GBS ke tidak?

First mom, 22 weeks now. Saya dah start keluar keputihan banyak. Asyik tukar panty liner je sekarang. Warna Keputihan tukar yellow or yellow green. Adakah ini suspek GBS? Ada cara tak nak elokkan keputihan ni or GBS? Saya ada check up next week kat Kk, memang nak plan pun bagitahu doctor untuk check GBS or not tapi tulah risau pula sekarang ni. #bantujawab #ingintahu #firstmom

14 Các câu trả lời

Tak boleh agak, kadang infection lain mcm candida. Tp once dah keluar keputihan banyak, color pun dah tak putih better buat je hvs. Yg keputihan putih je pun ada bila swab rupanya gbs. Gbs tak boleh nk elokkan terus sampai baik, cuma boleh redakan sekejap dgn ubat insert tp anytime boleh keluar lagi. Mmg rimas. To control, kurangkan makan makanan manis. Risau mmg kena risau & berjaga sebab effect dia pada baby bila pecah air ketuban. Tp jgn overthink. Kalau betul gbs, nanti doctor on antibiotics time nk bersalin

4d trước

okayyy thank you for your words. kurang risau dah.

GBS hanya boleh tahu dgn ujian makmal, ambil same keputihan. So, tak kan ada jawapan / agak2 GBS. Untuk kurangkan keputihan, elakkan makanan bergula dan tinggi karbohidrat sbb karbohidrat menghasilkan gula dlm darah. Bakteria suka gula. Itu yg keputihan makin banyak sebab pembaikan bakteria. Amalkan kebersihan vagina dgn betul. Guna breathable cotton panties dan jangan pakai ketat.

sy +ve gbs, dpt tahu sbb tidak selesa pada keputihan tak gatal, cuma ada bau xmenyenangkan. ambil sample n yes +ve dlm 31w , terus mkn antibiotik 1minggu then keputihan ok warna putih x takda bau, tapi lepas tu dia ada saja. doktor kata kalau nk bsalin nti, kena on drip antibiotik huhu. takutnya. skg da 33w. hope baby sihat² sahaja sampai due.

From my experience, i tkde keputihan yg teruk, takde bau, mmg takde symptoms, so tak buat test GBS, masa nak beranak rupanya positive GBS, and my son kene masuk ICU sbb infection, i shouldve buat test GBS kat private. Menyesal tak guna, but alhamdulillah dia dah okay sekarang, just take the test for a peace of mind :)

bgthu nurse . dia akn ambil smple nt sy anak first , kputihan dri awal pregnant tau . kuning hijau tp tak gatal.. sy bgthu nurse tp dia kata pantau je dlu smpai masuk trim 3 kot bru dia swab . alhamdulillah bkn gbs . tp kalau gatal mgkin gbs . awak kurangkan manis , makan yogurt asli . sy suka marigold punya sdp skit .

2d trước

insyaallah takde apa apa .

sy bila mkn manis..jd mcm kuning sikit.. esk tu stop manis2..putih balik..bila ckp kat nurse dia ckp normal pregnant ada keputihan sbb hormon.. dia asyik dok mention gatal ke x..sy ckp xda pon gatal.. nurse kata xperlu cek byk minum air kosong.. ntah la..sy ingt nk pg cek kat swasta je nnti.

4d trước

ohh sebab makan manis pun ada eh? saya pun macam awak kadang2. Ada masa tak makan manis sgt,dia tak keluar pun.

Sy amal makan yogurt Greek plain sis utk dptkan bakteria baik. Sy selalu mkn yogurt mix dgn buah2 manis. Yogurt Greek plain xde gula,jadi lebih baik. Elakkan makanan manis dan bykkan minum air 0. Lagi 1 yogurt ni kaya dgn kalsium. Baby sy kalau sy mkn yogurt berjoget dia dkt dalam tu, suka sgt tu😆

pengalaman bsalin no1 Dan Bru bsalin no 2 GBS carrier . gbs ni ta bhya utk mom tp bhya utk bby . bila bsalin kuman GBS akn berada dikwasan laluan bby kluar so bby akn on antibiotic utk mgelakkn kuman terus merebak .. bby Sy alhamdulillah baik2 saja ..

sama macam sy haritu .. sampai berbau .. pergi klinik utk ambik ubat pun tak jalan jugak ..lepastu sy amal plain yogurt tiap hari .. alhamdulillah okay dah skrang

Saya dah dua kali masuk muncung itik. Result negative gbs. Tapi keputihan tetap warna kuning & kadang kala gatal 😅 doc bagi ubat insert & antibiotics