Takde waris or parent ?

Asslamualaikum , how about bersalin anak luar nikah dekat hospital , tapi dah kene buang family ? parent tak nak amik tahu apa apa pasal kita , and mas bersalin pun Kita sorang - sorang je Yang tanggung , anak tu nanti jatuh pada pihak hospital or kita boleh bawak balik ? penjelasan please .

10 Các câu trả lời

Hi salam awak, just nak share. Anak sy yg pertama dlu status tk sah taraf jugaa. Lepas bersalin diorg dah suruh pergi kaunseling dgn pihak kebajikan dlm hospital tu juga. Tapi bukan sebab diorang nak ambik anak. Diorang akan tanya siapa yg akan dtg sign untuk keluarkan sy and baby dri wad.. Tak kisah lahh kakak ke ipar ke mak bapak ke sesiapa jee tapi yg ada kaitan @ hubungan dgn si ibu tu laa.. Diorang cakap kalau takde org sign, baby takboleh keluar. Tapi kalau ada yg sign, org tu nanti yg akan bertanggungjawab atas baby awak. Kiranya kalau baby tu nnti tiba2 sakit teruk masuk wad ke luka teruk atas apa2 sebab ke atau contoh kes buang bayi, org yg sign tu yg akan dicari and disoal siasat sbb dia bertanggungjawab atas baby tu sebaik jee dia sign tu.. Kalau ada plan nak bagi baby tu dkt org, masa nk keluar wad niy laa org tu kena dtg and sign, tanggung bil hsptl bagai.. Tapi lepas jee discharge tu kena terus pergi buat report polis pasal penyerahan anak dkt org tu, then terus bagi baby dkt dia @ ikut persetujuan perbincangan bersama.

Sy baru lepas handle kes mcm ni. Diorang akan cari waris dulu. If waris tak nak, pihak hosp akan contact jabatan kebajikan.. Diorang xkan ambil anak saja, diorang akan ambil ibu n anak letak dekat sana.. semua nya ada jalan penyelesaian. Jgn risau yer..

Umur awak berapa sayang? Kalau bawah umur biasa jkm akan ambil sekali dgn mak utk dijaga.. Kalau dah cukup umur, kena family terdekat jugak utk sign n keluarkan dari ward... Cuba lah try makcik pakcik awak ke, sepupu sepapat ke yang boleh Dipercayai.... Bincang baik2...

Normally klau kes ALN klau xde waris dieorg akn rujuk pd jkm..dieorg xambil bby bese jkm akn jga mommy nye skali melainkan kalau awk bwh umur biasa akn melibatkan pihak polis skali

Sedih nye dgr cerita adik... 😔😔😔Adik kena kuat kan hati dan semangat ye... Kalau adik nak jaga baby tu, adik pegi keja ye... Byk kan berdoa ingat Tuhan🙏🙏🙏

Hi, awk blh join group ni. Ade bnyk mommies muda & friendly. Mostly pon situasi sama mcm awk🤗🌸 https://chat.whatsapp.com/I1jvlgQa5Op9ZVTudWs5Ej

4y trước

nak join link boleh ?

Eh sama laa 😭 chat mee please 😭😭

ap pn be strong dik.... kne kuat n dptkn sokongan....

Perlu tanya pada pihak hospital bagaimana procedure.

Walaupun parents dah buang kita, pihak hospital akan tetap contact ibubapa. Kalau ibubapa taknak datang, jkm akan bantu. Kalau kita dah bekerja dan mampu jaga baby dan nak jaga baby, jkm benarkan kita jaga. Kalau tak bekerja lagi kemungkinan besar jkm akan ambik sebab kita tak mampu jaga. Rasanya jkm pun akan call ibubapa tapi jika mereka berkeras taknak datang, mungkin orang jkm akan jadi penjamin untuk keluar wad nanti. Dan kemungkinan jkm hantar ibu dan anak ke pusat pemulihan akhlak. Bergantung pada negeri juga. Prosedur setiao negeri lain lain. Semoga urusan awak dipermudahkan