Jahitan pantang

Hai harini hari ke 44 saya berpantang. Jahitan saya benang masih tak luruh blah dalam and masih nampak cantumnan dia in process. Tapi doktor check okay je takde masalah. Adakah saya masih kena sambung berpantang??

9 Các câu trả lời

pengalaman sy yg tak seberapa. atas nasihat dan tips doktor pakar. luka jahitan basuh sahaja dengan air paip mcm biasa.. jgn tak cuci nnt jangkitan kuman pada jahitan.. yang penting pastikan lepas mandi lap dgn tuala bersih dan keringkn betul2.. boleh keringkan dengan kipas atau hair dryer.. kerap2 keringkan area jahitan almaklum area tu agak tersepit especially yg badan besar.. so mudah lembab yg meyebabkan mudah jangkitan kuman.. tak perlu cuci dengan iodin atau alcohol swab atau air garam takut ada yg alergik akan menyebabkan area tu gatal merah dan memburukkn lagi luka. alhamdulillah tips ni sgt membantu 3 mgg luka kering n bercantum dengan baik. cuma nurse tak galakkan kita bersihkan keruping sb bila buang keruping akn expose kulit nipis dan takut mudah melecet n boleh infection.. jgn pegang luka jahitan klau perlu pegang pastikn tangan betul2 bersih

1y trước

keruping tu macam mana ya?

saya basuh dgn air suam campur asam dan garam bukit. Alhamdulillah cpt benang luruh. Dalam 2 3 mggu gitu dah kurg sakit. dah sebulan pantang bila mntk nurse check sbb tak yakin dgn mata sendiri,dia kata jahitan cantik,dah elok. kalau takut asam tu,buatlah air garam,pun okay juga in shaa Allah. Sitz bath pun okay

Nurse yg dtg melawat dlu.. pernah ckp, basuh dan gosok2 bahagian bawah kite tu dgn air suam suam mcmtu smpai bersih,lagi cepat baik & tanggal benang katanya..sbb dlu sy takut nk basuh bawah tu rasa jahitan tu ngilu.. rupanya bila ikut nasihat nurse tu, cepat baik. Ikut kesesuaian kulit jugak.

maksud awak smbg pantang tu dr segi pemakanan dan btungku mcm tu ke? sye btol2 jge mkn & btungku 2 mggu je lps tu mkn je ape yg sye nak.. mne yg x buat bawah tu sakit or gatal2, mksudnye ok la tu..

sy dh 35 hari pn sama , jahitan masih belum baik , ada tinggal skit sahaja . Cuba try pakai zambak utk bagi jahitan elok . Jgn pakai ubat kuning boleh mengeringkan

nak luka cepat sembuh/cantum awak kena makan byk protein spt telur/ayam/ikan.

kalau bawah tu ok xde gatal2 or terlampau xselesa,ok la tu

Sapu guna dermacyn ne cepat elok luka jahitan

*cantuman