Minum air gula 1st trimester

Esok sy kena mnum air gula untuk 1st trimester kndungan bru 9mnggu. sbb sejarah keluarga ada diabetes abh dh lma hidap diabetes tp mak baru je dpt diabetes tu. sapw mcm saya mlm ni kna start puasa dh. Korang yang dh pernah minum air gula tu ad yg muntah x?

12 Các câu trả lời

Sy dh 2 kli..mula2 13w lpas tu 27w rabu lpas..yg rabu lpas uisyhh pekat n panas sikit .3kli sy teguk.minum bdiri cpat kit trun 😂 baca bismillah je teguk..jgn gopoh..alhamdulillah xde kk cl.lega...muntah kene minum blik tau.bwk balm kot2 ase nk muntah boleh letak.lpas minum kalau nk kumur boleh nk minum air masak pun boleh.

Minum air gula tu. Kena one shot. Kalau slow2 nanti mmg mual. Tahan diri dr muntah. Better sis beli siap2 air gula berperisa dr farmasi. Incase air gula kat KK takde perisa. Blh minum yg perisa oren. X rasa nk muntah kalau yg perisa2 ni. Rasa mcm kordial oren yg x cmpur apa2 air. Manisss gtu2 je.

5y trước

Sy x balik rumah pun lepas minum tu sbb smbil2 tunggu tu, sy g check hiv suami isteri, sy g check gigi, jumpa doktor scan bby. Tp sy x buat gopoh2 pun smua tu. Slow2, kadang2 sy duduk2 dulu rehat kejap. Sbb sy mcm pening sikit minum air manis sgt sbb sy mmg x biasa minum manis kat rumah. Tup2 je dah ckup 2 jam. Ambil darah yg kali kedua. Alhamdulillah takde call dr KK pun. Hopefully xde la sangkut gdm.

Rasa air gula tu okay je, xteruk pun mcm yg org sllu kata.. puasa dr jam 10mlm, esok ambil drh pertama, minum air gula.. tggu 2 jam, jgn mkn / minum apa² (air kosong masih boleh minum sikit) ambil drh kedua lepas 2 jam.. kalau sgkut, nurse akn call dlm masa seminggu.. puasa

Die xboleh minum sikit2 sis...hbs kan terus secawan...rasa die ibarat minum air oren tapi xrasa oren...hahaha...time lapar terus terpike sedapnye kalau dpn makn biskut kering pastu baru minum air gula....🤣🤣....yg penting jgn muntah nnti kena repeat lagi...

dah minum dah last week on my 12 weeks. sbb ayah diabetic. alhamdulillah x muntah. kalau boleh pilih yg nurse baru sdh bancuh. suam2 senang nak lalu. kalau sejuk, mual jgk la. slow2 je hirup. jgn gopoh2.

sy hari rabu mnum air gula. mak mmg ad diabetes.. baru masuk 12 mggu 4 hari.. esk mlm kena puasa la. seram pon ad sbb tak pnh rase air gula 😂

Saya 15hb ni kena minum air gula ... kandungan 14w5d...Anak first takda minum...ni anak ke 2 dan saya ada masalah overweight...

Kne 2x minum. Hampir muntah bila sendawa. 😂 Sy dapat perisa oren. Boleh tahan la tp perit tekak. Sbb pekat sungguh.

Kenapa kena minum air gula..?? Saya dah 19weeks, xkena pon.. Ada faktor2 lain ke?

5y trước

Nurse kat KK sy ckp. Ada risiko baru kena minum. 1. Ada diabetes 2. Ahli keluarga ada diabetes 3. Bmi tinggi/overweight 4. Mengandung ketika usia lebih dr 25 tahun. Mcm sy 2,3,4. Minggu ke 12 dah kena minum air gula. Sy pun jujur je masa buka buku pink. Ada org menipu xnk kena minum air gula tp sy x berani. Tkot ada effect apa2 kat bby.

Tak muntah.... skrg mmg sume pregnant mom kene minum..relax je