First time pregnant with induce

Assalamualaikum semua, harini saya nk kene induce sbb ada gdm. first time pregnancy. teruja sbb akan jumpa baby, tp pd masa yg sama sangat2 gementar sbb mengharapkan bukaan jalan tu normal jd xpyh induce. ada x cara2 nk bg bukaan tu cpt? sekarang ni sakit contraction pun xda lg. risaunya. ?

11 Các câu trả lời

Alhamdulillah baby comel sy umur 3 bulan lebih dah skrg. Masa dia keluar tu 3.76kg 😂. Sy mmg kene induce dan sy mmg kene drip tu jugak. 13 jam sy menahan sakit lps kene drip hanya Allah je yg tahu tp syukur Alhamdulillah disudahi dgn beranak normal walaupun mulut dok bising2 potong la. Kalau nk kata trauma tu tipu la kan kalau kata x igt tp in shaa Allah kalau diberi keizinan dan rezeki sy x kan jemu melahirkan zuriat lg. Happy yg tak terkata. Pulak tu hadiah beday sy ialah seorang baby boy sbb lahir 5 hari lps bday saya 😘

Sy induce kena msuk pil dekat rahim. Bukaan 3cm da kena masuk LR. Bersalin normal tapi lama la jugak dalam LR. masuk 3pm, lagi 8minit nak pukul 12am baru bersalin. . Yang induce by drip tu hampir nak kena tapi mujurla nurse yg handle sy tu kate xpyh sebab waktu doktor lain da pecah ketuban nurse check bukaan da 5cm. De tgk sy pon tau xtahan sakit. Sbb sy nangis sikit waktu Dr. pecahkan. 😂 . Kawan sy kte yg drip tu lagi sakit sbb de bagi contraction kuat utk cepatkan bukaan. Good luck mommy! Hope u xkena drip.

5y trước

Yeke mommy.. allahu.. tula kite yg ade history gdm ni.. klo pregnant lagi mmg kena induce klo takde tanda bersalin waktu 38w.. seram nk pregnant lagi. 😅 . Sy da la serah diri xtau pon procedure induce cmne.. skli kne seluk nk masuk pil pon xtahan.. byk kali check bukaan plk tu..😬

InshaAllah boleh normal.. Kena cool.. Jgn mcm sy.. Kena induce anak first, jalan last buka 9cm.. Sakit sehari semalam.. Duk labour room xsmpai 2jam, jantung bby drop.. Takde tenaga nak teran.. Pakar dtg ckp kena emergency czer.. Sy pon mmg nk czer sbb sakit ya amat.. Dpt full bius, xtahu apa jd dlm operation theatre.. Jnji baby selamat.. Baby pon doktor ckp kena bantuan oksigen sbb masa keluar tak nangis.. Alhamdulillah skrg dah 2y8m dh dia..

sy pn gdm on diet.lepas induce dua kali stay 1cm.doc cakap esok kalau tak bukak jalan masuk belon.taknak masuk belon punya pasal sy naik turun tangga 3 tingkat slowly.lepas sejam dlm maghrib cmtu terus sakit contraction.esok cek jalan dh 4cm terus tolak labor room.sebelum tu dh buat jalan itik ketuk ketampi semua tak jalan gak.naik turun tangga baru betul bukak jalan tapi azab sakit semalaman

1st baby sy kena serah diri 38minggu sbb baby besar. Induce terus masuk belon pukul 12tgh ari. Pukul. 5 6ptg da ada contraction. 7 8mlm da ada bukaan 3cm pukul 1tgh mlm doctor pecahkan air ketuban. Pukul 3 sakit die mmg tak boleh nk explain. Pukul 4.47pg sy bersalin 2kali teran baby keluar🤲🏻

Rajin bersama dgn suami bila dah minggu2 terakhir due date. Tp kalau sis da kena warded susahlah kan. Rajin bergerak je sis. Mudah2an sis cepat bersalin

Jalan itik, pastu kerap kan baca laillahailla anta subhanaka Inni kuntuminazzolimin..semoga dipermudahkan yea sis..

Wslm. Skrg mcm mana? Sudah masuk labour room ke?

5y trước

sis gdm on diet ke ubat ya?

Semoga dipermudahkan sis.

moga baby n mommy selamat

5y trước

aamiin terima kasih sis