Stress

Hai Mommy Semua... Saya Pregnant Dah 6 Bulan Tapi Perut Masih Kecik.. Saya Sampai Jadi Stress Dgn Mulut2 Org Bercakap Perut x Nampak Langsung Mcm X Pregnant Jerk.. Kdg2 Rasa Mcm X Nak Jumpa Org.. Nak Berkurung Jerk Dlm Rumah.. Sampai Ade Yg Cakap Saya Menipu Kata Pregnant.. Itu Satu Hal,, Lg 1 Hal Bila Checkup Kat Klinik,, Nurse Ckp Tinggi Rahim Saya Lebih Pulak Dari Minggu.. 28cm Katanya Beby Besar.. Kena Rujuk Doktor Lagi Skali Checkup.. Bertambah Stress Rasa.. Saya Pregnant Anak First.. Perut Kecik tp Beby Besar?? Hmmmmmm

59 Các câu trả lời

Rilex mommy.. No need to stress la. Let it be apa org nk ckp. As long as baby ok, u pon ok. 😁 My 1st pregnancy.. Kwn2 kat opis xsemua yg tahu pon i pregnant. I just inform person yg penting yg perlu tahu je. My team, my HR team. Sebab dorang ni yg akan trkesan time i cuti maternity. Yg lain2 tu, dpt tahu.. Tahulah.. Dorang xcaya pon i bgtahu due date i. Sbb perut kecik gak. And i ada 1 tabiat time preggy, suka pakai sweater. Lg la xda sapa tahu. Mcm normal before preggy je. Tup2 i call i my team, i nk deliver dah. Dorang surprise ok. Sbb my due early a week b4 due date. My baby 2.87kg. princess..😅😘 When i came for work for maternity, ada staff lain dtg jumpa, say congrat, & they say "ehh xtahu pon mengandung, xnmpk pewot pon".. 🤔🙄 I just answered. Jeng3.. Surprised!!! 😅😂

jangan stress. sy dulu pun sama jugak. pregnant anak first. selama pregnant, bila beli brg groceries sorg2, tkde org offer tlg pun angkt brg masuk dlm kereta. bila da 9 bulan baru la nmpk, tu pun org ingt prgnt 5 bulan. bila nk due, berat badan baru 52kg. bila check scan, doktor ckp baby sihat, air ketuban ckup, tk perlu minum air gula, mkan berselera, baby dlm perut aktif. biarlah org ckp. bukan diorg yg tentukan baby kita sihat ke tak sihat. betul ke tidak? haa gitew..

Lah sis. Itu pun nak stress ke? Maaf. Perut saya pun tak besar. sepanjang mengandung berat naik 7kg je. Saya takde baju pregnant pun. Masih pakai baju blouse kerja yg sy pakai sebelum mengandung. Elok la perut tak besar. Sy suka je perut tak besar. Tak payah beli baju baru. Stretch mark pun takde. Tp anak membesar ok je. Keluar2 3.25kg. Even dlm labour room pun doc expect baby 2.6-2.8kg je sebab dia kata perut kecik 😆

Sama lah , sy pun perut kecik jgak . .akk sy yg mengandung beza 2bln lebih lagi nampak perutnya.. Kadang faktor badan kita jugak, kalau chubby2 tu mmg xnampak sgt .mcm saya hehehe ...kalau bdn kecik mmg nampak .Nnt msuk awak dh msuk 8 ke atas tu .. Hahh nampak dah . Tapi xpayah lah stress mulut org kan. Btw lagi best sebab boleh pkai bju saiz kecik lagi.

Xperlu ambik hati sgt dgn mereka.. masalah ape kena nmpk peknen ke x.. klu sy lg suke org xtau peknen.. bukan diorg yg bg duit pon kan.. Sy lg tension klu org ckp laaa peknen lg!! (Nama pon ade suami ikut suke laaa nk peknen lg ke x 😛😛) Jiran sy lg best.. dia nk dekat due sy br tau dia peknen.. tu pon perut mcm br peknen 6 bulan.. kagum sy..

saya dulu pun perut kecik, tp rilek je sis. perut kecik kurang skit mengahnya, boleh pakai baju biasa, siap pkai jeans lg 😅, ajak suami bercuti merata2 sebelum deliver. smpai 9 bulan org ingat baru 6 bulan . tumbesaran baby pun normal, keluar 2.96kg, x la kecik mana. yg pnting baby sihat dlm kandungan. pedulikan ckp org2 tu.

Sama la mcm saya sis perut kecik kalo org tgk mcm x mgndung.. sbb bdan sy bsar2 jg.. tp bila scan n nurse ukur rahim baby besar dr minggu.. berat pun bole tahan msa 30w 2.35kg, sy xda gdm.... skrg scan perkembangan baby stp 2 mngu.. skrg sy bru 34w 4hr tp baby dah 35w + mngu dpn spatutnya 35w tp kalo ikut doc baby dah 36w.. 😅

Sy 6m mmg xnmpk sgt sbb baju pakai longgar2. Mmg org tegur perut kecik tp biarlah deme. Takpe puan nurse sarankan check, check aje. Insyaallah doa yg baik2, stress tu biasa kita pregnant first kan. Byk tak tau, pembawang pulak anak dah 10 org jd mkn garamnya lebih, terlebih suka nak share “ilmu”nya sgt.

Jgn risau sis. Yg penting pkembangan baby ok. Saya dulu pun prot xnmpk. Lpas 7bulan baru nmpk perut. Spjg pregnant pun berat lbih kurg je. Minggu terakhir pregnant sebelum bsalin, kira berat tu naik 3kg je dr berat awal2 pregnant. Tp baby kluar ok je, 3.36kg jugak wpon prot xbesa mana. Hihi

Xyh stres sis.. Sy pon pregnant 6 bulan dan perut kecik jgk.. Tp alhamdulillah check up bby sihat dan xde masalah.. Sy pon byk yg tegur perut kecik.. Sy OK je sbb p check up semua OK.. So abaikn mulut2 yg ckp tu t stres xelok utk sis dan bby lak.. Sbb sy tinggi sbb tu nmpk perut kecik