Puasa untuk first trimester

Boleh cerita pengalaman mommies puasa trimester pertama? Esok da start..tapi saya morning sickness teruk jugak..perut asyik pedih je..tapi bile makan nak muntah pulak 😢 Risiko X kalau saya puasa#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #firstmom

27 Các câu trả lời

Sy mmg tk boleh puasa sbb alahan yg teruk dr pn dh pesan siang2 klau syg anak jgn la puasa dlu sbb janin perlukan nutrisi dri kita puasa boleh ganti ALLAH tahu situasi kite sekarang jgn la risau bab berpuasa tu untuk ibu hamil lgi2 yg ada alahan teruk mcm sy nie mmg awal2 dr dh waning tkt ank tak berkembang dengan baik kan dh memudaratkn ALLAH pn tak suka mcm tu

1st trimester kalau sis tahan nak puasa , boleh je… Tapi 1st trimester ni cepat rasa lapar… Kalau tak tahan buka je jangan paksa.. Lagipun 1st trimester penting untuk tumbesaran bayi… Organ2 terbentuk waktu ni.. Jadi memerlukan banyak nutrisi… Make sure kalau sis puasa, waktu sahur dan buka tu makan makanan yg sihat…

3y trước

saya da 2 Hari full puasa..arini xtahan..sebab migraine sampai sakit Mata 😢 so arini decide xpuasa....thank sis komen

Sy prganant 13 week.. Alhamdulillah 2 hari dpt puasa penuh wlaupn msuk tghri perut rse pedih tp bleh thn.ble ptg time nk msk jd pening n xleh berdiri lme..kne take rest kjp2 bg ok..hri spruh hri je puasa..sbb esok jmpe doc..n arini kne check gdm..bacaan tghri td jd hypo..trus berbuka..xnk risiko kt bby.wlaupn msih kuat nk truskn.

hari pertama Cuba puasa , pukul 2 muntah + pening kepala sampai tak boleh buka Mata + pedih ulu hati. saya ada alahan dengan BAU. hari kedua Dan ketiga ni pun saya tak puasa, lepas sahur tadi muntah + sakit kepala lagi, jadi deside buat minggu ni tak puasa dulu, harap lepas ni hilang la cepat alahan, sebab dah masuk 12minggu...

saya 12 weeks dah, alhamdulillah setakat ni still puasa penuh. masa sahur saya try kadang2 makan nasi, susu, kurma and roti. pukul 11 pagi or 2-3 petang dah start lapar tp lapar yg tak sampai pedih perut lagi. tp macam semalam, otw nak solat isyak, tetiba muntah2 balik alahan. tu jelah setakat ni. harap okay je

Saya baru 5 minggu tapi alhamdulillah takde morning sickness lagi . Harini hari ketiga saya puasa cuma tak boleh nak makan tak boleh nak telan nasi sama macam sis pedih perut, nak minum air banyak2 je sampai perut kembung 😅 syg nak tinggal puasa tapi tulah trimester pertama ni banyak alahan 😌

saya hari first puasa penuh...sy 12w tp bdn angin,tk dak mual apa² alahan...tp lepas brbuka rsa senak...hari kedua puasa smpai pukul 8pg ja lpstu buka sbb perut lapar...hari ketiga harini puasa mkn bnyk time sahur utk tenaga...harap ok la,kalau tk larat buka juga risau baby.

3y trước

okay sis baik...terima kasih komen..saya arini da xlarat..dengan sakit kepalanye sampai mate 😢

Nasihat saya sis. Usah paksa diri berpuasa. Sis nanti ada kekuatan baru ganti dan bayarfidyah. Tapi tetap sis disarankan bangun makan bersahur. Ibu first trimester tak digalakkan berpuasa. Semoga dipermudahkan segala urusan sis. Banyak berehat dan dengar bacaan alquran. Chayok sis.

islam tu mudah sis,dlm islam dh bg kelonggaran bg ibu2 yg mngandung.lg2 first trimester. janin perlukan perkembangan yg sihat,dia bru nk membesar..kesian baby dlm perut. thun lps,sy pun mengandung sbulan tk puasa..nasihat sy,jgn puasa sis..klau ad alahan teruk atau tak.

saya sekarang 9w hari 1st n 2nd day puasa okay lagi Walaupun ada mual2 sikit... hari ke3 hari ni belum jam 8 lagi sy dah muntah habis keluar semua.. sekarang pukul 9 sy dah rasa lapar sgt.. nak berbuka rasa sayang tapi dlm masa yang sama risau pula dgn kandungan 🥺

3y trước

Better berbuka je , perut awak dh kosong asbab awak muntah tadi , kesian baby dlam perut tk dpt zat cukup , lgippn awak first trimester , time2 cam nk baby perlu bnyak zat nk membesar