Makanan yang cut gula dan nasi

Boleh listkan tak makanan on diet utk gdm yg bacaan nye tinggi ? Saye cepat masuk angin jadi kene kerap makan tapi nak kene cut nasi.

14 Các câu trả lời

Sy dlu kne refer pakar pemakanan sbb gdm jgk..dy x bgi cut karbo(nasi)..sy pom trkejut tgok mgkuk nasi tuu besar..suami sy pom mcm x percaya..dr ckp zat2 awk berkongsi dgn bby..klau awk mkn sikit nnti zat dpt kt bby tpi awk xdpt..dr mmg suggest mkn nasi sbb nasi lambat hadam..jdi gula xkan naik tggi melonjak..dr suruh cut gula,,benda2 manis dn benda2 yg d perbuat dri tepung gandum..contoh roti,,kuih,,biskut..yg nie gula akn naik tggi dgn cepat..pastu buah pom ad yg x d galakkan mkn sbb tggi gula..klau mkn pom kne sikit jaa..klau ptg2 masih lapar dr suh mkn kekacang..

tak perlu kurangkan nasi. amalkan makanan lengkap karbo, protein, serat. beras kalau mampu boleh beli yang parboiled. saya dulu gdm jugak, saya beli beras herba faiza yang utk org kencing manis sbb harga tak mahal macam parboiled. kalau makan buah, at least 2 potong je sekali makan. jangan makan delima/jambu batu sampai sebiji habis sekali makan. air manis kena kurangkan/cut. inshaAllah selagi mana kita ada kesedaran, Allah akan petmudahkan urusan kita mengandung dan bersalin. 🙂

nasi ttp kne mkn,tp jgn ambil dlm kuantiti yg bnyk.amik dlm portion yg sedikit,tetapi kerap..lebih kan lauk pauk tkpe,sayur lebih baik. lg 1 klau beli snack atau ap2 elak kan pengambilan kerbohidrat yg tinggi. pengambilan susu jgk penting..

Sama lah dgn saya 😭 kene cut nasi je lepas ni, sejak2 pregnant ni saya kuat makan nasi takde suku2 dah🤣. Saya harap semoga bulan ramadhan ni gula saya akan kembali normal lah huhu risau sangat hmm

Makan nasi sikit tapi kerap sis. Banyakkan sayur. Beras perang ok tapi bagi sy lagi cepat lapar. Kandungan gula pun lebih kurang je sebenarnya. Sy buat macam tu alhamdulillah bacaan ok

Awak kena cari makanan yang low GI. Cuba awak Google. Akan keluar pelbagai jenis. Saya GDM on diet makan 6x sehari. Nasi saya tak cut langsung, cuma kurang portion sahaja.

yes sis, awak kene tukar ke beras perang..n mknn yg guna sos² pun x elok utk gdm, yong tau foo pun x boleh huhu.. bila dah mkn manis pastikan byk minum air kosong..

limit kn mkn buah.1slice per meal je. buah tinggi gula. nasi boleh je mkn mcm biasa. xde issue pon nasi tu. sos2 krg kn. yg penting mkn berpada.

Nasi sepatutnya tak perlu cut. Yang patut kena cut ialah roti, biskut2, pisang goreng, keropok lekor. Amalkan pemakanan sihat

awak beli beras perang, basmati atau beras jenis parboiled. selain tu boleh makan oat, quinoa, barli