Vitamin untuk ibu mengandung

Hai ibu², sy nak tanya vitamin apa yg ibu amalkan skrang? Sy agak risau dgn kes covid yg semakin meningkat. Sy bekerja dan byk berjumpa dgn ramai org luar 😣 Sy baru 9week #bantusharing #firstbaby #pleasehelp

2 Các câu trả lời

Sy bekas pesakit covid, skrg dah 21 weeks. Sejak positif sy amalkan minum air lemon suam tanpa gula, ada ramai yg cadangkan habbatus sauda tp sy tk berani mkn sbb kt kotak sendiri tulis contraindicated for pregnancy. Supplement garlic oil pun elok juga, tp sy ambik jarang jarang. Vit C sy ambil kalau hari tu sy tk mkn apa apa buah atau sayur. Supplement doktor bg utk mengandung pun sebenarnya dh cukup elok, ada zinc iron apa semua. Cuma yg lain ni kira ikhtiar tambahan. Vaksin pun sy dh dapat, 1 dos. 2nd dose terpaksa cancel sbb tgh positif masa tu.

Saya suggest berbincang dgn Dr dgn apa yg kita nk makan nnt. Utk sy, sy consistent makan folic acid, vit c dan calcium. Zincofer/Iron wajib jika Hb rendah. Dan ya, VITC mmg wajib utk kita semua di saat ini. kena bincang dgn Dr, dose Vit C yg sesuai. Kurma sebagai snack kalau rasa mual :)