bedong bayi

Bunda saya ortu baru. Bingung dengan berbagai saran yg masuk. Salah satunya membedong bayi.... Apakah benar tidak membedong bayi membuat kaki bayi leter o atau x. Sejak lahir hanya bbrp kali bayi saya di bedong. Dan akhir2 ini kakinya berbeda yg sblh kanan posisi lutut sdh d depan sprti normalnya namun bengkok. Yg sblh kiri lutut agak menyamping agak bengkok. Apakah ini kurang bedong bunda

10 Các câu trả lời

Justru di bbrp rs bayi sudah tdk dibedong bun. Dokter manapun pasti melarang penggunaan bedong dgn menali kuat dgn tujuan agar kakinya lurus krn fungsi bedong hanya menghangatkan. Tdk ada hubungan antara bedong dan kaki lurus.

Bedong itu setahu aku cuma buat menghangatkan bayi yg baru lahir atau supaya tidurnya lebih tenang nggak kaget2an. Kalau bedong buat ngelurusin kaki menurut saya itu mitos

Fisik bayi ditentukan oleh gen ortunya bun,fungsi bedong hnya untk menghangatkan dan gk perlu sampai kaki bun soalnya bayi skrng pinginnya bebas bergerak bun

Bedong itu fungsinya menghangatkan bun. Bukan untuk meluruskan kaki Kaki bayi akan normal dgn sendirinya seiring bertambahnya usia

5y trước

Normal kok bun kaki bayi begitu, Anak saya aja g ada sebulan dibedong. Itu aja tiap dibedong cuma 15 menit

Mitos bedong. Wajar masih bengkok karena belum dipake buat jalan. Kalau dah umur 1,5 tahun - 2tahun juga lurus sendiri

Ga ad pengaruhnya sih Bun. Bentuk kaki sama bedong. Bedong pungsi cuma menghangatkan bayi.

anak sy dibedong cm 3 hr ja. sekarang 6 bln baik2 saja. kaki O bs dr keturunan bun

Mitos sih Bun,a Akku jarang bgt dlu d gedong soalnya kalo d gedong nangis ga betah tdr

5y trước

Baik2 aja sih Bun... Dokternya jg ga ada pesan buat membedong atau jgn d bedong , skrng dh hampir 1 THN ga pernah lepas diapers jg baik2 aja , untungnya aku punya keluarga yg org nya terbuka dan ga terlalu ribet , jd tanpa bedong atau tanpa gurita pas anak lahir ga masalah

Bedong fungsiny cuma buat mnghangatkn ya bun ☺️

Ini bund.