PEDAS !!!!

Boleh tak nak tau ? Ibu mengandung boleh ke makan makanan pedas ? Sbb mak sy ckp ibu mengandung takleh makan pedas sbb nanti baby pedas.. org tua2 pesan lebih kurang gitulah kan.. heheheh. Pernah tanya doc, doc kata selagi perut tu ok je makan pedas, jadi ok jee.. Tapi ada baca satu artikel kat google, mkn pedas boleh gugurkan kandungan.. Naik pening dh nak percaya mana satu ? Ada sapa2 ada pengalaman atau tau tak pasal info ni ? Boleh tlg share pendapat tak ? ?

28 Các câu trả lời

Sy masa pregnant dulu pun kuat mkn pedas. Pedas kaw kaw pulak. Tp lepas deliver baby, sy dah tak tahan mkn pedas. Mmg sy asal nya tak suka pedas pun. Time mengandung je rancak mkn mknan yg pedas. Sehari tak mkn tak sah. Org cakap nanti baby lahir sakit kulit laa. Tp anak sy alhamdulillah elok je kulit, putih gebu gebas. Lain org lain kot.

5y trước

Alhamdulillah... terima kasih info ❤️

Saya suka pedas tapi tak boleh makan pedas sebab perut tak tahan dan gastrik... masa pregnant anak 1st suka makan manis tetapi tetap kena gastrik yang teruk... Masa pregnant anak kedua, kalau makan kena ada pedas walaupun sikit2, so hari2 buat sambal belacan... Sampai nak bersalin alhamdulillah okey... Atas badan masing2 jugak.....

Mcm saya jenis kuat pedas. Saya makan je tp xdela selalu sgt.. dlu 1st trimester suka makan ayam penyet wong solo.. 😅 lpastu kalau buang air hadap la pedihnya 🤣🤣alhamdulillah dh 17weeks baby sihat..tgk org sis. Dktr pesan makan je pape as long as badan boleh tolerate. Kalau makan jd lain better stop..

Saya drpd awal pregnant,sampai dah nak masuk 6 bulan,makan pedas x boleh tinggal..maklumlah,saya org negeri sembilan..ikut pada badan sis sendiri..tp jgn lah mkn pedas sgt,nnt cirit birit plak..cuma tempoyak je sy x boleh nak makan,badan jd panas sgt2 then muntah2..kene try n errorr sis bab makan ni

Sy kerap makan pedas Ms mgandung dulu, xde selera makan klu paksa makan pun semua nk cili bukan calang2 cili setiap ari,pastu sll tak sedap perut sampai gugur, Ms tu mgandung anak ketiga.tapi bg sy ikut badan seseorg ada org OK je makan pedas ✌️

4y trước

Terima kasih share.. kira makan pedas terlampau pon boleh gugur yee.. 😢

Sy memang kuat makan pedas. Tapi sejak preggy ni kalau makan pedas kadang2 ok n kadang2 cirit birit. Mungkin badan dah terlalu panas. Tapi kalau boleh kurangkan sikit makan pedas. Kalau ada gastric hmmm tak payah cakap la rasa perit ulu hati

Sy pon minat pedas. Hritu nurse kk ada bgtau kurangkan pedas utk kurangkan alahan muntah.. Xla smpai xleh mkn pedas 😂 Skrg dah 2nd trimester, alah dah kurang selera bertambah yg pedas pon makan cuma control tkt sakit perut 😊

Skg sy 5weeks...ada time i teringin sgt2 nk mkn pedas...so yesterday i mkn je sambal ayam pedas...jgn amalkan selalu..x bgus jga utk baby kat dlm tu...pedas adalah categori panas... mkn pedas sekali sekala tu xpe la...

Sy mmg kuat pedas dr dulu. Sekali makan pedas masa pregnant terus gastrik. Sakit dia menggila sis. Kalau boleh sis jangan kerap. Yang sakit tu nnt badan sendiri jugak bak kata husband sy 😂

ikut badan sndiri aje...kdg3 mak kite tk sme an antibodi kite...klo rse awak makan tu ok...ok je..klo rse mcm dh pedih ulu hati,tk selsa kt perut..jgn makan....makan yg kurg pedas aje