Assalamualaikum saya nak tanya kalau masa pregnant nak masuk 5bulan,,boleh ke berpuasa tanpa sahur

Berpuasa tanpa sahur

24 Các câu trả lời

Saya pun pernah tak bersahur. Tapi bukan sebab tak nak sahur, tapi terlepas waktu sahur sebab kepenatan sangat. Bangun² dah azan subuh. Sedih sangat sebab tak dapat sahur, mmg niat nak berbuka je kalau tak tahan or baby tak gerak. Lagi² memikirkan sy dah 38 weeks. Tp alhamdulillah pantau baby gerak normal n badan pun larat nak teruskan. Jangan paksa ya mommy, kalau baby tak gerak atau badan rasa dah lemah sangat, sila lah berbuka demi kesihatan anda dan anak. In case kalau terlepas sahur lah. Tapi kalau ada peluang untuk sahur, wajib kan diri untuk bersahur jugak. Sebab bukan kita je yang menanggung lapar, anak yang di dalam pun sama nanti.

Salam mummy... Sy pn preggy 5.5bln, gagahkan diri utk sahur utk diri sendiri & baby selainan ambil keberkatan bersahur. Setakat ni, alhamdulliah puasa xde skip... kita kne paksa diri utk mkn walaupn xmampu, sbb baby perlu tenaga dr badan kita... Sy slalu gagahkn diri mkn nasi dgn telur goreng, dgn 2biji kurma, minum nestum honey. Alhamdulliah, ada la tenaga untuk bertahan even letih & sometime tetiba rase lapar tu muncul gak, tp ble sibukkan diri buat perkara lain, lapar tu auto hilang... salam Ramadhan sis 😊

Rugilah tak ambil keberkatan bersahur sbb ia sunnah Nabi. Lagi satu, jika takَ mampu nak teruskan puasa, diharuskan berbuka. Tapi sendiri yg cipta alasan tak mampu nk teruskan puasa, salah satunya sebab tak bersahur. So, betulkan niat berpuasa kerana Allah. Bukan saje2 tinggalkan sahur. Semua tu ada keberkatan samada untuk ibu hamil dan kandungan. ♥️

saya setiap hari bangun sahur tapi masuk je tgh hari mesti berbuka sebab perut cramp dan pening . Pernah saya degil teruskan puasa makin sakit perut dan suami tegur saya ni pentingkan diri . Padahal anak nak nutrient ibu utk membesar . kepada puan saya sarankan makan laa sahur . kalau bukan utk puan tapi untuk tumnesaran baby dalam perut 😊

2y trước

Sama la saya, skrg preggy 30w anak pertama. Hari hari bangun sahur mcm biasa, baby pun ikut bangun sahur. Setakat 19 hari Ramadhan ni ada juga tggl 2-3 hari sebab demam. Ada sekali tu baby xbergerak dari sahur sampai jam 10 pagi dan saya pun baru perasan. Bagitahu husband terus dia suruh berbuka tapi saya tangguh²kan berbuka sudahnya kena bebel 🤭 sbb terlalu pentingkan diri dalam xsedar kita bawa nyawa lagi sorang dlm perut. Saya usik² pun baby tak bergerak. Alhamdulillah elok terus berbuka minum air sejuk, baby bergerak & aktif as usual

jgn buat pasal... kalau x sahur, stop makan pukul brapa tu? sbb kalau bersahur pn katakanlah 6am last makan, kita n baby kena tahan makan minum 13 jam.. kalau x bersahur, then makan last pn makan malam jam 12 tgh malam..pastu nk puasa 19jam ke...?? uishhhhh jgn buat pasal..🥺

2y trước

ada situasi yg baby gerak too active bila si ibu berpuasa..gerakan yg xmcm normal movement..bila pgi check, jntung baby terlalu laju dan mbahayakan ksihatan anak...

Org tak pregnant pun tak larat sis kalau tak sahur.. inikan kita yg bawak lg 1 nyawa.. tak sayang diri takpa, tp sayang lg 1 nyawa yg kita bawak.. Makan lah nasik walau sikit.. sediakan susu fresh blend dgn kurma.. bertenaga sikit bila minum susu kurma

Kalau sy, sy paksa untuk sahur n mesti lebih dari sahur sy sebelum pregnant. Tp kalau xlarat sy akan berbuka. Tp ni doc mintak monitor berat sy sbb berat xnaik after 9 hari puasa. Kalau xnaik atau turun sy kena selang seli puasa.

2y trước

saya berpuasa berat turun doktor tak BG puasa takut memudaratkan baby...doakan baby saya ok tau esok nk jumpa doktor....

depends pada badan awak. saya pon 5 bulan dah, tp saya makan sahur paling lambat dalam 5.30 am camtu sebab risau nak puasa lama2. setakat ni pon dah 5 hari tinggal, risaukan diri n kandungan sebab sy jenis senang hypo.

boleh...tpi depend on badan mamy..klo Ari tptama kedua n dh terbiase..xde masalh..klo rase put x selesa n cramp..cepat2 makan okey...jalgn dipksa..Sy full puase Thun leps Mase tu 4 ke 5 month..

ada kajian yg menunjukkan baby dalam kandungan akan jadi lebih kecik kalau puasa panjang dalam 19 jam mcm tu. so better lah bersahur. boleh refer explanation dr imelda kat youtube baru2 ni.