Bahaya tak minum teh ais?

Hai ibu2 saya nak tanya bahaya tak ibu preggy minum teh ais? ada effect tak kepada kandungan? kandungan sy dh 17w6d. sy sekarang suka sangat minum teh ais dah mcm ketagih tapi hanya sekali shari je kalau tak minum mesti teringat2. n cuma hari bekerja minum. hari cuti tak minum air manis pn.. ??

26 Các câu trả lời

Lain org lain badan. Sy hri2 breakfast milo, smpai kne hantar emergency sbb nadi laju. Bila buat ecg, Dr ckp reading ade abnormal sikit. Soalan pertama Dr, awk ni ade mnum kafein hari2 tak? Haaa situlah puncanya. Dr sruh kurangkan kafein, n sampai skrg still check up kt hosp which is soooooo tiring 😭

Dr first preggy haritu saya takminom teh ais even itulaa minom faveret saya before preggy. After preggy ni saya tak amalkan kononnyaa nak elak kefein gitu. Tapi ada 3-4kali jugakla saya beli juga teh ais sbb rsa teringin nak minom. Now dh hilang teringin tak minom dh.

makanan takde kena mengena dengan kandungan. cuma ada sesetengah yg tak boleh or perlu dikurangkan. kalau teringin makan sekadar merasa dan ambil dalam kuantiti sedikit and jika takde masalah lepas dr tu boleh la makan lg. hehe

saya sehari 3kali🤣tapi alhamdulillah ok je semua.sbb air masak tak boleh nk muntah.air masak time baru bangun tdo dgn nk tdo je.tu pon sbb nk hilangkn kelat kat mulut kdg sbb malas nk minum manis2 time bangun tdo dan nk tdo

betul sis sejak pregnant ni rasa sedap betul teh ais.. dulu taklah suka sangat.. dugaan jugak tu kena control takut hb low. kalau boleh sis takyah minum teh ais kalau ada check up esoknye tu takut hb low.. 😊

Kalau sis xda masalah hb n kencing manis rasanya xda masalah pon. Sepanjang pregnant sy minum teh ais sampai lah nk dekat bersalin. Alhamdulillah ok xde apa2. Maybe sy bukan org yg risiko dpt kencing manis.

Sy preggy kalini pun tetiba minat kt teh ais nk2 yg kaw tu.. risiko die kafein la sis, satu lg kalau ada gastrik, jgn mnum. Haritu sy kena teruk jgk lps mnum teh ais. Lain bdn, lain padah kot. So hati2 ye.

kalau xdk mslh hb,boleh jee.. tp teh salah 1 minuman berkafein. Cuma kandungan kafein x tinggi. Kalau boleh time preggy,kurangkan minuman berkafein.

X effect kt baby pun... Cuma effect kt hb awak nnti... Iron susah nk masuk sbb kafein dlm teh tu menghalang

Saya pulak teh je yg bole masuk tekak..air lain semua X bole. Kdg2 risau Gak to sy kurgkn minum 2hr sekali