degupan jantung baby

Bila nurse kat kkia akan check degupan jantung baby ye? Ntuk pastikan baby ok? Tlg kwn tnya sbb dia pnh gugur 8w &10w..baby xmembesar.. tau pn kbtulan scan baby xnmpk.. Ntuk kali ni dia dah scan 9w.. dktr ckp baby 8w.. dia jd agak fobia takut baby xmmbesar.. next appointment 13w..tp msti dah xboleh scan kan .xkn nk scan byk2 kli? Tolong jap ibu2 yg mana ada pngalaman..sy ank dah besar..xingt dah bila nurse start check degupan jantung..

27 Các câu trả lời

Saya masa 6 minggu dh scan baby. And dh boleh dgr heartbeat dia. Pergi scan awal pun sbb masa tu ada bleeding sikit. Saya tak check di klinik kerajaan. Check di poliklinik ken rimba. Setiap kali checkup doktor akan scan baby tk smpai 3min. Utk check air ketuban, uri, dgr heartbeat dan check ukuran kepala baby. Kalau mcm klinik kerajaan mmg tk scan setiap kali checkup.

Selalunya Kalau kandungan bermasalah kkia akan kerap scan,kalau takda problem minggu2 tertentu je scan.. mcm saya ada spotting sikit masa 7week jd kerap scan. Ada sehari tu sampai 3x scan, Alhamdulillah baby takda problem, heartbeat pun ada elok. Lepas dr tu week 9 pun ada scan, next week 11 pun scan 😂. Tambah lg ada gdm, week 28 & 36 kena scan dgn pakar pulak..

4y trước

Ye btul... Cm sy ank frist kecemsn opret sebb msa 36w sy tibe2 teknn drh tinggi smpai 170 tk thu napa..... Kene thn ward sbb bp naik dn kaki bengkk btul..... Thnt doc cucuk dexa dn lg 4hri da pecah air ketubn smpai hosptl dah bkk 4cm .....sy prut mengeras tp tk ase bby gerk tp sakit nk bersalin ad sgt2...... Thnt smpai terberk ats ktil dn doc seluk dah 6cm pastu bp msih tk cntik dan ctg bby tk bgus..... Dn doc sarankn opret je bahaya tkot bby lps.... Jd sy redha.. Dan yg no2 ni jrk dekt gan abg nya tu risau doc tk srankn norml ke pe.. Tkot rahim pecah ke pe kn... Kita tkot dga.. Mmg org kta ceaser snng tp nk mnjga luka...nk jga mkn.....

Xde istilah "takkan" nak scan banyak2 kali.. Doktor lagi tahu. Kalau bermasalah, dia akan scan banyak kali. Mcm saya, masa 4 weeks, dalam 2 hari, kira 2 kali pergi klinik & hosp la... 4 kali sy scan masa 4 weeks. Pastu 6 weeks scan lagi sekali masa temujanji. 10 weeks nanti nak g temujanji klinik plk. Harap dpt scan lagi. Tp sy, g klinik & hosp kerajaan jer😁

5y trước

Lupa nak gtau. Doc siap scan atas perut. Scan ikut bawah lagi. Nak pastikan baby ok. 4weeks da nampak kantung. 6 weeks da nampak baby & dah nampak degupan jantung doc tunjuk di screen ke sy. Wlpn x dgr, tp doc ckp, awk tgk yg kelip2 di skrin tu, degupan jantung la tu😬eksaited doc pun hehehe

Tiap kli scan minta doc scan ❤️ bby. Mn yg ada history miscarriage mmg rasa takut if berulang lg miscarriage tu. Nak dengar degup ❤️ bby atas 19w. Scan pun blh ja dgr, tp x semua doc nak bg kita dgr melalui scan.. just tgk ❤️ kelip2. Btw kena think positive...

Sy ade history 4x gugur disebabkan baby tak membesar.. then, kali ni pregnant yg ke 5 sy trus pergi private clinic untuk scan 7 weeks. Alhamdulillah dah ade heartbeat.. doktor terus bagi ubat cair darah (aspirin) dan sy kena habiskan mengikut kuantiti die da bagi..

Sbulan skali biase mmg akn check jantunh baby... Lagi klo ade msalah... Mmg doc akn jaga btul2..cm sy Nurse pon akn dtg rumah buat lawatan tok check dgupann jantung baby guna alat yg kcik tu... Klo sis risau boleh whatsapp dgn nurse yg in charge tok follow up sis...

setiap kali check up nurse akan check degupan jantung baby guna fetal doopler. kalau ada kes repeated mscrg. biasanya penjagaan ibu hamil akan lebih teliti. mcm sy ada sejarh kguguran brulang. skrg dah 19w rasanya dah dekat 10x dr scan.

5y trước

Jd boleh mntk scan lg ke masa 13w? Kalau nk kepastian? Sbb aritu scan dktr ckp 8w..pdhal dia 9w.. so dia takut dah baby xmmbesar😅

Cm sye tahun lepas sis 5w nmpk kntung jew xnpk jntung scan lagi 10w msh xnpk jantung bby n sye bleeding sebulan akhirnye doc bgi tarikh utk cuci..doc ckp kndungn sye xmenjadi n xmmbesar 😢

Sy rs xde mslh scan byk kali..xde bukti kata scan tu effect kt baby Sy ms 1st baby every month scan sekali, 2nd baby 2bln skali scan semata sbb rindu nk tgk baby

sy hr tu 6wk dh chk degupan jantung.. lps pd tu, setiap kali checkup n scan, mest akn chk jantung gak wlupn pki doppler..