bedong bayi

bun bener nggk sih kalau bayi kurang bedong ntar gdenya kakinya bengkok nggk lurus?

48 Các câu trả lời

Mitos bun, anak sy ga dibedong. Toh fungsi bedong itu bukan untuk meluruskan kaki tp hanya sekedar menghangatkan tubuh bayi. Cuma banyak diluar sana yg salah paham dan membedong bayi terlalu kuat malah tidak baik.

pada dasarnya bayi baru lahir kaki nya emng ngebntuk huruf v bun, jadi bedongnya cuma buat ngejaga dede tetep hangat aja jangan terlalu kuat dan kalo bedong nya galama juga gapapa

anak saya malah gak dibedong bun cuma sampai 1minggu udah nya enggak prnah dibedong lagi.. dan Alhamdulillah kaki lurus semua bun jadi mitos deh

Nggak kok bun, malah bedong itu dilarang terlalu ketat karna fungsinya bedong menghangatkan. Bukan untuk mengikat atau membentuk kaki bayi

Saya dulu bayi gak di bedong bun, kata ibu saya kalo di bedong nangis krn susah gerak. Alhamdulillah kaki saya lurus dan tdk bengkok 😁

Mitos bun tp kalo di jawa kebanyakan emg dibedong biar baby nya nyaman aja pas tidur ,bukan karna nnti kakinya jd bengkok

Itu kata orang2 dulu. Dibedong biar bayinya anget, klo Newborn biar gampang gendongnya dan mudah saat mimiki asi.

Mitos bunn.. Bedong fungsinya untuk menghangatkan. Kaki baby akan lurus dengan sendirinya gak mesti diapa2in

makasih buat bunda" cantik yg udah jawab pertanyaan saya alhamdullilah jd gk galau lg deh hehe😄

Ngga jg bund. Bedong kan cuma sebagai penghangat buat baby. Bukan buat terapi kaki biar lurus.