Tendangan Baby

Hi momy semua. Nak tanya nie, start berapa week ya baru kira tendangan baby? Sy dah masuk 31 weeks, tapi masa jumpa nurse bulan lepas, dia tak inform apa apa pun pasal tendangan baby. Nie anak no 2, sy pun tak ingat start berapa minggu boleh kira 😅 Selalu checkup negeri sy, tapi nie terpaksa checkup di negeri suami bekerja, nurse nie pun masa checkup bulan lepas, dia cari bunyi jantung tak jumpa, dia siap tanya nurse lain, kalau 7bulan boleh dengar denyutan jantung ke tak? Sy pun tak tahu laa nurse kalini macam endah tak endah je 😅 first time pergi klinik, nurse dia tak alert macamni 🥲 dah laa 19hb nie checkup untuk 32 minggu. Masih risau dengan nurse nie

9 Các câu trả lời

28week dh start Kira...dh trlambat sis tpi boleh je start Kira dri skrg...start 9pagi-9mlm... setiap gerakkan ambil jarak 30-45mnit tuk satu tanda gerakkan... kalau nurse sy gerak2 mcm baby pusing ke apa x Kira...kena Kira yg baby tendang... pantau gerakkan harian dia mcm Mana, kalau ada abnormal trus ke PAC... contoh abnormal: 1. selalu pukul 6 ptg dh ckup 10 gerakkan, tpi satu hri tu Bru pkul 3ptg tpi Bru dpt 4 gerakkan, walaupun tempoh smpai 9mlm tpi dh Kira baby kurang aktif tu, sbb kurang gerakkn dri biasa...so boleh ke pac trus jugak.. Bab bunyi jantung baby tu, kalau nurse sy dia cri x jumpa mesti dia mintak tlong kwn dia yg lain tuk crikkn.... kdg2 sbb alat lama or kdg2 sbb baby trlampau aktif gerak xberenti2 sat mcm baby Sy ..😆 last2 mjur mmg kena hari jumpa doctor dia scan + mmg dgr bunyi jntung jugak Bru puas hati ... kena suarakan sis jgn diam je.... nnt tkut jdi apa2 deorg salahkn Kita pulak sbb x Inform....

2y trước

Oh yekee. Baru settle checkup beberapa hari lepas, nurse baru inform. Nie pun nurse lain inform. Dia terkejut juga, ikutkan dah lewat semua benda. 32week baru settle minum air gula, baru kira gerakan baby dan baru scan tengok perkembangan baby. Kita pun tak ingat dah masa first baby haritu macam mana 😂 Mujur nurse nie okayyy

saya pun mcm sis, first mom jugak. misi lupa utk ajar kira masa tu dah masuk 28weeks saya byk tgk tiktok tutorial or baca blog cara kira tendangan baby. Masa tu saya create ws dgn hubby je start kul 9am saya kira sndiri even misi tak ajar pon. Tapi kena alert time bila dia aktif tu sis. Lepas saya nk masuk 30weeks rasanya bru nurse suruh start saya kira. Takpe sis buat sndiri je, alert baby kicking tu berapa kali time lepas makan ke. Start dia aktif

2y trước

Tulaaa, memang ada refer yg lain juga memandang kan lupa start kira tendangan baby bila. Nie pun Alhamdulillah checkup baru nie dapat nurse yg okay, explain all even dah lewat semua benda. 32week baru nak minum air gula, baru nak kira gerakan, baru nak scan perkembangan baby

sya skrng no 6 pon still kena kira gerakan bby😂 28w mula kira .. klau kena misi yg sma , tnya dkt dia bnyi jntung bby tu sis x dngr lgi .. mcm sya , misi check denyutan jntung dia cri smpai dpt .. dah dpt trus inform "tu bunyi jantung bby ye" .. dorg mesti inform bnda mcmtu x leh buat endah x endah je ..

2y trước

alhamdulillah😘haa kan , tulaa ..kalau x da mmg dorg akan inform .. benda mcmtu x leh dorg diam kan je

Kk sy 28weeks. Mslhnya sis, org kata baby kicking.. tp kk sini mintak lain, pergerakkan bayi beerti pusingan atau pergerakkan kecik smp besar.. dr start smp stop kira 1.. kicking, sedu... xkira 😪😪 Lain kk lain kitab.

cuba checkup nt tny blk dia.. mmang x ada kira gerakan ke.. sbb x silap sy tahun lpas sy disuruh kira waktu 28weeks

2y trước

nurse done inform. nie pun yg inform nurse lain 😅 dia pun terkejut banyak benda tak settle dengan nurse sebelum ni, patut dah kena minum air gula 28week, 32week baru minum. start kira gerakan baby, start scan semula untuk tengok perkembangan baby.

Sy start 28w, kena tanya nurse yg handle sis tu.. Kot dia terlupa.. Semoga dipermudahkan

Mcm nurse baru je.. saya 28w dh kne suru kira gerakan baby .....

strt 28 weeks dah kira gerakkan baby

2y trước

thanks awak. nurse done inform heheh

sye 27w dh kne kira sis