Pening nye

Due lagi 3 bulan tapi baju baby tak beli lagi. Pening tak tahu nak beli size 0-3 bape helai, 3-6 bape helai, barut bape helai. Ade sesiape boleh tolong bagitahu bape helai nak kene beli ? Saye first mom tu yang kalut sikit.

21 Các câu trả lời

Skrg mothercare ada sales so boleh la nak beli baju bby. Utk malam sy suka pakaikan baju yg dah attach sekali mitten. Senang tak tercabut. Beli size 0-1 bulan/0-3bulan atau 1-2 bulan. Depends jenis la. Sy mmg suka brand mothercare sbb kain berkualiti. Beli dlm 6helai (2pack). 1 pack ada 3 helai... xpayah beli byk. Tengok progress anak membesar macam mana. Kalau jenis cepat tinggi kena beli size besar. Kalau lambat tinggi beli size yg dah pkai tu pun ok dah. Siang sy suka pakaikan onesies lengan pendek sbb panas. Beli yg boleh bukak dari depan ala2 kimono. Brand H&M ada. Brand uniqlo pun ada. Uniqlo selalu 1 pack ada 2 helai atau sehelai. H&M kadang 2-3helai. Beli dlm 6-9 helai ok dah lepas tu beli onesies yg sarung dari atas. Kalau brand mothercare 1pck ada 3-5pcs. Pandai2 la bajet. Sy xbeli banyak seluar sbb awal2 ni dia akan banyak berak so menyusahkan je nk pakai seluar. Pakai onesies senang. Bukak hutang bawah je. Baru xpakai pun tp ada je beli stanby 5 helai. Swaddle sy beli yg wrap dan zip. Kalau nak murah cari kat shopee kalau nk yg berkualiti cari dekat mothercare. Price range dlm 60-100++ sehelai tp mmg berkualiti.

Kalau saya dulu, baju 0-3 saya beli dlm 10 helai cuci setiap dua hari. Senang boleh pakai balik tak lah kehabisan baju ☺️ 3-6 saya beli dlm 4 helai dulu tengok cemana, gaji bulan depan beli lagi hehe mcm tu lah seterusnya. Ade duit baru beli. Yg penting saya sediakan barang2 lain sebab selalu terlepas pandang hehe ni contoh je ya, kalau ade tertinggal boleh tambah 😚 barut Mittens & booties Kain bedung baby Kain lap jeluak Lampin Pampers nb ( jgn beli banyak try beli 1 pek dulu ) Minyak2 baby ( minyak telon & sbgainya ) Bantal baby Tilam baby Tungku baby Tuala baby Losyen baby/ baby oil ( incase baby kulit kering tak kalut nk beli ) beli yg jenis tak ada bau tau, yg ade bau tak elok kata nurse saya Nappy cream Sikat baby Baldi mandi baby Sabun baby Kapas Korek telinga baby Saya dulu tak ada siapa inform semua ni tapi alhamdulillah saya ada beli sikit2 dulu sebelum beranak risau pasal baju je. Sekali dh lahir nohh barang2 lain nasib dh beli jgk haha. Ni saya bg contoh if awak belum beli

Ni baju yang saya beli utk anak pertama saya dan saya rasa berguna hehe. Anak saya berat masa lahir 3.7kg. Now dia dah hampir 2 bulan berat 5kg 1st size Sleepsuit - 3 helai Rompers (lengan pendek) - 7 helai Rompers (lengan panjang) - 3 helai 0-3m (currently still use) Rompers (lengan pendek) - 7 helai Sleepsuit - 5 helai Seluar tidur - 5 helai Rompers (lengan panjang utk malam) - 5 helai *disebabkan masih baby dan tak keluar berjalan, jadi tiada baju jalan 🤭 3-6m (size besar mungkin baby 5 bulan baru muat) Sleepsuit - 3 helai Rompers - 2 helai Tshirt - 1 helai Seluar pendek - 1 helai Dan lain2 pemberian dari kawan2 So far ni je yg saya beli. Baju utk 3-6m takyah beli dulu pun takpe sebab baju ni size besar ye. 0-3m pun pakai masih besar walaupun berat anak saya dah 5kg. Even baju 1st size pun dia masih muat sampai sekarang 😂 cuma utk 1st size saya syorkan jgn beli banyak sangat. Mostly baju 1st size anak saya muat sampai dia 4kg je. Barut saya langsung tak beli sbb tak function pun esp musim panas ni.

Kalau saya dulu, baju 0-3 saya beli dlm 10 helai cuci setiap dua hari. Senang boleh pakai balik tak lah kehabisan baju ☺️ 3-6 saya beli dlm 4 helai dulu tengok cemana, gaji bulan depan beli lagi hehe mcm tu lah seterusnya. Ade duit baru beli. Yg penting saya sediakan barang2 lain sebab selalu terlepas pandang hehe ni contoh je ya, kalau ade tertinggal boleh tambah 😚 barut Mittens & booties Kain bedung baby Kain lap jeluak Lampin Pampers nb ( jgn beli banyak try beli 1 pek dulu ) Minyak2 baby ( minyak telon & sbgainya ) Bantal baby Tilam baby Tungku baby Tuala baby Losyen baby/ baby oil ( incase baby kulit kering tak kalut nk beli ) beli yg jenis tak ada bau tau, yg ade bau tak elok kata nurse saya Nappy cream Sikat baby Baldi mandi baby Sabun baby Kapas Korek telinga baby Saya dulu tak ada siapa inform semua ni tapi alhamdulillah saya ada beli sikit2 dulu sebelum beranak risau pasal baju je. Sekali dh lahir nohh barang2 lain nasib dh beli jgk haha. Ni saya bg contoh if awak belum beli

Bagi saya ni yg urgent saya beli untuk kegunaan sejak kat hospital 1. Baju 0-3 bulan - 10 pasang (shopee /lazada murah sangat time sale, brand fiffy boleh dapat RM10-RM13 sepasang) 2. Mitten n booties - 5 set 3. Kain lampin - 10 helai (Kain serbaguna untuk bedung, lap mandi, lap muntah, lapik tidur) 4. Barut baby - 5-10 helai ada jenis cotton t-shirt, lembut & xpanas macam cotton baju kurung 5. Set mandian / head to toe je senang 6. Minyak baby & minyak telon 7. Sabun baju baby 8. Wet tissue/cotton ball untuk cuci najis baby masa dihospital dah nak guna 9. Diapers size newborn Yang ni boleh beli lepas baby lahir/kalau ada bajet beli awal2 1. Thermormeter 2. Baby bag (nak gi hospital/klinik senang) 3. Ketip kuku baby (cepat bethol panjang kuku) 4. Car seat (B40 boleh dapat voucher/free je) Barang2 lain sis tahu sendiri nanti apa yang perlu kemudian.

1y trước

Saya xtau boleh share link ke x kat sini, tapi awak boleh google mycrs. 19/6/23 akn dibuka permohonan/semakan untuk yang layak. https://www.facebook.com/groups/matjhn.official/permalink/1933901213734409/?mibextid=lURqYx

klau puan jenis rajin nak basuh baju selalu, beli laa 5-6 psg je. klau tak rajin beli byk sikit 😅 baby cepat besar kan. barut beli laa 5. kdg sy ulang je pkai barut siang pastu mlm sebb tak kotor. kain bedung pun penting, kain napkin. berlebih takpa klau kurang payah pulak pampers bocor laa bby mual lg 😂😂 minyak telon, sterimar dgn alat sedut hingus pun standby terus ya. takut suami busy keje, time tu jgk laa bby flu, senang dah ada🤭

sy mmg beli bju nb n 0-3 dlu ada dlm 12helai romper trmsuk sleepsuit nnt lpas bby nak bsr sikit bru la topup 3-6 barut sy beli 2 je dlu sbb lpas bby putus pusat bru bgi pkai nnt bru tmbh klu sy rajin nak pkaiknlah sbb dr ank² sblum ni x rjin pkai sgt sbb asal buang bsar mmg trkena dgn barut tu jd last² mlas dh 😆 towel yg kena byk sikit sis mgkin dlm 5helai sbb bby ni sblum atau slps mndi tu kdg dia trkencing atau pun trberak

Mula2 saya fikir 0-3 takyah beli banyak. Beli 3-6 je banyak. Sekalii.. baby kecik comel aje. 2.7kg. Pakai baju 3-6 macam baju pinjam. Dengan bahu terkeluar. Lengan dengan seluar terlebih panjang 😂 last2 husband kena keluar shopping baju baby lagi. Barut pun saya tak guna langsung. Beli juga la 2 helai buat syarat tapi musim2 panas ni dr tak bagi guna barut. Gi checkup, dr suruh bukak

1y trước

Sama la sy. Beli baju newborn 1 je sbb org kata baby cpt besar kan. Sekali kecik jgk. 2.87kg. Habis baju seluar kena lipat2 😂

Sy due 21/6 ni , sy bli bju bby 0-3 je Rompes 0-3 ( 3 helai ) Baju set sluar lngn pnjng 0-3 (3 helai ) Baju set seluar lngn pndk 0-3 ( 3 helai ) Srung tngn kaki ( 6 set ) Barut ( 6 helai ) Bedung ( 3 helai ) Tak bli bnyk2 sbb last scan bby 36w 2.830 , pmps pun bli Nb pack kcil je , nnt dh lahir bru bli lagi hahahha 🤣🤣🤣 msalahnya bby xnk keluar lagi ni

beli je yg 0-3/newborn dulu...sy byk beli 0-3..dulu anak sulung org ckp jgn beli newborn byk..beli besar sikit...tp sy x suka tgk anak pkai baju gelebeh...🤭..anak kedua dgn yg ke3 ni sy beli byk psg jgk 0-3..sbb nnti selalu salin..klau awk nk beli sikit dulu pun ok je...nnti dlm pantang klau x cukup, bleh beli online je 😁