Susu campur

Hai ibu.. Sy baru bersalin dan first mom. Sy nak bertanya pada ibu yg beri susu campur pada anak.. Boleh ke kalau first sesi bagi anak susu badan dan next sesi bagi anak minum susu formula pula.. Or siang full breastfeeding malam full susu formula? Ibu buat mcm mana ye. Sy tak cukup susu badan, dah try byk tips sama je 😂. Kekadang kalau anak susu badan dia masih nangis2, sy buatkan dia susu formula pula, boleh ke mcm ni?. . Ibu boleh share tak pengalaman yg senasib dengan sy

7 Các câu trả lời

sye mse mula bersalin campur susu. tapii sye bagi susu bdn dulu, bile dh habis susu bdn and bby nangis lagi nak susu, bru bagi susu formula. kalau x nangis, sye x bagi. sbb mmg plan nak bagi anak susu bdn je, xnak bagi susu formula. tapi sye pump la x bagi direct. so lps 5hari bersalin susu dh mula meriah, sbb ade demand, sbb pump kan. nak susu bdn byk, kena ade demand and supply, kalau xde demand mmg susu akn mula drop and akan kering. lps tu kena byk minum air masak.

both method pun boleh..tapi ikut experience sy,awal kelahiran mmg breastfeed on demand..sejam sekali dan kdg2 tak sampai sejam..pastu masa tgh2 pantang breast mesti cepat penuh,sbb baby kerap nyusu kan dan perut dia kecik je mmg cepat lapar so sy marmet je bagi kurang bengkak..hujung2 pantang baru lah breast kurang bengkak sbb dah ikut demand baby,perut dia pun besar so nyusu lama then gap pun lama.. pape pun breastfeed on demand mula2 ni..

anak saya skrg dah 4 bulan. biasanya saya bagi susu botol (fm) sebelum/selepas mandikan baby which is pagi sekali (around 10-11), petang sekali (around 5-6). kadang² kalau ada yang keluar gi rumah sedara ke, tidur rumah mil ke saya akan bagi lepas mandi pagi dan sebelum tidur (pukul 9-10) kalau rasa susu badan dah penuh (keras), bagi baby df dulu. in case belum kenyang, boleh bagi botol lepas tu.

Ikut mana puan selesa. Saya pun cmpur awal2 Sbb baby xnk latch n susu kurang. Tapi saya kerap pump bagi fresh2 kat baby. Bila xsmpt nk pump n time mlm saya bg formula. Baby pulak minum 3oz setiap 2jam. Mmg terkejar2 mana nak pump dgn nk Handle anak sulung lagi.

1y trước

tengah lalui skrg ni. mmg x sempat. tmbah ank sulung baru 1y7m. mmg xsempat nk pump ikut mase. bgi fm je.

msa ank first dulu. sy bgi susu campur. cth.. jam 8 pagi bgi susu fm. jam 10 bgi susu bdn. selang seli sebab air susu bdn xbnyk. risau ank xkenyang. ok ja xda masalah

try beli ubt dlt frmasi untuk tmbh susu sadn...

boleh