Hai ,salam..

baby sy dah 8 buln tapi still tido macam x betul lagi . conth dia akan tido siang pagi smpai tgah hari bgn dan tido balik smpai ptg pkul 4ptg lepastu sambung tido tume magrib smpai laa pkul 8:30pm atau 9:30pm.. dan dia akan tak tido start 2am sampai lah subuh 😓 setiap hari .. ade x yg sama macam situasi sya ni?

12 Các câu trả lời

hi puan, wasalam. mesti penat kan, harap puan bnyak bersabar ye. kalau dari cerita puan ni, rasanya anak tak tidur malam sebab terlalu bnyak tidur siang. puan kena control sikit la tidurnya, sbb baby belum boleh buat sendiri kan. setakat yg saya tahu, umur 8 bulan, tidur siang perlu 2-4 jam sahaja. setiap nap max 2 jam, kalau lebih puan boleh kejutkan baby. antara nap pula jarak 2.5-3jam. last sekali bangun nap dalam 4:30-5:30pm, dan tak perlu dah nap sampai tido malam. tidur siang ni kena cukup2 je, kalau terlebih nnti susah tido malam, kalau terkurang pula, baby senang terlalu penat dan stress, pon akan susah tido malam atau senang terjaga. untuk tido malam pula, aim 7/8pm sehingga 7am. kalau ada terbangun2 malam, cuba untuk tidurkan semula, elakkan bawa keluar bilik atau ajak bermain supaya baby tak confuse masa tidur/main. pagi pula, lebih baik kalau pagi tu puan kejutkan pada masa yg lebih kurang sama setiap hari. kalau boleh jaga rutin in sha Allah baby pon tak lari masa nap atau tidur dia. saya baby 7 bulan, setiap hari cuba jaga masa nap/tido yg sama, alhamdulillah. cuma sekarang ni fasa mula merangkak and tumbuh gigi, malam2 dlm kul 2 tu bangun juga dia 😂 hadap saje la harap cepat habis fasa ni 🥴

Anak sy pun masa 2 bulan macam tu. Banyak tdo siang. Malam taknak tdo sampai ke Subuh. Memg letih sgt. Jadi, sy ajarkan dia. Bila nak tidur saya akan malapkan lampu bilik, suasana yang tenang dan relax untuk baby. Siang pula saya akan bawa baby pusing2 luar rumah tengok pokok bunga. Tengok ikan macam tu. Selain tu, sy kerap layan dia main dengan dia. Ajak bercakap dengan dia. Bawa dia main dengan atok nenek dia. Jadi bila dia letih dia akan nap siang tu. Dia bangun, saya akan main dengan dia lagi. Petang, saya akan mandikan dia dengan air suam. Saya bagi badan dia relax sedap, selesa. Urut2 badan dia sikit. Jenis pakaian pun saya pakaian baju lubang2 je baby selesa nak tdo x panas. Atau baju tdo berbutang jenis cotton yang selesa. Saya susukan dia kenyang2. Alhamdulillah setiap hari, 8-9malam saya dah tak perlu nak dodoi dia ke apa. Dia pandai tidur sendiri. Siang sy penat sikit takpela janji malam dapat rehat tidur dgn anak. Badan pun tak rasa letih. Memgg menjadi cara saya buat. Baby dah faham waktu siang dan malam. Dia dah dapat bezakan. Sekarang anak sy 3 bulan

rasa kalau nk ajar pon tengok bby jugak .. puan ada ajar rutin tidur tak masa umur dia sbulan 2? atau masa sbulan 2 ok. tiba2 msuk 8 bulan x ok? anak sy umur 6 bulan lebih, nap siang 3x ,malam tidur smpai pagi. bngun nk nyusu je. total tidur sehari campur2 13-16jam. tp jenis anak sy sbb dah dibiasakan dri awal. kalau skrg 6 bulan lebih ni bru nk ajar, xdapt. sbb dia nk tidur,dia tidur. kalau kita tahan2 mmg dia akan meragam malan. mnangis2 tak henti. tp demi nk ajar anak waktu tidur yg btul,n kita xpenat rasa siang puan kawal waktu tidur . kiranya biarlah dia nk nap brapa kali pun,yg tu kita jgn halang. tp panjang nap tu kita kawal. siang ni biar dia tidur total 2-4 jam je. tak kisah nap brapa kali. puan boleh bhgikan ikut dia punya kebiasaan nap waktu pkul2 brapa. tp puan kawal panjang tidur tu.. smpai masa kejut.. mungkin tu boleh bantu. malam nnti, malapkan lampu. atau gelap kalau dah biasa. dan tidurkan bby ikut cara yg puan biasa. pujuk tidur kalau perlukan pujuk..

Try to tune baby sleep. contoh baby bangun pukul 8.00 pagi. susu then bfast mungkin tidur balik dalam 11 atau 12 pm. then wake up dalam 1 atau 1.30 jam. then susu, lunch. Bagi dia main, busykan dia mungkin sampai pukul 4. or 4.30 pm. then nap kejap 1 hr. then 5.30 bangun susu, after some time dinner sebelum 7 atau 7.30 pm. then practice tidur sebelum 10.00 or 10.30 malam. ni yang i practice untuk anak I sejak 3 bulan. dia ok sampai sekarang. skrg dah 7 bulan.

sbb dah overslept masa siang. dia tak dpt beza siang/malam so mmg ibu la kena jaga rutin dia. kalau siang nap, make sure 45min-1j je lepastu kejut. ajak tummy time, ajak jalan2 tgk langit, tgk pokok. 8 bulan dah besar so byk aktiviti boleh buat. so kt situ dia akan release energy lebih & mlm akn cepat penat = sleep thru the night.

Siang tu pagi kejut bg sarapan. Main main kejap. Tidurkan dia. Nanti tgh hari kejut makan. Main main lagi. Ptg dlm pukul 3/4 tu tidurkan lagi. Kejap je. Lepas tu kejut bawak jalan jalan. Bagi makan pulak. Nak tidur pastikan tutup lampu. Siang tu penuhkan aktiviti dia. Bagi dia penat.

puan kna cuba ajar anak antara siang dan malam..siang kne buat aktiviti apa dan mlm aktiviti apa? mcm ptg ii bawak ank ke pdag bola ke taman permainan ke biar dia dpt beza dari waktu ke waktu

Puan jadikan rutin anak, pagi bawa dia jalan2 di luar rumah. Tengahari - makan. Jam 5 ke 6, main dgn dia. Lepas tu dinner. 8malam, tutup lampu tempat dia tidur. Dan tidurkan dia

Baby dah terlebih tidur tu sis.. kita pun kalo asyik tdo je siang hari , mlm mesti mata pun segar kan.. so kena ubah sleep routine, create activiti dgn anak ptg2..

sy dr pntang mmg ajr ank tdo dlm glap..so spnjg dy mmbsar xd mslh untk dy bezakn siang gn mlm..jnji prot knyang,.