bantu saya

Assalamualaikum..sy dh bkwin 2thun ..nk brtnya kt sapa yg ada pengalamn bole ke sy bersalin hospital kerajaan.?sy tiada sijil nikah..hnya ada sjil nikah thailand..lps bersalin bru nk dftr..kwn sy ckp xboleh bersalin kt sptl kerajaan nt jkm amek anak sbb anak tu x sah trf sbb x da sjil nikah..slma ni sy checkup dan buka buku pink kt klinik swasta dan bcdng nk bslin kt swasta tp bru2 ni rumah sy dirompak dan sume duit utk sy bersalin dan denda utk dftr nikah nt smua hbs..skg dh 39mggu sy tkt nk ke sptl klu trun tnda..

9 Các câu trả lời

First of all...kawan awak tu bodoh tin kosong..sebabnya kenapa tau? Sebab jkm tak akan ambil anak awak kecuali awak mental,ambil dadah atau awak membahayakan baby awak. Saya belum berkahwin pun pergi je cek up kat kerajaan and bersalin di hospital kerajaan..anak saya dah 7bulan kot..procedure yang saya lalui,saya kena jumoa social worker 2 kali. 1kali semasa mengandung untuk dapat surat 1 lagi dengan mak saya untuk jamin saya dan anak saya keluar dari hospital. Bayaran stay kat hospital pun cuma rm45 untuk 2hari 1malam bersalin normal. Anak saya ada ic berwarganegara malaysia walaupun bapa dia org filipin. Nama bapa dia ada dalam sijil lahir dia. Kena ikut procedure. Anak awak akan dikira tak sama taraf sebab awak kahwin di thailand jadi kes awak sama je mcm saya.. sebabnya awak org islam anak awak tak bileh dibinkan nama suami awak. Kena bin nama nabi la. And suami awak tak boleh ikut awak dalam labor room sebab sijil perkahwinan awak tak recognize di malaysia. Anak awak akan ikut bangsa dan agama ibu sahaja.

5y trước

It oke.. knowledge u dah ckup bgus tu.. bnyk jugak org islam sndri xtahu pasal nasab anak tak sah taraf ni.. it good for u .. 👍👍

Wa alaikum salam. Takde masalah pun kalu sis guna sijil nikah thailand dan anak tu bukan pun anak x sah taraf. Boleh je lepas lahirkan anak tu nanti sis daftarkan kemudian. Cuma pejabat pendaftaran akan hold sijil kelahiran baby sis sehingga sis dapatkan surat nikah malaysia. Jangan risau ya. Tanda turun je terus pegi spital gomen, takde masalah. Saya sendiri pun dari awal check up di klinik kkia. Nurse pun baik hati xde sindir2 atau mengata cuma diorg suruh saya cepat2 daftarkan nikah masa tu.

Ish manada jkm nak ambil baby. Kecuali kalau sis tak mampu jaga baru diorang ambil. Boleh je bersalin kat hospital kerajaan. Tapi yang pnting buku pink mesti ada. Bawa suami masa nak temankan ke hospital, supaya boleh yakinkan pihak hospital. Saya pun xde sijil nikah sebab kahwin kampung & masih remaja, yang penting ada pegi checkup baby & buku checkup. Saya pun dah 35weeks baby first 🤗

Awk..xdenye jkm tu nak amek anak org sesuka hati... Anak sah taraf atau tak xde pun jkm buat mcm tu...jgn la dgr ckp org.. cuma kalau anak xsah taraf ni jkm akan dtg utk kaunseling sbb awk kluar hospital tu je.. bole je bersalin dkt gov..xde masalah..bawa sekali buku.. yg jadi masalah nnt bila awk nak daftar anak kat jpn la...mst diorg nak sijil nikah... So cpt2 daftar kat Malaysia k...

Wslm..sy pn brkahwin di thailand,2thun lpas sy slmat melahirkan chya mata d hospital kerajaan,dia org xde mtk apa2 kcuali buku pink tu..dan sy xdftar pn kt malaysia,..mse nk bt mykid tu dia org cuma mtk fotostat buku pink(bhagian trtentu)dan sijil nikah dri thailand ic ibu dn ayah

Sis jkm.xleh ambk ank awak mcm Tu ja....Ada undg²..dia org akn dtg melwat n akn tnya sma Ada puan nk bg pda jkm @ puan nk Jaga sndri..pgalaman dr mber sya sndri.. mber sya xkhwn.. cita pun dh lama.. ank dia pun dh 6thun skrg ni...

Pegi je besalin kt hosp kerajaan.. xde nya org suka2 amk anak kita sis. Jgn pcya sgt mlut2 kt lua tu ye.. kwn sy baru2 ni beslin kes sama mcm sis.. selamat je bsalin.. klinik pn kt kerajaan...

No worries. Boleh bersalin kat situ. YG dorg mintak usually buku pink Dan ic ibu. Sbb nak daftar.

Bwk je sijil nikah thailand tu sis. Jgn risau, takde apape tu