Susu untuk Ibu Hamil 2 Bulan

hai ibu yang berpengalaman dan bakal ibu, saya first time pregnant dan berada dalam minggu ke 8. boleh saya tahu dalam tempoh ini perlu atau tidak saya minum susu ? atau folic acid dah mencukupi ? terima kasih ☺️

10 Các câu trả lời

apa2 susu ibu hamil awak boleh consume. cuma kena tengok, ada setengah dr susu ibu tu kandungan gula dia tinggi. if xboleh minum jenis yg berbancuh boleh je consume susu low fat/full cream mcm susu hl tu. asid folid mmg awak wajib consume selagi xdpt ubat dr kk. mcm sy both pregnancy sy, sy xminum susu. sbb susu berbancuh tu tekak sy xboleh terima. susu kmbg pon sy xboleh nk minum. sy boleh minum pon susu hl tu. tp jarang minum. sy byk mkn buah buahan, kekacang. buah buahan ni jgn mkn kerap nnt boleh kena gdm pula. sbb buah ada kandungan gula dia tersendiri.

1y trước

Terima kasih atas perkongsian puan 🥰

Yes minum lah enfamama no added sugar tau, ckup kalsium and dha. Yang ckp minum susu tepung tu sangkut gdm tu sebab pemakanan kite dah kalau makan harihari makanan manis pastu tak mkn healthy food mcm mana tak sangkut gdm pastukan salahkan susu pulak🤣 semua die pukul rata ckp susu tepung khas mengandung ni tak bagus bla bla. Padahal susu tepung tu lahi banyak khasiat dari susu kotak Hl .

1y trước

Hahaha baik terima kasih atas perkongsian puan 🥰

Hi, Puan. Folic acid itu untuk mecegah major birth defects of baby. Milk intake ni untuk top up calcium yang diperlukan untuk baby dan juga Puan. Nak minum susu khas ibu mengandung boleh, susu kotak biasa pun boleh. Any fresh milk brand yang ada di luar.

1y trước

Baik puan. Terima kasih ya 😍

Kalau awak dh buka buku pink. Boleh tanya doc/nurse apa susu yg sesuai dgn condition kesihatan awak sekarang, kalau xde pape mnum je, time pregnant ni selera kdg pelik skit 🤣 kena try n error mn susu awk lalu mnum

Folic acid dh cukup for certain ppl. Sy sejenis tak suka susu, so am aware badan tak ckup calcium for baby. Start 2nd trimester I minum enfamama, chocolate flavour sebab nak extra calcium

1y trước

Wah, baikk. Terima kasih atas perkongsian puan 😍

Saya minum frisomum dari sebelum mengandung . Dah lekat saya teruskan . So far sedap gila frisomum . Anmum org kata boleh sangkut gdm sbb manis

1y trước

Okay, saya survey nanti 😍 Terima kasih puan

sy susu tepung xngam, terus gdm. minum low fat okay bacaan gula. folic acid mmg wajib amek

kalau ada bajet lebih & mmg suka minum susu, bagus kalau amalkan dr awal.

1y trước

Baik, terima kasih puan ☺️👍

kalau xsuka minum susu sis boleh je beli pil kalsium dekat farmasi😊

1y trước

Ohh macam tu. Terima kasih puan ☺️

bagus amal awal