Kencing Manis

Sy bru masuk 16 minggu, 1st baby, and Dr suggest minum air gula awal sbb parents ad diabetes, so skrg lpas minum air gula Dr ckp ad kencing manis plak tp sblm pregnant xde pon,,ad tips x trunkan kencing manis wktu pregnant..??

10 Các câu trả lời

Gdm masa hamil xblh hilang. Cuma blh control je. Sy xde sjrh kluarga kncing mnis. Cma masa pregnant ni je sy kena. Stkt ni dah 6kali buat bsp bacaan ok. Skrg ni hnya tggu masa nak bsalin je, so xde buat lg. Lega rsenya. Kalo x mmg penat ulang alik klinik je. Control mknn and mnuman mnis. Kalo blh tgok jelah smtara wktu ni. Kalo bacaan bsp xcntik kena ulang 2mggu sekali.

Nak ilangkan xbole sis lg2 msa pregnant..cuma kta sendiri kawal mkn minum sepjg pregnant..sbb lepas pregnant kena jgk buat minum air gula utk lihat btul atau tidak kta bebas Dr kencing manis...sy Pon GDM utk pregnant ke3 ini...mmg berjaya Bab mkn minum..nak2 skrg musim durian..setakat rasa sahaja.. minum air putih byk..ikut waktu mkn..bekpas lunch dinner..

Kekadang tu lepas minum air gula memang ada yg akan sangkut kencing manis.mcm akak la,tetiba pregnat no5 ni sangkut lepas minum air gula.tp bila buat bsp ok je.tak tggi pun,paras normal je.maybe sbb akak tak berapa suka manis pregnant kali ni.jadi awak just control makan minum je

time preggy mmg ibu boleh ada kencing manis wlpun seblum ni ibu normal....so hati2 dgn apa shj makan minuman ya...jgn ikutkn selera mgidam ya...nk mkn minum boleh tp jgn kerap sbb bahaya utk ibu dan bayi....take care ya...

Pesan saya jgn mkan minum benda manis. Menyesal time tu ikot kan mengidam air starbucks. Sampai 5x minum straight. Serius menyesal. Nak hilangkan kencing manis tak boleh. Nak kurangkan je boleh. Nnt tetap kena amek darah lagi.

Minum banyak air putih.. biasa gdm akan jumpa doktor permakanan.. nnt dia akan suggest apa yg blh makan, apa yg kena kurangkan.. yg penting kena minum byk air putih..

Jaga pemakanan je sis. Kurangkan makan & minum manis. Nanti dah bersalin kencing manis tak ada dah. Normal masa pregnant sangkut kencing manis. ☺️

Alhamdulillah.. sy pon parent ade kencing manis history.. so far takde sangkut.. kne minum banyak kali ade la.. sbb berat banyak.. ni 4th pregnancy.

Rebus kacang bendi mnum air rebusan tu insyaa ALLAH akn turun bcaan kncing mnis tu..

tAk boleh hilangkan. cuma kena kawal. lepas bersalin insyAllah akan hilang sendiri.