Nak tanya.

Saya baru pregnant 6w . Dah mula start alahan mual mual . Nasi , ayam ikan takleh nk telan. Tapi sy bebtul teringin nk mkn kulit asam limau tu . Boleh ke ? Ni first pregnancy sy . Mommy2 pun bole tak share masa fasa alahan ni bole mkn apa.untuk kurangkan rasa mual .

17 Các câu trả lời

saya dulu alahan teruk...doktor cakap sebab asid reflux masa mengandung mmg tinggi...hormon.. so jaga pemakanan mcm org gastrik... -takle makan pedas -berminyak -banyak pewarna Dan perasa -caffein (max secawan sahaja sehari) saya sampai tahap muntah darah jadi normal... tp lepas practice kat atas ni,saya tak muntah2 dah . so apa saya buat makan sikit2 tapi kerap...banyakkan makan buah...kalau muntah paksa minum air kosong lepas tu,supaya tak dehydrated. nak makan apa2 ngidam,makan je semua ..tapi buat rasa je,mmg x banyak...

Makan je apa yg awak nak makan. Tapi jgn berlebihan. Banyakkan makan buah. Kalau boleh makan lah sikit nasi/mee/roti. Perut kosong lagi lah mual makin teruk. Saya dulu nak makan masam2 je. Saya makan laksa. Maggie tomyam pun saya makan. Tapi kalau nak makan maggie tu mesti ada ayam, sayur, telur. Nak buat mcm mana tu je boleh telan 🤭 Alhamdulillah baby sihat je. Semoga dipermudahkan urusan sis. Take care!

2y trước

Baby boy or girl?

Pregnant first baby, morning sickness sangat teruk. Sampai masuk hospital. Second baby pula ada morning sickness, tapi masih terkawal. Saya cuma boleh makan makanan yg berasaskan tepung sahaja. Hari2 makan breakfast roti canai kosong. Tengahari makan roti. Malam makan cucur ikan bilis. Hanya tepung je saya lalu makan masa tu. Masuk 4 bulan lebih kandungan baru hilang sikit demi sedikit morning sickness.

Tahniah sis & take care tau. Time saya dulu mmg x leh telan apa² tp saya minum jus delima dan buah²an. Alhamdulillah, then boleh la telan nasi tp mesti lepas tu minum jus delima 😅 Hopefully this info useful tuk awak gak. Btw, pati delima selain bantu kurangkan Alahan dia ada banyak kebaikan lain. Serasi la ngna saya. HB, BP saya alhamdulillah cantik sampai la lepas bsalin 🥰

2y trước

Boleh buat air or amik 1 sudy besar pagi & malam 🥰

boleh je makan sis, tp jgn sekali hadap byk2. kuantiti berpada2. masa saya awal2 pregnant tu alahan sgt teruk, siap doc bg ubat tahan muntah sbb saya muntah sampai pkl 2-3 pagi. doc pesan kalau nak makan apa2 yg boleh telan, makan je. masa tu yg saya boleh telan sup2, bihun sup mcm tu. dgn buah2. hari2 makan buah tukar2.

2y trước

okay sis , tq tau .

First few months was the worst for me. Makan apa pun muntah. Asam, sour candies & anything masam mmg selalu ada sebab tu je boleh kurangkan rasa nauseous. Air kelapa also good for you so that tak dehydrated. All the best!

sy pregnant 7w.. skrg x selera makan.. bila terfikir psl makanan trs rasa mual.. bila dah makan mmg confirm akan muntah blk... jd sy amalkan minum susu saja.. mkn pun yg bersup.. tu pun kadang2 muntah juga.

sama , sy 6w 5d , tp peliknya baby ke4 ni lgsg xrasa mual,,cuma rasa kembung perut dn cramp sikit2 ..sdgkan 3 baby dlu,dari mgandung smp bersalin alahan..hm hrp² baby ok dn sihat ,doa2kan sy ya..risauuu

2y trước

insyaallah baby okay okay je . kakak sy spnjg pregnant tkde alahan langsung . anak dia sihat je . semoga kandungan kita sihat smpai 9bln .

sis samalah kita 6 week ritu sayaa selalu mskan bakso , nasi ayam , skrngg alahan semua tu x boleh mknnn , saya kurngkn rasa muall mkn masam ii .

2y trước

aah sy kurangkan mual pun makan asam . tp tula hilang kejap je mualnya haha

sama la dng sy masa awal2 hamil.. sampai 16w bru alahan berkurang.. skrg dah 34w serla mkn pn xdpt kontrol semua nk je telan😂