Period delay lepas bersalin

Baby saya baru 6bulan. Sebelum ni 2 kali period datang mcm biasa. Cuma bulan ni period tak dtg2.. saya dah risau fikir macam2😞 emosi tak stabil lagi, harap janganlah ada isi lagi hm.. belum buat upt test lagi sbb takut and taknak lagi stress.. ataupun mmg period tak teratur lepas bersalin? Ada yg sama pengalaman tak dkt sini🥹

3 Các câu trả lời

Saya sis. Now tengah pregnant baby kedua 12w. Before ni 2 kali cycle normal tetiba tak datang period. Check upt negative. Bila baby first genap 6months tetiba badan letih mual mual. Check upt laju naik double line. Jujur tak ready tapi Allah nak bagi rezeki lagi. Semoga sis kuat dan redha kalau betul sis ada isi lagi. Sis boleh 💪

Sebelum ngandung period sy normal n teratur.. Lepas beranak ni xda period2.. Ank 6 bulan gak, fully bf.. Tanya nurse dia kata normal, dia setahun x period.. Sy pn merancang sendri sbb terfikir nk ada lg akan dtg.. Klu ada rezeki alhamdulillah.. Allah yg menentukan nnt.. 😊 Jgn stress2 ye..

Ada ambil apa2 perancang?

7mo trước

Puan merancang sendiri, sepatutnya bersedia dgn apa jua kemungkinan. Hamil atau tak, even yg ambil perancang pun boleh hamil. Bergantung pada individu. Macam saya, sebelum hamil, haid teratur. Selepas habis nifas, sebulan lepas tu datang haid. Setiap bulan datang haid walaupun tempoh haid pendek sebab ambil perancang. Setahun je ambil perancang, stop perancang, ambil masa 3 bulan untuk tempoh haid back on track. Saya masih menyusukan anak dan syukur setiap bulan datang haid. Saya pun merancang sendiri pada tahun kedua selepas bersalin dan saya bersedia dgn apa jua kemungkinan walaupun saya berisiko hamil sbb belum cukup 2 tahun selepas czer dan usia saya lanjut. Bulan depan, temujanji dgn doktor untuk rutin pemeriksaan kesihatan dan plan kehamilan seterusnya.