Potty train

Hai mommy boleh bagi tips tak? Anak sye umur 4 tahun mcm mana nak potty train ye? Anak ckp byk.. Tapi bila nak kencing berak tak reti nak cakap.. Lepastu tahap kesabaran sye tak tinggi.. Tolong.. 😭😭#bantusharing #pleasehelp

8 Các câu trả lời

kena banyak sabar dan rajin bila nak potty train anak. anak² saya semua potty train start 1 tahun 8 bulan. cara saya,setiap 30 minit,saya akan tanya anak nak kencing atau berak tak. kalau anak tak faham lagi,saya bawak je dia pi toilet. mmg dia akan kencing/berak. jadi mmy ni mmg kena banyak cakap ye benda ulang²😆. awal² tu mmg anak akan terlepas jugak. terkencing terberak dalam seluar. tak apa..saya bersihkan je. kalau mmy train betul²,seminggu je anak dah pandai buang air kat toilet. bila malam pulak,saya akan kejut anak tanya nak kencing tak. kalau anak tak nak,saya dukung je anak bawak ke bilik air. kalau tak buat mcm tu kompomlah dia terkencing atas katil dia 😂. semua tu sekejap je mmy. tak lama pun..kuncinya.. kena banyak sabar ye mmy,In Syaa Allah..pasti boleh 💪🏻🥰

sy train ank umur 4tahun. tandas rumah sy just Ada tandas Duduk.. sy belikan anak sy child toilet and stool step tu.. sy X bawa ke tandas dengan kerap.. sy cuma X pakaikan dia Pampers.. dan. explain kenapa X pakai Pampers n kena buang air dekat tandas.. selalunya anak 4tahun dah faham Apa Kita sampaikn.. Dalam masa beberapa Hari dia dah pandai kencing dekat toilet, tapi mula² kat lantai la.. kalau nak popo, dia pergi ambil Pampers pakai sendri.. hhaha.. lebih 2 Minggu macam Tu baru dia popo dekat toilet . . kena bayk Tanya Dan explain baik2 dgn anak ..

2y trước

nak sya pki panpas lgi 4y sis hehe cuma benda lain dia dh pdi mcm berak basuh sendiri,buang pnps sendiri pki penpas sendiri

sy train ank stengah jam skali bwk ke bilik air..mmg penat sikit..x kisahlh bile prgi bilik air tu die kencing berak ke x..bile die dah phm n rase tu perlu ke tandas..outo die akan bt sendiri..ank sy 6 org..sume nk msuk 3 taun dah xpkai pempes n g toilet.plg lame sy train dlm seminggu n ada y 2 ari je

mula² kena bersedia anak berak dan kemeh dalam seluar..kena kerap pesan dan tanya anak kalau nak kencing/berak bagitau.. ni cara saya, seminggu dia dah pandai kencing dan berak bgitau dan saya bawak ke tandas ..

mmg kena byk sabar..kena rajin2 tanya & bawa anak ke toilet tiap 1 jam..siang mmg xpakai pampers,tp time dah tido br saya pakaikan pempers..lama2 ank akan terbiasa & ok

anak sy umur 2 tahun lebih, baru beberapa hari ajar anak,hope anak cepat bisa pergi toilet sendiri

setiap sejam atau sejam setgh bwk die pg toilet.

kene kerap bawak ke tandas