pengalaman

Hai jom share pengalaman bersalin anak ke2 .. sy bln 11 ni nk bersalin no 2 ?

16 Các câu trả lời

Sy bersalin no.2 3/12/2019.. lain macam betul yg no. 2 ni..mudah lagi banding yg sukung dulu maybe sebab dah ada laluan..tapi rasa sakit yg kedua ni dr yg pertama. Yg pertama dulu ketuban pecah sendiri lepas berapa jam tahan sakit. Tapi yg kedua ni sakit & tanda semua dah ada..tapi sbb kan malas nak tunggu lama dkt hosp..tunggu je la dkt rumah tahan contraction. Sempat lah jugak gelak2 tgk cite JKK malam tu😂 esok nye lepas subuh terus macam tak boleh tahan sakit tu..tapi sempat lagi pi tapau nasi lemak bagai..😂 pegi je hosp rupenye dah bukak 3cm..gerak2 jalan2 sikit bukak lg sampai 5cm..terus nurse tolak masuk LB..skali dah bukak 8cm & tak berapa lama tu bukak 10cm tapi ketuban tak pecah lagi..doc pun seluk lah sebab nak bg pecah..huish sakit seluk tu + dengan contraction..rasa nak sepak je doc tu tapi nasib baik lah IMAN kuat lagi.. istighfar & berzikir je lah tahan sakit. Ketuban pecah je doc & nurse standby dah nak suruh push. Ntah kenapa rasa lama pulak nak meneran yg kedua ni..sekali baby turn last minit!! Kelam kabut doc & nurse..doc seluk lagi bg baby masuk balik dalam kedudukan. Teran punya teran..Alhamdulillah keluar lah puteri ku sayang.. semangat walaupun tak besar mana 3.07kg tapi alhamdulillah sangat sebab takde koyak takde jahit..lecet sikit jeee tapi ok..sapu vaselin hari2 cepat baik lecet tu.. fuh.. tibe2 macam konfius jap macam mana nak handle baby padahal baru setahun 6 bulan jek beza dengan abang dia 😂

X rasa contraction langsung so doc suggest induce... Ya Allah, sakit giler... Mcm ade org hentak batu besar dkt pinggang rase die.... Sbb masa baby 1st smooth je kluar, x sakit Sgt... Baby no.2 wpun kecik Dr abang die, tapi sakit die 😭😭😭😭....trus x nak baby lagik...tapi 2yr kemudian terpregnant lagik😂😂😂.

Hakak xperasan besalin no.2 mcm mna..tahun 2015,sbb mudah sgt..pg besalin ptg dah boleh balik..🤭lps 2tahun besalin lg 2017..lps tu 2tahun besalin lg 2019. dlm labour teran 15min jahit 15min..alhamdulillah dimudahkan segala urusan..baby pun tak kena kuning

Samalah kita..due sy pun bln 11 ni nak bsalin anak kedua... anak ptama sy dah 8yr..hrp2 bsalin bt kali kedua ni smuanya dipermudahkan....bcmpur baur dh prasaan..takut ada..nervous ada..excited ada..

Ank kedua (30/11/17)sya tpksa awalkn dan induce sbb bby besar.. 38w.. Sakit 15mnt je tp rasa macam 15jam. Sakit nya Tuhan je yg tahu.. Sept ni insyaAllah due ank ke3..smga dipermudahkn

Due sy bln 10 nie tp ank y No5 😊..bsalin ank no 2 Alhamdulila sngt snang..air ktuban pecah tak tngu lma bby kuar,tak smpt pn nk p hospital bsalin d rumah d ruang tamu 😅

5y trước

bsalin kt ruang tamu?? abes mcm mne sis dOc nurse dtg umah ke wktu tu??😮

Alhamdulillah slmat mlhirkan bby girl,24/5 raya pertama..tup2 raya jgk nk kluar..smpai2 hospital dh 7cm..1jam je duk lbroom..alhamdulillah mudah smuanya

Bsalin ank ke2 pecah ketuban kat rumah...dok hold nk g spital gara2 takut nati xdpt katil....skali poppp meletop trs kelam kabut ajk suami g spital

Sy ujung bulan 11 ni bersalin ank first 😁, excited, takot semua ade..doa2 semuanye dipermudahkan amin🤲

Alhamdulillah setelah setahun menunggu, sekarang dia dah sedia nak jumpa ibu dgn abah dia. 💕