klinik

Boleh ke kalau kita baru 5weeks . Nak pergi klinik untuk check bby ? Maaf bertanya . Saya baru dapat first baby . So macam takut2 plak kalau tak check .

28 Các câu trả lời

Blh je.. Sy 5 weeks p klinik swasta scan dulu. 7 weeks baru p kk buat buku pink... Time p klinik swasta tu, dktor dh pesan awal2 apa yg blh mkn, apa yg xleh. Jgn buat keje berat, jgn masak.. Duk saja, suh husband buat semua. Hahaha.. Kebetulan husband ada skali. Saja dia nk mengusik... Dia pun pesan jgn bersama smpai bln ke 3 kalau blh. P kk lak, husband xleh teman.. Sbb ramai sgt kt sana.

5y trước

Blh je bersama sis.. Tp tgk pada badan jgak. Kalau ada pendarahan lepas bersama tu, kalau blh tggu smpai masuk trimester ke 2 bru ok. Sy ni dktor pesan sbb pernah gugur.. Itu yg dia risau. Kalau blh jgn lasak2 time bersama tu... Kalau xde pendarahan, mksdnya ok la tu. Cuma berjaga2 jela.. Sy pun dkt 2 tahun tggu baru ada rezeki. Itu yg jaga2 jugak tu. InshaAllah xde apa tu sis... ☺️

klu nk scan lbih baik masa 8w keatas. Masa ni akan nmpk bby dgn jntung. Klu prgi awal sgt, kdg bila nmpk kantung kosong..dktor akn minta dtg lg lps 2w..dktr pn kdg bg ayat merisaukn bila scan hnya nmpk kantung kosong..nti ibu pula balik dgn risau dan stress..xelok pula utk bby. Jd lbih baik tggu dlu smpai 8w keatas..masa 5w ni jaga mkn, mkn yg bkhasiat utk bby..lebihkn mkn buah2an.

Kalau cek untuk pertama kali untuk pastikan betul ke tk awak pregnant boleh je , pergi scan swasta , kalau nak save awak boleh call KK tanya nurse .. macam sy test pregnancy baru pergi scan baru tahu time tu dah 5w and baru ada kantung , buka buku masa 10w scan kat KK baru lah nmpk si kecik .. so sis boleh lah kalau nak scan ..

Pergi jew kk buka buku pink . Xslh buka buku pink awal2 . Utk thu tahap kesihatan ank n ibu . Sy 5w dh buka buku pink ank sulong . Alhamdulialh skrg 17w dh . Xslh scan awk2 kot ad ape mslh blh thu awl2 . Tkt ad prgnt luar rahim ke mne kite thu lan

5y trước

Kk tmpt sy blh jz. Mula2 nk buka buku pink tu keno booking dlu. Prgi kk dlu tnye nurse mcm mne . Biasa jmp doc dlu phtu doc suh jmp nurse utk booking buku pink

Maaf nak bertanya . Sye baru 6weeks .. boleh ke kalau sy g klinik swasta utk dptkan sah dari doc yg menyatakan sy ni btul2 prgnant .. sebab da 4 kali sy check guna upt . Tapi pagi td sy check yg ni btul2 terang2 ..

5y trước

Ouh yeke .. tuh la .. ada jgk kawan bgtaw .. kalau nak scan pon tak berapa nak nampak sgt .. nampak kantung je . Sebab sy bdn jnis berisi sikit . Hehehe

Kalau nak scan, better 8 week ke atas sis. Sebab ikutkan pengalaman saya & apa yang saya baca dekat sini, 5 week tu kecik lagi so tak nampak apa apa. Selalunya 8 week tu dah boleh nampak kantung dah & heartbeat.

Klo ada spot bleeding cpt2 pergi jmpa doc.sy 5 week ada bleeding doc cek xdpt detect apa2 kantung.skrg ni tgh d pantau doc suspect mengandung luar rahim...sy usia kandungan 6 week mc xnpk apa2..

Blh je sebab 1st baby takde experience lagi .. klinik akan check utk sahkan preggy . Macam klinik swasta ada yang scan jugak tp masih baru kandungan.. better tunggu a few weeks more . Btw congrats #mommytobe 🤰

Kalau sis ada bleeding, boleh terus klinik utk check. Kalau semuanya normal biasa sahaja, tunggu sampai 8w baru check. Buat masa skrg ni, sis jaga diri dan kandungan supaya sihat. Insyaallah. ☺️

Boleh sis.. G kk check urien kata pragnant 1st. Nanti doc dpt report bila positif ia akan bagi date utk dtg buat buku pink. Sy dulu 3+ pergi mingu 7 buat buku pink ambik darah scan perut semua..