berat bayi turun selepas lahir

bayi lahir normal dengan berat 3.4kg.. tetapi usia bayi sebulan berat bayi tidak bertambah malah turun ke 3.1kg.. apakah penyebabnya? bayi menyusu ibu sepenuhnya dgn keadaan mnyusu yg normal..cuma bayi mngalami jaundice yg tinggi & dmasukkan ke wad selama 2 mlm

2 Các câu trả lời

Pengalaman awak sama dengan saya. Baby saya lahir 3.42 kg, sebabkan baby saya jaundice tinggi, berat turun kepada 3.0 kg. Hingga kk terpaksa refer ke hospital. Sebelum penurunan berat badan tu, baby saya dah kena tahan di ward dan di letakkan bawah lampu biru. Lepas keluar, jaundice dia naik semula. Semoga dipermudahkan urusan ye mommy dan moga selamat semua. Aamiin 🤲🏻 #TAPsupermoms #TAPactiveusers

Rasanya kebanyakan baby jaundice akan turut berat badan, kalau next month teruk juga susutnya selalunya nurse akan advice utk bg susu formula. Kalau nk terus bf, mommy kena makan berkhasiat & kerapkan baby susu bf waktu malam sbb lemak susu malam tu yg ok.