Tidak boleh kencing selepas melahirkan

Assalamualaikum, sy first mom. sy baru melahirkan anak pada pagi 30th Sept 2022. Sy bersalin normal dgn bantuan vacuum. sy ada 1 masalah skrg, sejak bersalin pagi dalam jam 8am sehingga 5am sy tk boleh kencing jd nurse bg bantuan pakai tiub kencing utk release air kencing tu. Malangnya, ingatkan lepas tu bole kencing normal. tp masih tk boleh, disbbkan itu doc tahan sy dekat wad tk bole balik and pasang balik tiub kencing tu dgn bag 1 hari untuk bantu sy kencing. ada tak ibu² yg ada mengalami masalah mcmni? Sbb harini pagi 2oct tiub tu dh dibuka utk cuba kencing normal. sy dh minum byk air sampai rasa nk kencing, bila pergi toilet tetap tk boleh kencing padahal bladder rasa je penuh ada air nk keluar. Sy sblm ni ada masalah anxiety & panic attack yg teruk. Jd masalah mcm ni membuatkan sy stress sangat² sampai fikir mcm². mcm mana kalau kena pakai tiub tu seumur hidup? 😭 Anak sy baru lahirkan pun sy dukung dua kali je. sy stress sangat² dgn masalah tak boleh kencing ni. sy rasakan dh mcm ni sakit yg serious. Ibu² yg pernah mengalami please share experience/advice and kata kata semangat. sy down sangat²

18 Các câu trả lời

sy pernah kena mcmnni. 14/5 last kencing pukul 5 pagi sblm kena cek bukaan. pkul 9.55 dh bersalin, lepas je bersalin mmg kencing x keluar dh teran pun x keluar. pdhal dh rasa nk terkencing sgt2. nurse tnya sy ckp je dh kencing sbb tkut kena pasang tiub. sy minum air byk2. esoknya pkul 5pg sy bgun nak mndi sy cuba lg teran slow smbil buka air. alhamdulillah keluar wlaupn skit2. jgn pkir bukan2 sis..kena tenang je masa nk kencing tu.

2y trước

Sy 18 hari sis baru dpt normal. seksa juga appt hosp setiap 3 hari sekali dtg bkk pasang tube. mmg pengalaman mahal betol 😭

sy sis..masa brsalin anak pertama..lepas brsalin pg..smpai ke mlm xkncing2..nurse suh cucur air paip la..siram la..pon xjalan juga..sudhnya pakai tube sok pg off utk tngk kncing ke x..masomih sama xboleh juga..4hari juga on off..last dctr suh pakai 2minggu lpas tu dtg balik hpital scan pundi smua..allhndullih boleh kncing wlupn pedih lepas buka..sy brsalin normal..dctr pn xtau punca jadi mcm ni..

sy pernah alami hal ni..tp masa tu dh balik rmh..sakit sgt rs bengkak perut,,rasa nk kencing..g tandas tp xleh kencing..mmg xselesa sgt.kemudian k klinik swasta,dia masukkan tiub tuk buang air kencing..Leganya rasa Allah shj yg tahu..Kemudian klinik bagi antibiotik serta ubat2 la sikit,,katanye jangkitan kuman pundi kencing.Lps mkn ubat tu,dpt kencing mcm biasa..Alhamdulillah

2y trước

sy area kuala terengganu,pergi k klinik Keluarga pakar bersalin.kesiannya awak sapai 6hari kena pakai tube..hrp xkekal lah..dlm pantang lps balik wad tu hari kedua dh start mengurut..bidan kata perut sy kembung mcm ada baby satu lagi,pdhl sy xleh kecing🤣bila diurut makin bertambah rs nk kencing,,mungkin awak leh try dulu senaman kegel? atau senaman ringan? btw,hr tu sy bersalin vacuum jgk,tear first degree shj..

saya pernh sis dri jam 7:30 pgi nurse sruh bgitau klu smpai jam 12 pm x kncing kena pasang tiub blik tpi sbap sya tkut kena pasang sya tipu nurse sya pksa kecing peln"wlupun x kluar blik"sya p tndas dn alhmdulillah sbp kn tkut kena pasng tiub blik jam 6pm sya da dpt kncing wlupun sikit dan sakit😅sakit bha tiub tu tk selisa😂

2y trước

aminn.... jngn risau sis nsyaallah kmbli normal jgk tu

sis cuba mintak kt nurse ubat lawas kencing mcm air garam tu. sy pun brsalin vacuum last year, memang susah utk kncing mula2, terasa nk kncing tp xboleh..sy brdiri lama2 n lepas bberapa jam bru kluar sikit2 kncing brdiri.. n selang bberapa minit nk kencing lagi

jirus air suam d bahagian pinggang hingga ke peha.. ulang2 bt mcm tu.tu stuff nurse y ajar..sbb Kes sy bersalin masuk 3 ari xdpt kencing sbb pkai tiub jugak..sambil jirus air suam..sambil selawat..blh buka paip air utk dgr air mengalir

2y trước

cube teran sikit2 tp bkn kuat.. insyaAllah blh nnt..y penting yakin n positif

sama macam saya waktu czer anak pertama lepas cabut tiub saya tak terasa nak kencing. sampai nurse cakap kalau tak kencing tak boleh balik. jadi saya duduk je kat mangkuk tandas itu sampai kencing. tapi memang susah nak kencing tapi fikir nak balik cepat

2y trước

Jadi ke? sbb bladder sy penuh tp tetap tk kencing. myb sy cpt stress kot 😔

Sis cuba search dkt utube or ap2 socmed, smlm sy ada nmpk video cr meransang utk kencing lps bersalin. Yg sy igt dia suruh pasang air utk kita dgr bunyi air lalu, or sis cuba smbil nk kencing tu buat bunyi shhh tu,

2y trước

Terima kasih. Alhamdulillah hari ke 18 sy dh boleh normal semula. myb sy take time body lain² kan hehe

jirus jer air bnyak2 dkt vagina kita tu bila rsa nk kncing dn teran slow2 slagi tk kluar jirus jer lg smpai n teran smpai kluar mmang mcam tu klau lpas brsalin kncing tk kluar n sakit pedih lpastu ok lh 🙂

https://community.theasianparent.com/q/pakai-tiub-kencing-lepas-bersalin/4120950?d=ios&ct=q&share=true ada mom yg prnh tya soalan mcm ni , semoga membantu ya.. sbb sya xda pengalaman