Pedih ulu hati

Assalamualaikum..mommy na tnya ada ka sma cm sy prgnant Dr awl tristmer smp la kdgn dh 25weeks klu lwat mkn brgin pedih dada smp xleh na bring xslsa n then..klu xlwat mkn dh mkn tp kdg mmg da mkn pedas tp jrg ..kdg xmkn pedas tp bila stuasi dh lma skit bdn brgin sdwa jer pastu mula la pedih ulu hati xslsa dada ..mommy Amal apa ntuk ilgkn bg slsa klu alami stuasi cmni ..sy dh try takat ni mnum susu cm krgkn sikit pedih ulu hati tp tu la fikir xkn tiap kli pedih ulu hati na mnum susu kerap...ada effect bby bsar tak klu sllu mnum susu😢#pleasehelp #ingintahu #seriusnanya

14 Các câu trả lời

Sya gerd dri awal sampai skrg dh 37w masih lg gerd hahaha. Sabar je la sbb masalah lain xde. Tu je msalah sya 🤣 mmg mkn ubt ketidakhadaman. Bnyk mkn ubt tu sbb even control mkn pun sya tetap jd. Tiap mlm mkn ubt maltofer msti nk trkeluar. So lps mkn trus tdur.. Supaya x rsa panas, pedih ulu hati dn nk munth semula. Seksa ooo 9 bulan. Dh tnggalkan smua mknn mnyk, lemak, pedas, dh mkn dlm kuantiti skit sama je stiap hri celik mata je jd smpai la tutup mata pulak bila mlm.. 🤣🤣🤣

sama sis. saya kalau minum susu makin berangin sebab lactose intolerance. pernah saya minum susu panas 2 jam sebelum tidur, bangun pagi esoknya berangin teruk, loya2 sampai ke petang. saya sekarang minum air kosong panas je. orang kata buat air halia bagus. maybe boleh buat susu halia ke teh halia ke kan. saya halia dah habis pula kat rumah ni, tak tersempat lagi nak buat. terfikir nak buat makanan orang pantang tu pun ya juga. serunding halia campur ikan bilis dan bawang2 tu

Makan sikit sikit. Jangan makan banyak at 1 time. Elakkan makanan pedas/ berlemak/ bersantan/ berminyak. Sebab yang jenis macamni boleh trigger heartburn. Cuba makan sikit2 and kunyah lama sebab baby start membesar and compress usus. So digestion akan jadi slow. Lepas makan jangan terus baring. Duduk at least 2jam bagi perut betul2 digest makanan. Minum susu kerap takde problem and takkan menyebabkan baby terlampau besar. Lagi bagus untuk calcium for your body.

sya termster 3 mejadi2, mkin besar bby mkin kerap kna terus kena gerd, sakit smpi blkg,pedih ulu hati n sesak nafas perut pun sakit keras mecucuk2 smpi muntah2 terus warded sbb ni jd infection drh fungsi hati tidak norml 5hri warded 12 botol masuk air.skrg klu diserg pedih ulu hati ni cpt2 mkn ubt magnisum @ gavison n bykkn minum air suam jgn minum air sejuk mtk somi urut2 kn bdn keluarkn bdn,ptg mkn pun byk kna jga,ssh klu da kena sakit menagungnya

11mo trước

same dgn sy sis.. masuk trimster 3 gastrik mkin mnjdi2.. setiap hri perut kembung & susah nk nfas, prnh jgk msuk wad sbb alt tinggi ..

Saya pun dari awal pregnant sampai nak dekat bersalin kerap kena pedih ulu hati. Dr takde bagi apa2 ubat tapi dr pesan supaya makan sikit2 tapi kerap. Jangan sekali makan tu terus bagi kenyang sampai ke dada. Makan cukup sekadar kenyang. Kalau sebelum ni portion sepinggan penuh, boleh kurangkan sikit portion. Then lepas 2-3 jam, makan lagi biskut2 ke, roti ke. Kena sentiasa makan. ☺️

11mo trước

mkn ada pntang tak cm xleh mkn mknan pdas ka myk ka ap2 doc ada pesan tak??

sama n saya sis...mase 2trimester...asal baring nak tido je mule laa mcm banyak btol angin tu..pastu baring balik rase pedih je..nk tdo pun amik masa sejam nk tdo...husband urut2 tlong kluarkan angin..saya minum susu sis ataupun air suam..tp saya rasa sebab mkn pedas gak..tp tu laa angin kluar lagi saya tggu sampai la habis baru baring..kdang2 terlelap sbb ngntok sangat

sy pun sis trim 3 mnjadi2 heartburn, last2 sy kurgkan mkn sbb sy prasan klu mkn je jadi la xkira bnyk ke skit, so sy mkn pg dgn lunch je, sikit2, 7pm ke atas xleh mkn dah, klu mkn msti kena, busuk2 pun pkul 6 tu mknla roti ban satu ke, nseb baikla skrg cpt knyang, mlm xlapa sgtla

11mo trước

kan...seksa btul heartburn ..sbb ggu tdo pastu bla na mkn ubt iron tmbh drh ja bdn brgin sdwa tu aduii buat Tekak loya pn yer...klu bru Jd tapa ni Dr awl smp skg😢

Hahaha cm saya sblm ni sbb bila perut mmbesar .. ulu hati akn sempit .. saya siap msok hospital muntah2 hijau .. cm awak lalu lgi minum susu saya semua bndaa saya mkn muntah sbb daa tahap perit muntah hijau muntah kelat

xdak pon effect kt bby mnum susu actually sya pon byk sgt mnum susu baby sya xbsar pon 2.7 boy tau consider biase ja xbsar yea so jgn rsau susu sgt la bgus utk baby yea

11mo trước

ok baik..lega dga pndpt mmy2 smua at least xda isau bby bsar ka AP Sblm usia kndgn na bslin..tq sis shring

sama sis..sy makan gaviscon je lps mkn tu try mkn sikit2 tpi kerap..mngelakkn munth jgk. sbb bila angin bnyk n gestrek also bolh buat kita munth klu mkn bnyk.