Naikkan HB

Hai mommy semua. Hb saya 7.1 ada cara lain utk naikkan hb dgn cpt. Dah sebulan consume ubat kk masih tak naik2.

20 Các câu trả lời

Utk saya yg mujarab adlh mkn iberet dan minum dgn jus oren. Tu kwn ofis yg bgtau,alhamdulillah naik. Mkn mlm bila nk tido tp kena jarakkan dgn meal time 2jam atau mcm sye doc suruh amek iberet 2biji jd sye mkn jam11 b4 tido n set alarm pukul 2pagi mkn lg sebiji minum dgn jus oren fresh. Sepanjg bln puasa sye buat mcm tu alhamdulillah naik. Jus oren fresh sye suruh hubs beli di mamak without sugar n ice,blk rmh bancuh sikit air gula nk elak masam n masuk dlm peti ais. Mkn iberet minum dgn jus tu,mujarab utk sye

kalau tak lalu makan ubt kkia...try maltofer...then kerap la makan hati ayam kerang ikan bilis bayam merah....tp mcm saya sentiasa HB renda...jrg sangat termakan ubt sbb cpt loya..so saya kerap mkn sup daging bayam...pucuk ubi ikan bilis...pernah skali drop dr 10.5 ke 8.7...so ku makan bayam sup daging...kdg sup ayam masak dgn kurma cina...bayam..ikan bilis..God willing bru td cek HB naik 10....saya pembawa thalessemia so mmg doktor xbenarkan HB drop bwh 7

Jangan minum berkafien, berkarbonat, coklat. Susu kalau nak minum selepas 2jam makan ubat Banyakkan makan hati ayam, kacang kuda, kerang, bayam, udang.. Rujuk buku pink. Kat sana ada jenis2 makanan yg blh membantu

Try mkn ubat tu mlm.. sbb drp pemerhatian sy, bila sy consume waktu pagi, hb main² dlm 11.3-11.8.. since bulan puasa sy consume mlm, terus drp 11.3 naik ke 12..

5y trước

Kk bg ubat apa pd sis?

Apa kata awak tanya nurse untuk tukar kepada iberet, then makan iberet dgn jus oren/ribena. Jangan lupa makan jambu batu setiap hari

Ambik iberet.. bole beli d watson atau guardian.. 😌 sya pun sda mslh hb low 7 jga.. lpas mbik iberet terus naik to 14.. 😌

tukar jnis ubat. mkn vita c bersama ubat tu. jgn mnum susu/milo/kopi dlm tempoh 2jam sblm n slps mkn ubt

5y trước

Terima kasih puan atas infonya 😘

Minum jus mamariam.. InshaAllah.. Hb sy dlu 11.0 skrg 11.3 xsmpaii smggu minum.. Hihi

Try consume jua mamariam sis, pastu rajin2 makan buah jambu..inshallah berkesan..

First preg dulu saya tukar acid filoc kk kpd iberet.. Alhamdulillah..