Tidur Terlentang

Betul ke tidur terlentang tak boleh semasa hamil? Sy dah 25week, rasa tidur terlentang lagi selesa tp ada y ckp x elok utk bby pula.

38 Các câu trả lời

Dah 30w ke atas tak elok tidur terlentang. Mmg mengiring tu kadang2 letih. Sbb bila tidur terlentang, ada organ yg hempap salur darah nak ke baby. Takut effect ke baby sbb kurang dpt oksigen atau darah tak jalan. Mcm tu la lbh kurang. Masa sy dulu. Sendal blkg badan dgn bantal. Atau tidur terlentang tp tinggikan blkg bdn tu. Bila dh lega, ngiring balik.

Saya pun tertanya-tanya soalan yg sama tapi even x mengandung pun elok tidur mengiring, jd rasanya boleh je tidur mengiring. Tapi tak taulah tak elok ke tak tidur terlentang, tapi mmg sgt selesa tidur terlentang🙈 Saya start 24w macam tu dah start tidur mengiring, mula2 mmg susah tapi skg dah rasa ok.

Tido ngereng kurangkan rasa sesak nafas..bila bangun pagi tgok2 dah telentang tido selesa plak rasanya..nak kata bahaya tu saya tak pasti lah tak pernah plak dgr doc ckp bahaya tido telentang.klu dah tido tak sedar alih2 bangun tido telentang mcm mana?..ikut selesa badan lah sis

Bolehh jerr sbnarnyaa .. mak sya pun ckap xboleh sbb .. klau kita tidur trlentang .. takut org atau budak² kecik main skeliling trhempap kat kita .. tuu jer yg takut .. klau kita tdur mngiring , kitaa kiraa dpat elakkn perut/bby bump drpda bhya .. 😊

Selalunya kalau tidur terlentang.. Bila bdn kita sakit kita akan automatik mengiring..tp lebih elok mengiring. Sy 37 week pun tidur ngiring kiri kanan kadang2 tiba2 dah terlentang.. Tp terlentang sakit pinggang pula..

Untuk rujukan sis, harap membantu. perlu banyakkan mencari sumber ilmu demi keselamatan dan kesihatan bayi dan kita sendiri https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156869574331659&id=679746658

taktau la.. smlm sy baru balik checkup.. sy tanya nurse betul ke x bole tido melentang.. dia ckp sbnrnya xde pun.. jnji ibu dpt tido.. sbb ibu mngndung kena tido yg ckup.. tu je nurse ckp kat sy😅

Tido trlentag boleh ancam nyawe bb dlm kndungan,seeloknye megiring sebelah kiri tp klau dlm islam ikut sunnah mengirig ke kanan.. lapik sisi badan dgan bantal tuk elak trlentang tnpe sedar dlm tido..

Boleh je. Ikut keselesaan ibu. Sy checkup dgn pakar, ada jugak tanya. Dia kata sapa yg cakap tak blh tu? Dia kata ikut keselesaan ibu. Janji blh tido. Yg tak boleh tu meniarap. Haa tu jangan.

Klu sy, smua posisi tdr still ok kecuali meniarap dlm usia kandungan 21weeks, sbb time tdr x smstinya kita sntiasa dlm posisi terlentang. Ikut keselesaan is better.