pedih ulu hati

hai mommy sume..nk tye ckit..sy 31 weeks pregnant, semalam sy ada la makan nasi lemak waktu tghari…sambal dia x da la terlalu pedas..tp bila dh maghrib tu tbe2 rs mcm pedih ulu hati..sy banyakkan minum air panas campur suam sikit nk bg dia kurang la..then sy ada makan kismis ckit & buat minum nestum ckit..so far ada la kurang..cuma incase tbe2 pedih ulu hati tu tbe2 dtg balik,ada makanan or minuman yg bleh legakan cepat tak bila jadi ye? harap bleh bantu…tq

6 Các câu trả lời

Sy jadi pedih ulu hati jgk masa nak masuk 7 bulan ritu. Masa tu sebabnya sy rasa sbb kepala baby dekat atas. Mmg avoid benda pedas dan masam. Makan sikit2 pastu jalan lepas makan bg makanan cepat turun. Mmg sakit. Now kepala baby dah dkt bawah so tak rasa pedih uli hati dah. Alhamdulillah

samalah sis. saya kurangkan portion makan tu, pastu makan nasi yg lembik sikit. kalau tak mmg pedih ulu hati. lepas tu, jgn makan waktu dekat waktu tidur, kalau tak mmg x boleh tido. pulut, tom yam, yg pedas2 mmg elak terus.

Boleh ambik gaviscon. Kalau tak yakin, boleh minta ubat yang macam kapur tu dekat klinik. Kalau taknak makan ubat, cuba minum susu. Nestum macam puan buat pun okay.

Boleh beli mmt syrup kat klinik, ni safe untuk preggy mommy and mmg berkesan tuk buang angin and pedih ulu hati or gastric

lebih kurang cerita saya ni, makan nasi lemak jugak tapi mungkin sebab ada gastrik sebab saya kena admit ward

boleh makan gaviscon sis