duduk rumah mak mertua...

Asslamualikum siapa yang ada masalah mcm saya?? Keluarga mak mertua saya baik je dengan saya tapi walaupun baik saya tetap tak selesa nak duduk rumah sekali dgn keluarga mertua... Yelah keluarga mertua saya anak2 dia semua lelaki. Bila kita nak mandi or nak buat apa jadi tak selesa ? saya ada bincang dengan suami tapi suami masih tak faham.. Puas saya suruh suami cari rumah sewa dia ckp nantilah natilah ? bukan saya benci ke apa tapi bila setiap hari memikir rasa sedih stress ? tak tahu nak kongsi cerita ni dekat siapa lagi... Saya pun tahu klau suami balik rumah saya dia pun tak selesa mcm tu jugak saya bila tinggal dirumah mak mertua ? nak lagi waktu suami pergi kerja saya rasa janggal je.. Tapi saya boleh pendam je semua ni.. Bila cakap suami akan cakap duduk je sini ? Say perlukan ada orang yang faham saya je sewaktu bercerita... ❤

55 Các câu trả lời

ha sama!! dok rumah mentua since awal pkp, sangkut sini dh dua bulan boleh gila dok cakap dengan dinding, xselesa laa dok bilik ja la klu nk hilang pnas, dok dlm bilik lama laki bising terperap dlm bilik ja, dia tatau la adik2 dia laki xkn nk free hair , tambah alahan teruk nak bau orang tumis lg la xboleh, memang akn kluaq bilik waktu 530 ke atas nasib mentua pham 😭😭 tp tetap xselesa sbb xbebas

Waalaikumussalam wrt.. mmg agak susah kalau ada ipar llaki satu rumah..kne jga aurat sntiasa..dduk dgn org mmg nk gaduh ng suami pon segan..sy x stay ng mertua tp dlu slalu juga tdo rumah mertua..klau kluarga mertua baik alhamdulillah, syukur sgt dah tu awk..klau suami x stuju nk pindah awk ajak lah suami pergi brcuti slalu..skurang nya ada msa awk spend bdua suami isteri dan mgkin blh hilangkn stress awk..

samalah dengan saya kak . mertua saya baik sangat orangnya, cuma saya je tak selesa . sebab adik beradik dia yang dah berkahwin pun still duduk dengan mak, kadang2 nak mandi nak buat apa apa pun rasa tak selesa . suami bukannya tak mampu nak sewa atau beli rumah cuma dia lebih suka duduk dengan mak dia . hm penat daa cakap dengan suami, saya tak selesa tapi dia still macam tak ambil peduli.

3y trước

smoga trus menerus yakinkan suami sis...jgn la trus makan hati nti sis sndiri yg depress..kewajipan tu menyediakan rumah untk isteri rasa selesa dn selamat...bukan untk suami rasa selesa..kena hadamkan baik2 dgn suami sis tu..

Yup..saya memula dok uma mertua .bila cakap dengan suami yang elok kita dok uma sendiri dia tak paham..katanya tu rumah mak dia.kita just cakap je yg kita dengan family dia tak ngam.dia tak percaya..sampai saya dalam pantang tu mmg stress giler..😔 Last last dia nmpk depn mata apa family dia buat kat kita baru dia geram and ajak pindah rumah..lepas pindah mmg aman betul🥰

kalo mcm sy pula setahun ddk uma mil ..adik ipar lelaki gan ank bini dia ddk uma sblh..mil gan biras sy tu x sk sy..sy x selesa sbb yela..bila adik ipar pmpuan kawen..dia skali gan laki dia tgl kat situ..jdnye..sy serba x slesa nk tutup aurat...tp alhamdulillah bila ank dah nk setahun tu..sy ajak suami pindah..beli uma sndri..x tahan makan hati...alhamdulillah skrg lebih aman...

Wsalam. Sy lak msa sblom kawin dulu mmg dah plan nak cari umah sewa sbb bila dh kawen nanti senang terus duduk je. Mentua lak jenis yg kalo blh ank menantu duk asing utk elak benda yg xbest jadi. Means dia xnk hub antara dia & anak2 menantu bermasalah sbb duk sebumbung. Alhamdulillah lps kawen ktorg duk asing smpai skg dh 8 thn & hub dgn mak ayah ktorg sgt baik.

Walaikumsalam sya lps kawin saja duduk rumah sewa.. Sama lh ipar semua lelaki.. Mentua pun bukan suka sya.. Pg rumah mertua pun jarang sbp dtg pun layan tak layan saja.. Nasip lh suami pun faham.. Selalu kena perli mentua pmpuan jenis tak pandai jga mulut.. Mula²x kawin smpi skrg mentua mmg tak suka.. Sya pun tak suka mentua 😅😅😅

Saya Alhamdulillah duduk ngn mertua 4bulan je lps kwin.. Sblm kwin Mmg rancang nk duduk ngn mertua tp Lps kwin dgn tiba2 abg2 ipar berpisah ngn istri.. N Blik duduk ngn mertua saya.. Dan suami saya sndiri Yg X selesa Bila dia nk g kja tggalkn saya duduk rumah mak dia n abg2 Dia ada.. N trs suami yg ajak pindah.. Skrg duk rumah sewa dh dkt 5thn..

sye lps je khwen memng dok dgn family suami adik ipar 2 org je permpuan 3 laki dok skli alhmdulilh memula rse jangal tpi lelme ok,mk mntua lyn sye mcm ank sendri smpai ade y mengatakn sye ni menantu ksygn,penh menyatakn asrat nk sewa rumh dan alhmdulilh disambut baik oleh suami..skrng dlm proses membawa msok brang sikit-ii ke rumh sewa 😊.

sabar sis...sy duk dgn mertua hampir 8 tahun...puas duk pujuk suami tgl sdri wlupun rmh kcik tp blm rzki... rupanya tahun ke 8 Allah dh siap2 nk bg kita rumah sdri...sy faham sgt perasaan sis...tp apa yg cuba sy nk bgtau dsni...indahnya bila bersabar...rezki menanti d hari akan dtg...cpt atau lmbt sj...☺️