Perkembangan bayi

Bayi sy 7 bulan 18hari.. masih menerap, dduk pun x boleh lagi. Makan pun xnak, sy buntu nak bg mkn ape.. buat masa skrg dia terima oat sahaja, nasi xnak langsung. Oat & buah, mcm mana nk bagi protein kat dia ya?

4 Các câu trả lời

sebenarnya oat tak semestinya dgn buah pun. boleh google resipi savory oat. mcm2 org letak. konsep dia bubur = oat. bubur takda rasa apa kan? sama mcm oat. so boleh je rebus ayam & masukkan dlm oat. mcmni pic ni contohnya. org putih tak makan nasi tp anak mereka sihat & aktif. tumbesaran elok. jadi kalau bukan nasi, boleh tukar alternatif lain selagi ada karbo + protein + sayur (fiber).

10mo trước

betul. boleh buat bubur oat. ada resepi. dekat tiktok ramai mommy share resepi masakan baby😊

klu ikut menu awak tu, nmpk mcm baby still nk menu yg lembut2.. bley try puding telur & puding roti jgak.. -puding telur- -telur 1 biji -susu full cream kotak kecik (panaskn) -kukus smpai masak klu puding roti resepi sme cuma tambah roti je.. bley blend sume bahan or koyak roti kecik2..

10mo trước

susu formula tak boleh panaskan, nanti susu tu takda nutrisi dah. sama mcm air kosong. kalau alergik susu lembu, boleh tukar susu kambing/soya/almond/oat.

duduk kena latih, bg anak makan pegang sendiri utk dia belajar & utk sensory dia (bg dia pgg makanan tak kisah dia makan ke tak), bg stick teether luar masa makan

10mo trước

yg bab messy eating tu.. sye try mse anak sye 7 bln.. bg pegg snack.. semua ke lantai.. ble da 9 bln bru pndai suap ke mlut+campak lantai.. kne byk2 sabar.. klu rse x bbaloi msk sbb anak x mkn, try bg snack yg sedia ada kt pasaraya tu.. tu klu anak baling pun kte x terasa penat.. klu yg kte msk sendri, memg rse penat je msk lme2 last buang..

sebelom ni mmg awak bg itu je ke? tak pernah buat makanan bertumis? dessert?

10mo trước

ade.. mcm² dh try, tumis dah, puding dah.. baru² ni try puding sumsum yg letak buah tu, allergic pulak. naik merah² kat badan n mulut.