Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Somaskandar Sivasuntharam, Pakar Obstretik dan Ginekologi (O&G) , Gleaneagles Hospital Penang.

Epidural ataupun tidak? Betul ke epidural membantu ibu untuk bersalin dengan mudah tanpa rasa sakit? Ibu masih lagi was-was untuk mengambil epidural? Jom tanya semua persoalan anda dengan pakar kami secara terus pada 24 Jun 2021, hari Khamis, jam 4 petang dengan topik yang sentiasa hangat di kalangan ibu iaitu pengurusan kesakitan sewaktu bersalin - Epidural atau tidak? *NOTA : Segala persoalan di luar daripada topik & masa yang dijadulkan akan dipadam atau tidak dijawab sama sekali.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Somaskandar Sivasuntharam, Pakar Obstretik  dan Ginekologi (O&G) , Gleaneagles Hospital Penang.
29 Các câu trả lời

Hi Doctor, what other alternatives are there aside from epidural for pain management during delivery? Is it true that water births are also better for pain management?

3y trước

Hello, yes water births is also known to reduce pain during labor but it is not widely available. We also have other pain management like nitrous oxide gas and injections.

doktor , saya nak tanya . tapi luar dari bab epidural . persoalan saya , adakah mengambil insulin dsbbkan kencing manis untuk ibu mengandung sangat baik ?

3y trước

Salam Sejahtera Puan bella, ketika mengambil insulin, kencing manis lebih lebih mudah untuk dikawal dan ia selamat untuk bayi anda.

Hi dr, can a diabetic mother who is well controlled and have epidural and natural birth? And also can deliver around full term or before? Now 20weeks preggo.

Hi dr ,boleh sy bertanya?sy sudah msuk 18 mnggu 2 hari ,sejak dua 3 hari bdn sy tidak rasa sakit semasa tidur dan tidak ade selera makan.Adakah ini normal??

3y trước

Salam sejahtera Puan Farisha, ini adalah normal semasa mengandung, ini mungkin kerana terlalu banyak masalah gastrik.

Hai doc...saya nak tanya..anak saya fully breastfeed...tapi da 5 hari tak buang air besar...adakah ia normal atau saya perlu buat sesuatu

3y trước

Alhamdulillah kak frah 🤲 Sbb tuh sy ckp normal 👍 Tmbh klow mnyusu bdn mmg bby byk hari x poo poo mcm ank sy 10 hari x poo poo 🤭

Hi Dr nak tanya ibu yang hamil dan ada cyst ada kesan tak bila ambil epidural ni sekiranya cyst tu masih ada lagi sehingga bayi lahir?

3y trước

Salam sejahtera Puan Siti, tidak ada kesan dan boleh mengambil epidural, biasanya ctys itu akan hilang selepas bersalin.

saya nak tanya, kalau slip disc ad kesan ke bersalin nanti? dan kalau ambil epidural membantu tak utk tahan sakit tulng tu?🥺

3y trước

Salam sejahtera Puan Alia, jika puan mengalami slip disc, bagus jika puan rujuk kepada pakar ortopedik, untuk mendapatkan kebenaran untuk bersalin secara normal, kalau boleh, epidural akan membantu mengatasi masalah ini.

Hi Doktor, betul ke jila saya ambil epidural, ada potensi untuk terkena sakit belakang jangka masa panjang selepas bersalin?

3y trước

Salam sejahtera Puan, ya betul, biasanya sakit belakang ini akan hilang dalam jangka masa 3bulan.

Doktor, betulke ada masalah sampingan lain seperti tidak boleh beraktitvi lasak selepas mengambil epidural

3y trước

Salam sejahtera Puan, boleh puan, tiada sebarang masalah untuk melakukan aktiviti lasak.

hai doc .. saya ingin bertanya bagaimana mahu tambahkan berat badan anak saya ? sekarang berumur 2 bulan

3y trước

mintak maaf doc . susu saya agak berkurangan. sejak dia lahir lagi saya dah beri dia susu formula ..