pening , mual

Hai assalamualaikum mommies² . Sy nk tnya . Sy ni baru pregnant . First bby ☺️ Xsampai 2bulan lg . Tp dh rasa mual pening . Nk mkn pun xberselera ? Ada tk yg mcm sy ? Klau boleh thu apa yg mommies² buat klau rasa mcm ni ? Mkn apa time xberselera nk mkn nasi . Hrap dpat mmbntu ?

36 Các câu trả lời

Sy hritu ms preggy nsi leh msuk 6sudu je..puas bljr mkn xjuge blh..pas mkn muntah..last2 sy mkn bubur nasi as alas perut. Jnji perut di.isi.xmsuk angin... Lepas dh msuk 5 ke 6 bln... Back to normal leh mkn mcm2 ..yg ni nonstop mkn...smpai kene tegah ngn husben n misi sbb semnggu naik 2 kilo... Mommies.try dlu rs2 pe mknn mommies leh mkn k...mcm.sy tula bubur nsi...kekdg bubur ns mcd..chicken texas..marrybrown..sy mkn.....pstu husben bli dkt pasaraya yg xde msg..de memcm flavour.cm.mushroom..ayam n etc...t8 care mommies😘😘✌

5y trước

Most welcme..hehe..smla sy pn 1st bby..hehe..try satu..satu mkn yg mne ok leh tekak terima😉✌dan x muntah..hehe

Sye dlm 3bln sis xmkn lgsung nsi, sye just mkn roti cicah air milo suam, tu je yg sye blh telan, 3bln brt sye trun 10kg😅pstu mkn coklat cudbury bt alas prt.. Mknn lain smua xleh msk, nti smua kuor blik.. Kndugn msk 5bln cmtu bru start blh mkn blik, tu pn skit je.

5y trước

Aah sis.. Smpai kne msk wad sbb air kering tros dlm bdn😅

Sy pon same..2nd baby jgk..yg 1st pregnant xrasa mcmni..kt uma mmg sentiasa standby sunsweet prune..klau kt ofis nk mkn kne standby air asam jawa..2 botol setiap hari..tp sblm tu telan veloxin..

5y trước

Yeke?xtau plk..tq bg info

Sama mcm saya sis masa awal pregnant. Takboleh telan nasi, bau nasi pun takboleh. Saya ganti dengan buah atau bihun je. Itupun kena paksa jugak makan, ikutkan tekak memang taknak telan apaapa.

5y trước

Sama mcm sy . Sy gntikan dgn bihun jgak sis . Skrg alhamdulillah dh okay hihi

Saya ganti mihun. Nasi / ikan / sayur mmg xboleh telan. So saya gnti mihun xkiralah sotokah, mihun goreng kah. D sebabkan x dpt teln sayur, sy mkn byk buah sbgai gnti. Nasib buah boleh telan.

5y trước

Hahaa sama.. Bihun.. Nasi xnk.. Bihun nak

Sy pon mcmtu awal2 preggy haritu.. Ingtkan tukar nasi kpd spageti ke bihun ke apa2 slain nasi, lalu nk mkn.. Tp x jgk.. Huhu.. Dah buat mcm2, x menjadi.. So, hadap jela dgn kesabaran.. Huhuu

5y trước

Alhamdulillah

sm lh sis ms kndgn 5wek..alahan loya pening kpla..xleh bgn..mc smnggu...selera xde tekak payau..tp sy mkn buahan sup2..nasi xlalu..skung dh 9wek..dh kurg alhn nye..huhuhu

5y trước

*demm mlm..mcm nk dedau org mlk kata..kikiki

Sis banyakkan makan buah, sayur² dgn susu freshmilk ya. Tak boleh yg original, try coklat/kurma mcm farm fresh. Jgn biar perut kosong tau. Elakkan yg berminyak 😊

5y trước

Boleh sis. Dutchlady pun sedap 🌹

Mkn je apa y sis rasa boleh mkn...asalkan makan...contohnya : Biskut, roti, buah buahan...makanan y boleh dtgkan rasa mual & muntah klau boleh dielakkan la...

5y trước

Ok trima kasih sis ❤️

Ad..tp.klau xselera mkn nasi..mknla mee/ oat something heavy...tp kena ngn selera..yg pntg jgn trlebih selera...nnt naik berat bdn..problem pulak😅