Baby Bersalin Vacuum Kepala Benjol

Assalamualaikum semua.alhamdulillah saya selamat melahirkan baby boy semalam.tapi dengan cara vacuum sbb sy dah tak larat nk meneran.skrg yg merisaukan sy ialah baby sy ada benjolan kesan daripada vacuum tu.ada tak ibu2 yg mengalami situasi mcm saya?kepala anak boleh kembali bentuk asal tak?ada apa2 petua or cara tak untuk surutkan benjolan dan kembali ke bentuk asal..terima kasih.. #anakfirst #risau

12 Các câu trả lời

kepala baby akan surut kembali kpd bentuk asal . jangan risau , nnti bby dh masuk 2bulan kurangkan bg dia baring terlentang . seeloknya kasi dia baring mengiring utk senang proses kepala tu kembali pd bentuk asal

Sis rajin2 usap kepala baby ye. Nanti akan jadi bentuk asal juga. Macam baby saya kepala lonjong time lahir sebab kepala baby dok keluar masuk tak lepas2 sebab nafas pendek time mneran.

1y trước

Doc ada ckp x benjol dalam tu darah beku ke apa?

Adik saya kne vacuum.. Alhamdulillah..skrg dah besar panjang..benjol tu dah xde dah..rajin urut2 kepala baby..tekan slow2 ..mak saya la ckp, dia buat mcm tu time adik sy kne vacuum tu..

4y trước

Ok insyaAllah. Doc pn bg nasihat yg sama. Trima kasih ye sis. ☺

Anak sy pun benjol sbb vacum gak.. Sy masuk kan beras dlm stokin.. Pastu bunjut kan.. Letak atas kepala anak yg benjol tu.. Lama2 hilang benjol tu.. Jd bulat semula..

Bole sikit setiap kali mandi Cuba tekan2 lembut kepala bby insyallah kembali semula mcm kakak sy kena vacum sbb xlarat nk push sampai tertido

anak saya pun ada benjolan kt atas . bentuk kepala dia tak bulat and jadi flat . kepala ank awak ok dah ke ? saya anak baru 2 bulan

Anak buah sy 7 org. Mana yg kepala benjol tu sy tgk ibu sy mandikan ibu akan gosok kepala baby. Lama2 nanti jadi bulat balik.

Salam..Macam mn nk surutkan benjol kpla anak ye. Sy bru je lahir baby pakai alat vacuum smlm sedih tgk anak masih dlm NICU

4y trước

Anak sy dh drjah 1 skrg. Alhamdulillah bulat elok ja kepalanya. . 😁 Sblm abis pantang dh jd bulat. Kna rajin2 usap kepala baby. Sbb masa baby kepala mrk lmbut lg. Mmg klu vacum bby akn dimasukkan dlm nicu sbb doktor nk monitor kesan bengkak di kepala. Sedih mmg sedih bila lihat ank kt nicu. Dgn kepala pnjangnya.. Insya Allah jgn risau. Jaga diri dlm pantang 😊😊

Ank sy vacumm jgn risau awak tuam kepala y benjol tuhh . Lelama hlg sndri

4y trước

Okay.. Trima kasih sis ☺

Benjol tu surut sendiri sis.. saya ank first pon bersalin vaccum..

5mo trước

sis sya pn anak kepala benjol dh nk msuk 2bln tpi tk surut lgi, skit je lgi benjol tuh surut dh oke tpi skrg kepala rse dh keras tekan2 pn masa mandi tkleh jga dia akan kekal ke smpai besar?