luahan

Assalamualaikum..hai smua.. Maaf..tjuan sya sni sbnrnya nak meluah..sbb sya x tau nak bg tw spa..? sya skrng preg 25w scond bby. Sya bkrja d swasta sbgai krani.. Dlu bby first sya x bkrja,ddk ruma je.Tpi sjak sya preg scond bby ni.. Mcm2 yg sya lalui..dlu msa first bby sya mmg ada gdm tp msa 7month bru detect gdm.. Tapi scond bby ni dri sya 8w lg dah d sahkn gdm..sya jaga mkn sya sbb sya mmg tau gdm tu mcm mna..n apa effect dya. Tpi event sya jga mkn mcm mna pun bsp sya ttap jg x cntik..kjap naik then trun.. Sbulan 2 kali sya ambk bsp.everytime ambk bsp.esoknya msti review dkter.. So sya mmg kna ambl cuti slama 2 hari sbb tmpt sya bklinik tu sngt2 la rmai org.. Kkdng dtng awl pun nak tghhari bru siap.. Tmpt kja sya pula jau dri ruma sya...husband mmg x dpt ambl sya klw sya mw msuk ofis lg.. Itu baru appoiment bsp..lain lg appoinment nurse.?sjak sya msuk 20w hri tu..sya start dah mkn ubt pil kncing manis.dri situ appoinment sya stiap minggu ada..bole d katakan stiap mnggu sya bt bsp. ?tpi ujian bkan d situ sja.. Dri bbrapa bulan yg lalu stiap bulan sya sakit.. 2 bulan lpas sya kna gastrik..smpai sya kna cuti blik2.. Bulan lpas sya kna crit brit hmpir 1mnggu lbih..ulang alik sya pegi klinik..sbb x sihat.. Ulang alik ambk mc..ambk cuti.. ? bulan ini ujian sya mmg bt sya rsa down sngt2.. Sya d serang demam pnas.. 2 hri lpas sya d than d emergency sbb suhu tnggi..bp rndah dan jntung tlalu laju..Mujur tgh mlm tu sya dpt blik.. Klw x nak d than d wad sbb dgupan jntung lju..tp sya mrayu nak blik sbb xda org jga ank sya y ptama. Smpai skrng sya masi lg rsa sakit slruh bdan.. Pning.. Bdan kjp pnas then sjuk.. bulan ini sja sya ada 6 appoinmnet d klnik.. Blum tmsuk mc sya dmam.. Kja sya d ofis bnyk tergendala.. Sya rsa mcm nak brenti kja.tp sya x bole.. Klw sya brenti sya x dpt bg mak sya duit.. Sya x dpt byar electric ruma mak sya.Sya x bli kn blnja utk fmily sya nti..sbb sya skrng tnggl d ruma mak sya.. Husband sya x byar smua tu..dya cuma byar kreta dya je..then bg duit nafkah utk ank tu je.. Sya skrng binggung..sya nak brrenti..sya sngt pnat.. Sya binggung nak mluah dkt spa..sya bg te husband dya diam je..mak sya pun diam je.. Sya stress sngt.. Maaf klw pnjng sngt..jgn kecam sya.. Sya cuma prlu skongan tu je..

38 Các câu trả lời

sye pn tgh ad gdm sye mula prenant dh ad gdm wktu tu kandugn 5mngu sye smpai msuk wad la smngu n skng sye cucuk insulin awk mkn ubt je sye cucuk mslh kita sma tpi sye byk rest xyh pkir sgt n sye ikhtiar minium jus mamariam tu bdn sye siht la sikit janin pn mkin kuat awk try la yea

Awak amik unpaid leave sebulan ok x? Bagi badan awak berehat. Jgn behenti dulu. Just sebulan x bagi duit kat mak awak xpa x? Awak pinjam duit dgn suami utk bayar duit utk mak awak sebulan. Kesihatan no 1, jaga diri dulu, tambah ada baby dlm tu.

5y trước

Betul tu..kerja tu mmg penting tp jg kesihatan lg penting..ble stress ni bkn boleh wat main

Sbr ye sis... Sy pn ade gdm.. Tp on diet... Skrg ni pn sy demam pnas, bdn sakit2, ulser lg... Mcm2 la... Psal kje sis tu sis pkir diri sndiri je... Andai kata tk larat nk buat mcm mne kn... Bincang dgn mak blk... Fkir diri kite jgk sis...

Sabar ya sis.. Husband byar kereta dgn nafkah ank je kan.. Knapa dia xboleh nk byar elektrik rumah mertua dia.. Bape sgt laa orang tua pakai.. Lagi banyak kita hulur.. Lagi banyak kita dapat... Banyak2 bersabar yaa

sy rasa sis ptt bincang dgn nurse n bos ..mmg ssh klau nak elak..tkut nnt d buang keja.. yg suami plak sis cba slowtalk... klau sis bhnti suami makin laa xambik endah dgn smua tu..smoga Allah beri jln..aamiin

Simpati ngn nasib awak.. ape2 pun awak kena bincang utk cr penyelesaian..jgn sampai stress tu btambah teruk..jgn bhenti kerja tp cuba mnt cuti rehat utk redakan keadaan..be strong sis..

Sis, kalau tiap kali bsp tu kan, cuba sis buat sendiri je kat opis. At least sis dah boleh jimat satu hari dah kat situ. So esoknya je baru sis jumpa doktor utk review bsp.

5y trước

betul, beli alat tu tak mahal sgt, RM30 pun dah ada. Cuma bab alahan n sakit lain tu yg kena lebih sabar. dan bincanglah elok² dgn suami. mintak dia tanggung belanja sampai sis habis pantang. sy pun terpaksa berhenti kerja sbb alahan teruk sepanjang hamil. sy faham financial struggle tu mcm mana lg² kita ada komitmen pd family.. dgn kereta lg. rumah sewa lg. tp kalau terpaksa, itu je jalan yg ada untuk selamatkan diri sendiri & baby. Mmg kena minta bantuan suami.. btw, nafkah utk isteri pun tanggungjawab suami, bukan setakat nafkah anak je.. sis cuba slow talk dgn dia..

Banyaknya dugaan sis, sy harap sis tabah lalui ini semua.. Sy percaya sis sorg yg kuat smgt, dah 25week dah sis tak lama lagi tu nak due. Semoga dipermudahkan segala urusan sis

Tak brani nk komen lebih2 sbb sy xde kt teman awk..sy cume doakan smoga awk kuat n tabah..besar dugaan awk..moga bby awk jd sekuat n setabah mommy nye insyaAllah aamiin

Cerita kita ada persamaan sikit. Mudahan kita kuat dn dpermudahkn urusan serta dimurahkan rzki. Doa byk2. Allah uji sebab kita mampu. Yakin saja.