Kafein

Assalamualaikum.. Ada tak mommy dalam ni suka minum kafein masa pregnant.. contoh air kopi n nescafe ...Ada effect apa2 tak ya pada kandungan kalau kerap minuk kafein

37 Các câu trả lời

Saya tak minum langsung masa first trimester. Masa second baru start minum. Itupun teh. Nescafe kopi jarang. Kalau nak minum, jarakkan 2 jam lepas makan folic acid/obimin

Kafein mengurangkan penyerapan nutrient d badan. Tu nurse suruh kurangkan/Tak ambik terus teh atau kopi ye. Saya penakut, sebulan sekali nak minum Pon takut2😆😆

salam ,sy time preggy dulu mmg hari2 mnum caffien ,effect dia HB low ,tp bila consume mnyk kelapa dara ibu(mkdi) alhamdulillah ,hari2 mnum pon hb mntain 😊

4y trước

Ok tq sis

Hb sy drop dr 14.3 smpai 10.9 sbb coffee addict 😢😢 last kena insaf la skejap..naikkan hb smula..kena stop coffee @ caffeine la.. huhu sedih😭😭

Xtau nk ckp cmne...tp sy cume bleh mnum kopi ngn nes je...alhmdulillah hb ok dr mse ank 1st lg...sy klau mnum horlick ngn milo mlm tdo tekak blendir...

Nescafe x bg effect pape kt baby... Cuma bg ibu yg hb rendah susah naik, kafein tu menghalang penyerapan iron dlm badan... Sbb tu x di galakkan sgt

HB akan low sis effect dia. tapi kalau jarang minum then teringin baru nak minum tak ape lah. cam saya alhamdullilahh HB 12.1 haritu check.

Akk spupu sy mse preggy stress n asek mnum nescafe skrg ank dye kne eczema.. berbeza la dgn ank no 1 n 2 xmnum nes ok je kulit..

Saya minum yg kafein tue ,hb jd rendah sgt. Kalau boleh jgn d amal sis, kena kontrol. Kalau nak jugak, minuk sikit je ehh.

Sy minum je. Tekak ni asek nk minum starbuck je. Hehe. Alhamdulillah semua ok. Tapi kne minum byk air masak lah lepas tu.