Tanda awal kehamilan

Hai ibu2 dan bakal ibu yg dah ada pengalaman.. Boleh Share tanda2 awal kehamilan mcmna ye? Simptom sebelum & selepas tahu pregnant, ada rasa sengugut mcm period ke, delay period berapa hari dpt tahu dll☺️

Tanda awal kehamilan
48 Các câu trả lời

Sy xde pun tnda2 awl kehamilan..blh tau pregnant tu rya ke3 hrtu sy jatuh tngga,pstu pegi hospital doc xray kata ada retakkan tulang pinggang belakang..lps xray doc kata nk buat city scan plk,nk check lebih detail kesan retakkan tu...tp sblum nk buat city scan doc sruh buat ujian air kencing dlu..takut sy pregnant...tp sy menafikan,😅sbb period sy pun xdelay lg,period sy ontime,stiap 10hb msti dtg period...pstu xde mual2 pun...tp doc sruh check jgk...lps buat ujian air kencing, nurse tolak sy masuk wad,smggu kena tahan wad,sbb doc nk pantau tulang blkg sy... lps tu doc mai kat katil sy n tnya sy tahu ke sy pregnant,sy kata xtau..2 kali doc tnya soalan sma jwpn sy sma kata xtau,mmg sy xtau lgsung sy pregnant.. terkejut n nk nangis rsa doc bg taw sy pregnant n siap buat xray lg...xray kan bhya utk awal kandungan...sy tnya doc selamat x kandungan sy,doc xblh nk bg jwpn,sbb msa tu pregnant bru 2-3 mggu..klau scan mmg xnmpk lg kntung n janin ,so sy redha doc bgtau mcm tu, Lps smggu kena tahan wad,nk kluar tu doc bg kad appointment utk repeat scan 2/6... n Alhamdulillah msa scan 2/6 baby selamat ada lg,n paling sebak hati doc tunjuk heartbeat baby🥺 syukur sgt Allah bg peluang dkat sy utk jaga amanah Allah tu ..n sy berharap sgt baby dpt bertahan hingga selamat bersalin nanti,n dikurniakan tubuh bdn yg sihat n ckup sifat😔😢

Saya sebelum tahu pregnant , selera makan bertambah , air gas pun saya minum , emosi sensitive kalau dgn suami . Kami pjj so kalau jumpa ja dia tak pegang tangan sehari saya boleh menangis tanpa henti . Pastu payudara sakit dan abdomen cramp sgt . Tidur tak selesa kena berlapik . Bukan saya tak peduli period lewat , 3 bulan sebelum saya pernah sekali tak dtg period selalunya tetap . Check doktor katanya hormon . Tu saya tak berharap sgt . Selepas tahu saya pregnant tupun akak2 tempat kerja tegur kuat makan , balik tu 5 kali test sebab tak percaya . Gi swasta check , 6 weeks ada sac baru . Then 8 weeks janin & jantung . Then mula la sesi alahan . Apa pun takboleh telan , paksa pun muntah . Tapi baby perlukan zat . Makan jugak even tau akan muntah balik . Then suka maggi dgn pelam sehari sebekas . Dapur saya penuh biskut trimester 1 . Masuk 2 , bertambah balik selera saya , semua saya makan dgn happynya . Masuk 3 ni , kurang sikit sebab kalau makan over sgt perut saya takboleh terima . Kena makan sikit then berulang . Then mula sesi mcm trimester 1 , sakit badan , braxton hicks , mengeras . Harap urusan saya dipermudahkan bersalin ni begitu jugak dgn sis ☺️

masa 1 pregnant : sy pitam..tiba2 gelap nasib masa tu husband kat sebelah je terus pegang tgn dia..dia bawa gi toilet n basuh muka..rest kejap terus gi hospital sebab dia risau tiba2 sy jadi mcm tu.cek2 rupenye pregnant.tak ada mual.makan je..suami yg mual2. 2nd pregnant : kalini sy mual teruk..tak boleh bau ayam mentah , tgk lauk menu ayam pun tak boleh 😅 cek upt , positif..masa tu dh 3 bulan pregnant.lambat cek sebab lepas bersalin anak no1 tu period tak teratur.kalini suami selamat.dia takde mual😆 3rd pregnant : tiba2 ngidam roti planta kedai mamak.last makan 12 tahun dulu 😆😆 tp time tu test negatif tau..hampa dah.sebab jarak anak no2 jauh 6 tahun.memang plan nk no3 lambat sikit.dh test negatif mcm takpe la..lepas seminggu tu makan berselera sgt,suami start mual.macam pelik bila suami mual tu..terus test malam tu naik terang betul line. ibu2 tolong doakan saya semoga saya cepat pregnant anak no4 ya..ttc cycle 3..jarak dgn no3 , 5 tahun. minggu lepas test naik 2 line tp samar .guna 2 pregnancy test masa tu.kemarin test lagi sama result line samar..tadi saja test pakai CB yg biasa punya tp negatif.hampa n sedih.sebab memang nak baby no4.

Sebelum tahu pregnant, breast sakit sgt sampai nk jalan nk melangkah tu ya perit tk boleh gegar langsung, sy tk fikir sgt sbb biasa period memang breast skit cuma dlm 2/3 hari tp ni dlm seminggu, makan pula teringin mcm2 tp masuk 2/3 suap dh tk boleh telan tukang habis cik somi leee, penat pula mengalahkan org pergi berperang rasa penat dia asyik nk tido je rasa time ni, hari2 makan asam jeee, perut kembung asyik keluar angin je, period pula sy lewat 20 hari sy malas nk test sbb takut kecewa biasa lewat je seminggu test upt tp pagi hari ke 20 tu rasa badan pelik sgt pening mual terus check alhamdulillah rasa mcm betul ke?? Mcm tk percaya nk nangis happy semua ada, hampir 2 tahun kawin (walau tk lama sgt kawin) tp rasa kecewa sgt bila test je -ve menangis sedih kenape tk de rezeki, skrg alhamdulillah syukur Allah dgr doa & tiupkan malaikat kecil dlm rahim sy, sy doa kan ibu2 dpt rezeki & kandungan semua selamat 😘

simptom sblum hamil perut cramp mcm nak period, dan kuat tido 😂 mana2 pun boleh tido,sdg tngok tv pun boleh tetido😅. slalu tido jam 10,11 mlam. tapi pelik pula masa blum tau hamil tu tido awal selalu jam 8 dah tido. msa tu x expect pun preggy.. dan saya suka mkan pedas, suka buat sambal belacan. makan mesti ada sambal pedas. Delay period 12 hari baru tau preggy tu pun upt samar2 jer. Gi scan kat government baru tau confirm preggy 6weeks Simptom lepas tau preggy, suka masak, rajin buat kerja rumah.. tak suka benda besepah. Tapi masa msuk 10weeks alahan semua keluar, alahan bau msakan, bau perfume, bau husbnd, bau sabun😂 mual muntah, liur byk keluar ,.beg plastik smpah kecil setia kemana sja🤣 dan sentiasa kunyah gula2 utk kurgkn mual dan liur byk .Selera makan okey jer still masih boleh telan..

simtom sebelum tahu saya hamil,perut terasa kembung,macam ada angin je dan buncit selama 4 hari. tapi tak sakit pun. dah kentut,dah membuang pun buncit tak susut 😂. astu rasa haus je. memang banyak minum air. mula terasa sensitif sangat. masa ni belum sampai tarikh nak period lagi. simtom bila dah tahu mengandung. period lewat 2 minggu,terus saya buat UPT kat rumah. kalau buat awal snagat,kadang tak dapat detect. Alhamdulillah positif. masa ni dah start jaga pemakanan, kesihatan juga emosi. oh ya,bila dah merancang nak mengandung,pastikan ambil asid folic ye. boleh beli kat farmasi. astu saya pi klinik swasta buat scan. untuk pengesahan dari docter yg kita mengandung. nanti boleh bawak bukti scan ke KK untuk buat buku pink. dan lepas tu, bermulanya episod alahan dan tak selera makan 😁

2y trước

sebelum awak datang KK, telefon dulu KK yg terdekat dgn awak. boleh cari kat Google. biasa misi akan bagi tarikh appoitment untuk datang buat buku pink. sbb KK ada hari² yg tertentu untuk ibu mengandung. masa saya buat buku pink, kandungan dah 11w. masa scan, kandungan dah 7w 4d. dah nampak kantung dan degupan jantung bby. masa ni bby lom jadi lagi. tarikh last period tu kena ingat tau. kalau awak was2 atau lupa,bagi tau je kat Dr/misi yg buat buku pink nanti. macam saya tarikh tu lari siket lah. tapi doctor cakap,7w tu dah betul.

Simptom saya sblm tahu preg , asyik nk tido manjang.. pantang baring terus lena.. mengantuk pagi ptg🤣 pastu rasa cramp bawah perut mcm nk period , tpi tggu2 tkda delay period beberapa hari.. pastu mlam xboleh tido , resah je.. risau gangguan , kita pi jmpa bpk sdra nk pulih semangat pastu dia bgtau kita ada bby ni kecik lg , msatu mcm ya Allah nk teriak rasa.. tapi masih buat dunno sebb xbrpa yakin risau dan mlas mghrap lgi.. tup tup part yg plg xsangka , esoknya nenek sdara dtg rumh dia tgur brpa blan dh , kta jwab eh tkda la pastu dia kata yer adaa aku tgok aku tahu memg ada.. ptg tu jga beli upt , then naik clear 2line.. Allahu happy + sebak sgt.. sebbnya sblm ni merasa mabuk teruk tpi upt negatif tk mgndung.. ni dh tahu preg , alhamdulillah tkda mabuk ke apa.. cuma kuat tido dan sering lapar🤣

cerita tahun lepas sebelum tahu hamil. 1) suami isteri demam berpanjangan selama 2minggu. 2) waktu bekerja bila rehat wajib tidur sampai kawan tegur mcm pembawakan budak sebab bukan jenis kaki tidur 😂. 3) bulan ramadan setiap kali tengok tv channel memasak/nampak org jual makanan nak makan masa tu jugak dan sanggup berbuka. 4) terliur bila nampak mangga teringin nak makan yg masam. 5) pagi raya perut nampak buncit sangat2 selepas tahu hamil waktu tu juga tiber ada alahan. Tak boleh bau orang memasak dan tak boleh nak masak selama sebulan. Lepastu kembali normal. period delay 1bulan+. Tak kesah delay sebab period mmg tak teratur. Nak confirmkan hamil pun sampai 3x 3hari buat test dan baru jumpa doc utk sahkan

2-3 hari rasa cramp bawah perut. Selalunya kalau cramp memang akan terus period. Tak pernah lagi cramp tapi tak muncul muncul periodnya. Lepastu saya tetiba muncul banyak ruam dan gatal gatal dekat badan. Hari hari kena. Muka pun breakout sedangkan saya jenis susah nak ada jerawat. Then hari yang sepatutnya period tu saya saje la test upt. Naik dua line cuma lagi satu tak berapa jelas sampai guna 2-3 upt yang berbeza. Result semua double line tapi kurang jelas. Seminggu lepastu beli clearblue terus keluar 2-3 pregnant. Alhamdulillah. Sampai sekarang takda alahan dekat makanan sangat tapi bloated teruk, badan gatal gatal, muka breakout, badan panas mcm demam dan cramp on off.

seminggu sy sakit pinggang mcm sengugut. tp sy pernah sengugut 2x je seumur hidup.. jd sy nie pelik pulak kenapa sakit pinggang . tp takde sakit breast. so tak rase la mengandung. tp sy mmg rajin test before period. so 5 hari before period sy check, mula2 1 line je, lepas 5 minit tenung blk nampak double line samar2. tp sy still x percaya. 3 hari berturut2 check samar, ckp dgn suami pun samar2 la. so bile terlpas hari period baru dpt line pekat. total sy buat 5 test kit pun still rasa betul ke pregnant. sbb sy takde alahan langsung. sampai la skrg 10 weeks baru ada muntah2 sikit2 sbb angin kurang makan. selera makan takde