnakut skit 😅😅 jdi nya bg sy betul² sembuh dlm 3mnggu mcm tu 🤭🤭

4mo trước

Dia tmbuh daging baru tpi tidak jadi keloid..sbb lpas da betul² smbuh tu sy belek² tmpt luka smua cantum elok cntik n kemas jhitan yg nurse jahit plus xde nmpak mcm isi lebih mcm keloid pon bila letak ubat ni. 😊

normal sis,sebulan juge nanti hilang dgn sendiri,nk dkt sembuh2 tu memang rasa pedih dan tegang sikit..jaga je mcm biasa.. gatal tu pun semestinya sis buat rendaman faraj utk legakan kegatalan..pastikan bawah tu sentiasa bersih..basuh dgn air suam..lepas basuh wajib keringkan..dkt kipas ke..lagi cepat baik nanti..makan syur sawi byk,dgn buah oren ,dan air masak yg byk

4mo trước

Tu lah masa anak first kna gunting pstu mcm kjap je baik, ni anak kdua koyak sndiri jahit sikit, tpi rsa mcm lmbt pulak nk kering kt bahagia miss v tu, mgkin sbb drh nifas ada sikit2 lagi kot, tu yg lembap je, kerap jugak sye basuh dgn air suam tu, time gatal tu rsa merenyam je lah😮‍💨

Saya 2 mnggu dh clear. 2 mnggu duduk lasak da 😄. Bnyakkan mkn limau ngn makan ikan. Lagi satu banyakkan bergerak dan saya beli air rebusan berpantang tu masa mandi tu bersihkan skli kawasan jahit tu. Serius rasa lega sngat sbb air suam gak kn

4mo trước

Wahh cpt nya, tq awk nice sharing, ye lh skrng kn musim pns, brpeluh lgi😮‍💨 nk berbengkung pon x selesa😅

Amalkan rendaman epsom salt dlm 5-10min dgn air suam pon bagus. Bgs utk bantu luka kering elok, elak jangkitan. Dulu discharge doctor sy xde bg ubat sapu. Mmg bg epsom salt saja utk rendaman. Alhamdulillah cpt elok, takda rasa gatal.

sebulan juga sis baru rasa selesa... saya pon igt dlu saya paling lambat.. rupanya normal je.. betul.. dduk tak rasa pedih. jln tu dia mcm pedih.. hehehe takpe.. nikmat ni. tk semua org rasa hee😀

4mo trước

gatal tu sbb nak sembuh. nti benang nk trcabut lgi gatal, wlupun kita jaga cuci bersih. gelisah nk dduk. in sya allah klu xbyk jahit kejap ja sembuh, sy 2mggu benang dh xde, cma nk bgi btul2 ok sebulan la normal.

sy 2 minggu dh ok boleh jalan laju, lepas mandi letak ubt kt miss v tu , keringkn guna kipas. makan ikan haruan cpt sembuh. jgn lasak sgt jalan or duduk.

4mo trước

Dah habis kepit2 jalan😂

Saya tak pernah check bila benang dah larut. OBGYN saya yang check kan hehe. Saya betul betul selesa tak rasa pedih masa sebulan.

4mo trước

Ohh kira nya normal lah kan, sye pon blom sebulan lagi, ye lah ada yg kata sminggu dh baik, tu terasa mcm lama pulak😅 risau tk cantum😮‍💨 dh lah cpt ovt😭

saya sebulan, takde rasa sakit dan boleh duduk bersila, 3 mnggu mcm tu benang strt ade yg ttanggal