heartbeat guna dopler

assalamualaikum, td sy pegi checkup di klinik usia kandungan 26minggu 5 hari..first time nurse check guna fetal dopler baby, dia cari x jumpa heart beat baby, pastu dia tanya sy berapa minggu, sy cakap 26 minggu..dia cari2 lagi heartbeat sbb katanya ada setengah orang 26 minggu dah boleh rasa heartbeat guna frtal dopler tu..tp x jumpa heartbeat tu..dia cakap xpe la, sebenarnya 28 minggu baru boleh rasa, nati cek masa 28 minggu plak..sekarang ni sy dah mula risau n x sedap duduk sebab nurse xjumpa heart beat baby..wlaupun baby stil gerak tp slow sgt..sy jd risau skrng ni, adakah baby sy dalam keadaan ok? ☹️

23 Các câu trả lời

Sis..sy pernah kena mcm tu..tiap bulan check guna dopler senang je dengar degup jantung baby . Then tiba2 masa 29w 6d tu , pagi pukul 8@9 macam tu saya datang untuk checkup . 3x & 3 orang nurse try cari x jumpa pn bunyi heartbeat . Nurse cakap xpelah lepasni scan jumpa doctor . Nurse dah siap tanya doctor tu nak admit tak patient ni , tapi Bila scan doctor cakap ok . Saya dah rasa lain dan x rasa baby gerak pun dari pagi . Tapi bila doctor cakap ok , saya lega sikit . Then balik rumah , saya x puas hati sebab baby x gerak langsung . Saya terus pegi emergency di hospital . Nurse cek , 1x je dapat degup jantung baby . Nurse panggil doctor 2 orang scan . 2-2 doctor cek dah xde heartbeat baby . Sampai sekarang saya rasa terkilan sebab tak terus pegi emergency pagi tu 😞

5y trước

allahuakbar..bykkn besabar ye sis..

Sy baby 23 weeks boleh dengar dgn kuat n jelas degupan jantung baby, alhamdulillah. Sis jgn risau, cuba pegi klinik lain pulak. Kadang2 ada nurse yg x dpt cari kedudukan baby. Baby sy slalu duk sebelah kiri, mula2 nurse letak alat degupan jantung sebelah kanan, mmg x bunyi. Nurse tekan2 perut, pastu nurse cuba letak bahagian kiri, terus dengar. Alhamdulillah. Cuba sis pegi klinik lain, inshaAllah baby sihat tu. baby gerak x sis ?

5y trước

ha ah suka sgt bila dia gerak.. hhe, tqsm sis..amin, semoga dipermudahkan urusan sis

saya mule2 checkup guna tu masa 16w6d cari2 xjumpe.. esok nye datang balik alhamdullilah ok je boleh dgr.. seronok nye la bile dpt dgr bunyi jantung anak.. dua kali dah dgr last buat 31/12.. nurse ada ckp kalau pakai tu susah sket nak check 17mggu br dgr.. bile scan senang je jumpe.. janji baby sis sihat aktif alhamdullilah..

As salam sis. Kalau sis masih rasa gerakan baby inshaaAllah everything is okay. Kalau sis rasa kurang bergerak dan risau terus p klinik untuk scan. Sy pernah rasa macam sis. Risau sgt. Perasaan kita sebagai ibu. Bila g scan, baby kemain lagi aktif bergerak2. Hehe

Sy mmg beli fetal dopler tu... So dr dia 15mggu sy dh monitor sndiri... Nurse start jmp ms 20week..inshaallah okay tu... Kalau xjmp kt fetal dopler.. Cr kt scan... Kdang2 bby nyorok.. Saya pn gne fetal dopler hbs keliling perut cari mana dia nyorok... Hehehehe

5y trước

Hehehe kotla.. Kdang2 nurse cr satu tmpt yg dia bese jmp je kot... Pdahal baby duk pusing2..

tyme sy 28minggu pn nurse x jmpa heartbeat bby.. spnjg nurse duk crik2 tu, mmg bby gerak2, sbb tu nurse x risau sgt.. lpas tu nurse tu suruh mengiring, bru dpt dgr jelas.. bby mnyorok nurse tu ckp.. inshaAllah xde pape 😊

5y trước

owh..alhamdulillah..lega sy..tq sis

Kalau sy, semua doc buatkan. Nurse just check apa2 utk isi dlm buku pink. Tp hairan kenapa dia tak cari sampai jumpa.. Mana boleh suruh tggu utk next pulak. Sy mmg tetiap kali check up doc akan check guna doppler

5y trước

itu laaa..risau jdnya..hehe,

Sy dr 19 dan 22w nurse guna dopler tu cri sampai jumpa.tkut nurse tu x pndai cri kot..slagi bb gerak tu ok al.sy pon 26w6d harini..aktif je dia..jgn pikir bukan2 ok.doa zikir slalu.

5y trước

alhamdulillah..tq sis..smoga dipermudahkn urusan ye sis

In shaa Allah semua akan okay. Doa baik baik je. Positif ok? Tunggu 28weeks pula. Sementara menunggu tu rajin kan tangan usap perut. Atleast kita tahu bby gerak atau tk

5y trước

insyaAllah..tqsm sis..smoga dipermudahkan urusan sis

26w ptt da dgr jntung bby guna doppler even kdudukan doppler x btol pn akn dgr jgak heartbeat bby tp perlahan..ptt klau xdgr nurse kne refer doc trus