Jalan jauh

Assalamualaikum..bby umo 3 bulan boli x bawa jln jauh?2 jam lebih bgtu..ada x sni ada pengalam cm ni?#ingintahu #bantusharing #firsttimemom #firstmom

11 Các câu trả lời

Masa nak ngundi tahun lepas saya balik kampung dari Kedah ke Terengganu skali ngan baby baru masuk 2 bulan time tu. Alhamdulillah baby faham je nak kena hadap perjalanan yang jauh & trafik jem, sepanjang perjalanan behave je dia duk lam carseat. Time nak susu & pampers penuh je dia rengek. bertolak pagi, malam baru sampai. InsyaAllah baby sis pun boleh. Semoga dipermudahkan segala urusan

mak nye la tk lrt nk meriba or dukung.ke sis nak ltk dlm carseat. ikut bby jgk. mcm ank sy msa 1bln lebih bwk g jln prjlanan dari perak ke kedah pi dan balik 6 jam ok jer . yg 2 bulan lebih smlm bwk g bli brg dapur dgn pergi rmh tok dia prjlnn 3 jam pun meragam. ntah dia tk selesa kut dlm kereta. tdo kejap2 bgun pstu nangis meragam. nak tdo ats katil . dah selesa tmpt tido dia

1y trước

jgn biasakan baby tak ddk dlm carseat ya. amat bahaya utk baby anda. nauzubillah berlaku yg tak diingini. tp kadang langgar bonggol tinggi pun boleh jatuh ya baby kalau awk riba & ralit. hanya perlukan sesaat je utk benda buruk berlaku. ada sbb car seat tu dicipta utk baby. jgn ckp baby tak suka, kena ajar dia & bg sampai dia nak. terutama jalan jauh.

Sy bawa baby jalan 3 bulan 9 jam road trip. Setiap 2-3 jam sy Akan stop utk bagi dia susu atau tukar Pampers. Pasti kan dia selesa duduk kt car seat. Skg cuaca panas sentiasa lap muka, leher, tangan anak supaya dia sejuk. Sy bawa anak byk kali dah road trip rekod paling lama 9 jam. Jalan2 biasa dlm 3-4 jam tu biasa bagi sy..

ikut baby. baby sy boleh even baru 2 bulan. sy ddk kedah, minggu ni jln perlis. minggu depannya jalan penang. lepastu time lain pi ipoh. tp dia elok tidur lena dlm car seat dia. asal masuk kete terus lelap

1y trước

hee. mcm baby kita la. janji susu semua cukup.

ikut baby dan ikut ibu.. tp rasa sy baby 3 bulan ni xada ragam sgt .. mcm ank sy dulu 3 bulan letak carseat tidur je.. skrg dah 10 bulan lebih bawak jalan btul2 menguji kesabaran😂

boleh je. sy haritu bawak je baby jalan2 dr penang ke ipoh. kalau tak nak baby meragam. awak pastikan baby awak dpt tido yg cukup. susu yg cukup. lepas tu nnt boleh berhenti sekejap2.

1y trước

betul ckp puan danie. awak jgn risau. inn shaa allah baby xde pape. nak tau baby okay x. cuba la awak bawak yg dekat2 dulu mcm jln2 mall ke.

boleh. baby baru 3 bulan keje dia tidur je bangun pun sekejap2. so takde masalah meragam sangat, nanti dia dah merangkak berjalan memang payah kalau bawak jalan jauh2 dan lama

Ikut baby, sy ank kecik2 ni mmg x suka bwk jln sbb virus handal2 skrg ni. Tggu immune system dh strong bru bwk. Ksmua ank sy buat mcm tu.

ikut baby jgak.. klu x sure, try bwk dkt2 dlu tgk baby ok ke x..

x bawak lagi dia meragam