Intercourse

Hi.. this is my first pregnancy..skrg baru 7 minggu nak masuk 8 dlm 2,3 hari lagi. Maaf kalau kurang sopan tp boleh atau tak ya utk intercourse/bersama suami? Ada nasihat2 tertentu tak ya? Kalau google mmg ckp boleh tp tu lah kdg2 google bkn ikut budaya kita sgt kan 😂 terima kasih ya yg sudi menjawab #advicepls #ingintahu

11 Các câu trả lời

Hi ibu.. Ikut bdn masing2, x boleh promise utk x jadi apa2.. Just klu rase bhgian perut/pinggang ade rasa sakit baik jgn dlu utk bersama. Mcm sy xde simptom sakit2, jadi kami suami isteri mmg aktif bersama. Dari awal sehinggalah dah 7w ini mmg tidak pantang, Alhamdulillah baik2 shj. Cumanya rentak tukar kpd slow motion. Semoga dipermudahkan urusannya ya ibu.

diawal kehamilan..tiada masalah utk bersama..cuma kne beringat..dan xblh kasar..berhati2 jelah..klu dlmn kuat..mmg xde masalah utk bersama..sy xde bleeding pun diawal kehamilan utk bersama..janji suami beringat yg kita ni hamil..in shaa Allah selamat sampai melahirkan..sy dh 36week..doa kan sy dipermudahkan bersalin..☺️

Hi puan. Jwpn secara general sama mcm google, boleh tak ada masalah. Cuma org Melayu kebanyakannya akan suruh elakkan sbb kandungan masih awal, fragile dan risiko keguguran pun paling tinggi masa first trimester kan. Kalau masa bersama tu tak kasar, insyaAllah takde jadi apa kt kandungan.

3y trước

Betul tu, masuk 2nd trimester dah tkde masalah dh utk kerap bersama. 3rd trimester lg digalakkan selalu bersama. Cuma 2nd trimester kena test utk pancut dalam, ada premature contraction ke tk. Ada orang tk tahan so digalakkan pancut luar. Bab bersama ni try and error, tk semestinya org tu ckp dia main masa 1st trimester pastu gugur, then puan pun akan gugur jgk. Ikut badan, dan jgn fikir negatif sgt. Klu dok risau akan gugur je manjang, itu lah yg jadi.

Sy ada bersama dgn suami tp jarang sgt. Sekarang sy nak msuk 10w, so far takda bleeding atau apa. Sy dgn suami sgt brhati2 semasa bersama. Kalau blh tahan tu tahan kejap sampai lepas 1st trimester.

Baik jangan. Macam saya berdarah 2 minggu lebih selepas bersama, masih tengah makan duphaston. Menyesal betul. Sabar la sehingga selepas 1st trimester.

boleh mmg boleh tp kita xtaw mcm mne keadaan diri n janin lg,tambah2 bru 1st time pregnant..pendapat sy better elakkan dlu la sepanjang 1st trimester

Better elakkan dulu utk trimester 1. Sebab pengalaman sy 2x miscarriage lps bersama. Kandungan ke-3 ni sy elakkan dulu. Takut.

hi mamy.. boleh je.. cuma jgn kuat2 n jaga2 la ye. ikut pada badan masing2

mcm saya tnggu 3 bulan dlu bgi kandungan betul2 kuat bru bersma suami..

boleh. cuma jgn kasar. kalau rasa ragu2 tak payah