Tanda awal kehamilan

Hai ibu2 dan bakal ibu yg dah ada pengalaman.. Boleh Share tanda2 awal kehamilan mcmna ye? Simptom sebelum & selepas tahu pregnant, ada rasa sengugut mcm period ke, delay period berapa hari dpt tahu dll☺️

Tanda awal kehamilan
48 Các câu trả lời

Sy seminggu sebelum period delay sakit breast tp sy buat taktahu je sbb tu simptom sy nak period. Bila dh due period sy dapat cramp perut dengan sakit pinggang, itupun simptom period sy. Lepas 2hari period delay sy rasa mengantuk sangat, mengah bila berjalan barulah sy check upt. Cramp perut tu berlanjutan hampir 2minggu. Letih mengah tu je tak boleh bawak bincang 😅

Tahu pregnant pun lepas balik dari hari raya tahun ni. Period dah lewat 1week. Selera makan makin kurang. Lepas tu sakit belakang yang amat. Balik je dari kampung terus check guna strip. Double line. Tak percaya lagi, pi beli semua jenis pregnancy test. Semua double line. Then baru pergi klinik scan. Tahu2 dah 7weeks time tu. Sekarang alhamdulillah dah 11weeks.

ade satu malam kul 3pagi tetiba bawah perut sakit sgt campur nk buang air kecik nk buang air besar... nak bgun pergi tandas rase nak pitam dah... duduk dlm tandas berpeluh peluh... tak pernah seumur hidup rase mcm tu.. mase tu dh 2mggu lewat period... selang 3 4 hari kejadian tu baru buat upt... terang2 naik 2 line 😅 haishhh pengalaman first baby

saya delay period sebulan baru tahu pregnant.. sblm ni pun mcmtu.. even check upt delay seminggu pon masih negative.. delay sebulan baru detact positive.. dr ckp mngkin persenyawaan amik masa utk saya sbb lain badan lain gaya .. awal2 mual muntah xde.. cuma masuk week 12 baru start muntah2..skrg pun dah tukar edd sebab jauh sgt dgn tarikh

Sy dpt tau mengandung masa tu baru habis kuarantin kene covid.. Hari ke 7 keluar bilik dengar posmen hon2.. Bangun nak keluar tibe2 nak pitam.. Kepala berpusing2.. Rasa lain mcm.. Loya muntah.. Pelik xkan simptom covid ad lg.. Lepas bape hari cek upt naik 2 line.. Mcm x percaya.. 4 tahun lebih sy menunggu.. Alhamdulillah..

simptom sebelum hamil, asyik makan je sampai kawan tegur then baru ingat dahlama tak beli pad. 2-3 bulan jugak terlupa ye. hahaha selepas tu perut asyik masuk angin, husb pun mual mual, masa buat kerja dia asyik muntah. berat pun turun banyak. gambar tu nampak menyelerakan sungguh 🤣

Apa pun soalannya, gambar yg sis letak ni mengecurkan saya ahagahagah tanda-2 awal kehamilan saya, saya rasa asek nak tidur sepanjang masa. Nak cakap letih tu takda lah, cuma mengantuk je sepanjang masa. Saya takda alahan mabuk-2 ke apa. Cuma rasa nak muntah bau nasi yg baru masak. Haa tu je

keputihan bukan main lagi banyak,perut rasa cramp,asyik nak tdr jew.Masa makan durian muntah2 terus minta husband beli upt tgk dah double line..bila tahu pregnant automatic alahan terus datang.baru 5 week++.Jauh lagi perjalanan nak jumpa 3rd baby

2y trước

ada XP x teruk

saya kalau nak tau pregnant, saya akan alah dgn ikan. bau xboleh mkn xboleh. lps tu perut rasa mcm bloated + rasa mengantuk je. dkt bahagian rahim akan rasa mcm kembang buncit. sye cek upt after 5days delay period. terus naik double line.

Sepatutnya harini tarikh period saya..tapi malam tadi terasa nak check tibe2 naik double line tapi kabur dan subuh tadi buat lagi Ya Allah alhamdulillah Allah kabulkan doa saya setelah 1 tahun 6 bulan kawin🥰🥰,,