Stretchmarks

Currently 31 weeks pregnant, dah guna bio oil, lotion palmer sejak first trimester lagi. Tp tetap meriah. Jadi sapa2 yang keturunan kulit cepat pecah takdpt nak buat ape 😔😌

Stretchmarks
25 Các câu trả lời

takpe yang penting baby sihat. stretchmark mungkin susah hilang, tapi lemak boleh hilang, jaga badan ins haaa allah melentik ada stretchmark pun laki tak kesah 🤩🔥 saya mengandung perut takde stretchmark tapi suatu ketika dulu pernah je gemuk jadi peha dan lengan saya ada stretchmark walau dh kurus. tak berapa nampak tapi kita tuan badan yg selalu perhatikan tubuh badan sendiri ni tahu la mmg ada tapi orang tak perasan pun. mak saya pulak ada je stretchmark kat perut dia, tapi saya takde. lain orang lain kulit walaupun mak dan anak. tak menjaminkan mak takde, anak takde. ikut cara pemakanan kita, gaya hidup kita bersenam atau tak, umur kita bersalin pun main peranan. bersalin muda jarang ada stretchmark sbb kulit masih tegang dan kalau ada pun mudah hilang. kalau bersalin bila dh berumur, mmg lagi mudah lekat dan susah hilang. elastin kulit dh kurang. pape pun semua rezeki tuhan ❤️

Sama lah kite.. ingatkan 1-5 bln ritu tak ada stretch mark ingat sampai sudah xda ..so pakai bio oil...tapi msk 6-7 naik sikit bahagian bawah perut.sye pakai palmer coaca butter...skrg dah 8 bulan huhu bertambah meriah..tnya nurse dng dr diorg normal sbb perut merenggang kan ...sblm kurus pert xda so bila pregnant prt membesar dan kulit akn merengang..mak sye anak 3 org xda strech mark pon..huhu bahagian perut je ada bahagian lain xda.bezanya bila pakai palmer cream dia xgatal sgt..setiap kali lps mndi pkai..kaalu g kje pakai yg oit punya.

ikut jenis kulit dan genetik jugak kot.. sbb saya xde la rajin sangat pakai minyak tu, perut pulak mmg kategori terlebih besar.. tapi alhamdulillah takde stretch mark langsung, dah nak masuk 9 bulan dah ni.. kawan yg perut tak besar mana, rajin pakai minyak awal2 cakap dah ada stretch mark.. anggap la ni tanda kenangan insan2 terpilih.. 😊

2y trước

iya, nanti yang putih tu jadi merah

Sy masa preggy anak 1st, xda tp anak 2nd ni ada pula. Mungkin sbb sy suka mndi air suam kot, jadi kulit kering & stretch mark pun timbul. Masa preggy anak 1st suka mandi air biasa je ☹️ tp since byk sgt yg timbul, sy sapu minyak kelapa dara je, hopefully ansur ansur hilang 🥲

sya masa ank pertama jee timbul , masuk ank kedua dan tiga dh xda timbul bhgn perut.. tp bhgn dada 🥲 gatal nya buat x selesa . makin garu makin byk pula . tp bila dh bersalin bekas tue jd warna putih . yg kat perut dh x nmpk dh parut stretch mark.. kat dada nmpk sikit je..

2y trước

dia x hilang sis , cuma parut makin pudar je sbb dia ikut warna kulit. tekstur tue tetap ada. sya x berani guna apa2 cream dekat area dada sbb ank bf & df . mujur dada sya x kendur lps bf.. so, xlah brp ketara regangan kulit tue.

sama sebiji mcm perut saya, saya pun duk ikhtiar sapu2 masih belum hlg, mak sy pesan sabar lepas bersalin nnti kecut mak suruh sy sapu minyak zaitun, kulit perut sy sbjik mcm awk, nurse ckp kulit sy nipis, dia ckp sbb sy kecik kurus bila urat mengembang dia pecah2 mcmtu

sye ad jgk tp tak bercorak mcm ni.. garis2 mcm kena cakar tu ha.. suami first time nampak dia igt isteri dia kena buatan orang suh pergi jumpa ustaz berubat😂 alahai cik abang..mmg buatan orang,buatan awak sendiri lerrr..hahahaha

Saya pun strechmark teruk jugak, padahal tiap hari lepas mandi tak pernah skip lotion/ cream strechmark. Bak kata cousin saya, try la cream mahal mcm mana skali pun mmg tetap akn ada 😭

Sama laa, tapi saya punya yg merah2 je. Putih tu tak ada lagi. Now saya pon da 38 weeks 3 days. Da pakai since perut leper lagi till now tapi still naik juga. 😅 Now reda je laa..

sy pun cmni jugak..xleh nak nak elak setiap kali pregnant cmni, cuma bila da kempis nanti color merah2 tu hilang,tinggal kedut2 je.. laser jela kot boleh hilangkan..huhu